Zakaj je dizajn manager vse bolj prepoznan kot poklic prihodnosti?

Plan Creative Class Library Student Teacher Ideas Concept
Foto: Rawpixel iz iStock

Kjub temu, da je dizajn management mlada disciplina je v svetovnem in slovenskem gospodarstvu ustvarila velike razlike v poslovanju in konkurenčni prednosti podjetij ter tako uvrstila poklic DIZAJN MANAGER med poklice prihodnosti.

Danes, ko je trg dela vedno bolj dinamičen in so spremembe stalnica je izbira študija izjemnega pomena. Strokovnjaki svetujejo, da pri izbiri poleg svojih interesov upoštevamo trende in potrebe trga, obenem pa izbiramo med študiji, ki omogočajo prilagodljivost in večstranski razvoj. Pri izbiri preverimo ali bomo v času študija pridobili veščine hitrega prilagajanja, bomo razvijali svojo kreativnost in krepili podjetniška znanja. Vsa to naam bo dalo boljše možnosti za zaposlitev in karierno rast v prihodnosti.

Eden takih poklicev, ki je vedno bolj pomemben in relevanten je DIZAJN MANAGER. Dizajn management je razmeroma mlada disciplina, pa vendar so v zadnjih 10 letih v slovenskem gospodarstvu veliki premiki. Razlike v poslovanju in prepoznavnosti lahko opažamo pri podjetjih kot so: Adria Mobil,  Alpina, Elan, JUB, Seascape, Intra Lighting… Vsa ta in še druga slovenska podjetja, ki so se združila v Kompetenčni center za design management so svoja poslovanja opazno dvignila na višji nivo s pomočjo kompetenc in znanj, ki so jih pridobila v tem času.

Več o tem poklicu in študiju smo vprašali predstojnico katedre za Dizajn management doc. mag. Matejo Š. Dimic s Fakultete za Dizajn. Na fakulteti že od leta 2015 na prvi in drugi stopnji izvajajo študijski program Dizajn management in tako soustvarjajo in izobražujejo kader prihodnosti – dizajn managerje.

Za začetek nam razložite kaj pravzaprav je dizajn management in kakšna delovna mesta pokriva?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Design management je vez med oblikovanjem in poslom. Gre za disciplino, ki omogoča nabor pristopov, orodij in znanj s katerimi podjetja in organizacije s pomočjo dizajna dosegajo poslovne in strateške cilje.  Design management je pravzaprav način mišljenja, upravljanja in vodenja; orodje, ki pomaga razumeti uporabnike. To pa je danes vedno bolj potrebna disciplina. V različnih podjetjih in organizacijah različno poimenujejo delovna mesta, ki pokrivajo ta znanja. Zato lahko design managerja najdemo kot vodjo grafičnega oblikovanja, konceptualega oblikovalca, vodjo projektov ali svetovalca na področju dizajna. Lahko je to specialist za marketing ali vodja razvoja; lahko oblikovalec storitev ali umetniški direktor. Dizajn managerji so lahko znani kot koordinatorji oblikovanja ali vodje oblikovalskih projektov.  Vodje projektov usklajujejo vse zadeve v zvezi s projektom in pomagajo zagotoviti, da multidisciplinarne ekipe izvajajo svoje delo v dani časovnici, z danimi človeškimi resursi ter v okviru proračuna. Te naloge lahko vključujejo tudi:  spletno oblikovanje, razvoj izdelkov in testiranje, oglaševanje in komuniciranje preko različnih kanalov in/ali vodenje zaposlenih znotraj projekta.«

Torej kot kaže, so zelo fleksibilni v različnih branžah. Kje vse se zaposlujejo?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Dizajn managerji so lahko zaposleni v vseh kreativnih sektorjih, veliko se jih zaposli v podjetjih za grafično/vizualno oblikovanje in v proizvodnih podjetjih, tudi gradbeništvu. Zaposlijo se v zabavni industriji, pa v založništvu in knjigotrštvu in tudi v modni industriji.«

Kaj je torej prednost tega poklica oziroma znanj, ki jih dizajn manager prinaša v podjetje?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Izrazita prednost opravljanja dela dizajn managerja je, da lahko ( ali celo mora!)  svoje kreativne veščine  uporabiti v polnem potencialu,  v poslovnem okolju. Iz tega razloga lahko delajo v pisarni ali pa na terenu oz. na različnih lokacijah posameznih projektov. Dnevne naloge vodje oblikovanja se razlikujejo glede na projekte, na katerih delajo in glede na velikost njihove ekipe.«

Pravijo, da je dizajn manager poklic prihodnosti. Zakaj menite, da je tako?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Slovenska (in tudi tuja) podjetja potrebujejo vodje, ki so sposobni združevati kreativnost, poslovno vizijo in tehnološko razumevanje in tako ustvarjati izdelke in storitve, ki so s strani uporabnikov zaželeni in prinašajo konkurenčno prednost. Dizajn managerji združujejo vse to.«

Lahko naštejete nekaj trendov, ki to potrjujejo?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Svet se vedno bolj spreminja in prihajajo nove potrebe, katerim dajemo vse več pozornosti. Kot opažamo se podjetja vse bolj osredotočajo na uporabniško izkušnjo in dizajn managerji zagotavljajo, da so izdelki in storitve enostavni za uporabo, privlačni in funkcionalni. Dizajn managerrji imajo ključno vlogo pri ustvarjanju konkurenčne prednosti.

Potem je tu vse večja vloga oblikovanja v podjetjih! Oblikovanje se je premaknilo iz tradicionalnega razumevanja estetike v strateško orodje za inovacije in rast podjetij. Dizajn managerji so odgovorni za vodenje in usmerjanje oblikovalske ekipe ter prepoznavanje priložnosti za izboljšave na področju izdelkov, storitev in poslovnih procesov.

Digitalizacija in tehnološki napredek sta preoblikovali skoraj vsako panogo. S tem se je povečala potreba po izkušenih kadrih, ki so sposobni voditi projekte, povezane s spletnimi in mobilnimi aplikacijami, umetno inteligenco, internetom stvari in drugimi naprednimi tehnologijami.

Vsekakor velik trend v podjetjih in gospodarstvu so agilni pristopi in hitra prilagodljivost pri razvoju izdelkov in storitev. Dizajn managerji so ključni igralci pri uveljavljanju teh pristopov, saj morajo hitro prilagajati strategije oblikovanja glede na spremembe in hitro spreminjajoče se tržne zahteve.

Eden od vedno bolj pomembnih veščin, ki so ključne za uspešno vodenje projektov sta interdisciplinarnost in vodstvene veščine. Dizajn managerji morajo sodelovati z različnimi oddelki v podjetju, kot so razvoj izdelkov, marketing, prodaja, inženiring, itd. Vloga dizajn managerja je pogosto združevanje različnih strokovnjakov v skupnem cilju. Velik trend so tudi trajnostni pristopi in vpliv na družbene spremembe. Oblikovati je potrebno take izdelke, ki pozitivno vplivajo na družbo in okolje, zato je vloga dizajn managerja v tem, da prispeva k trajnostnemu oblikovanju, vključujočim rešitvam in družbenim spremembam.

Menim, da so to najpogostejši razlogi naraščanja povpraševanja po usposobljenih dizajn managerjih tako v svetu kot pri nas«.

Na Fakulteti za dizajn izvajate študijski program Dizajn management. Za kakšen študij gre in kako ga izvajate?Imate še kaj prostih mest?

Doc. mag. Mateja Š. Dimic: »Izvajamo študijski program na prvi in drugi stopnji. Na prvi stopnji imamo 20 izrednih mest in traja 3 leta (6 semestrov, 180 ECTS), na drugi stopnji pa je 15 izrednih mest in traja 2 leti (4 semestri, 120 ECTS). V študijskem letu 2023/24 je na prvi in drugi stopnji še nekaj prostih mest, prav tako še nekaj na drugi.«

Študijski program DIZAJN MANAGEMENT združuje teorijo in prakso na področju oblikovanja, tehnologije, načrtovanja, podjetništva in trženja. V času študija študenti pridobijo trdno osnovo managerskih znanj in veščin, potrebnih za uskladitev dela različnih oddelkov znotraj podjetja in postanejo strokovnjaki na svojem področju s kompetencami oblikovanja izdelkov, storitev ali konceptov. Skozi različne projekte se njihove veščine in kompetence nadgrajujejo v sodelovanju z gospodarstvom na realnih projektih in tako pridobijo potrebne izkušnje za samozavesten nastop na trgu. S pridobljenimi menedžerskimi veščinami so sposobni voditi manjše kreativne time na poti do realizacije ideje na trgu.

Informativni dan – KDM  1.stop.

Ponedeljek, 28. avgust · 12:00–1:00pm

Časovni pas: Europe/Belgrade

Podatki za pridružitev Googlu Meet

Povezava za videoklic: https://meet.google.com/xex-oraf-nxj

Ali pokličite: Koda PIN za ‪(US) +1 704-315-2483: ‪353 490 286#

Informativni dan – KDM  magistrski študij

Ponedeljek, 28. avgust · 1:00–2:00pm

Časovni pas: Europe/Belgrade

Podatki za pridružitev Googlu Meet

Povezava za videoklic: https://meet.google.com/fez-knch-kgk

Ali pokličite: Koda PIN za ‪(US) +1 501-803-2128: ‪997 360 319#

Več o študiju in vpisnih pogojih najdete na: www.fd.si

Kontakt: doc. mag. Mateja Š. Dimic – predstojnica katedre za Dizajn Management

gsm:  +386 31 755 354
e-mail: mateja.s.dimic@fd.si

Študiraj dizajn management na Fakulteti za dizajn! Še nekaj prostih mest v drugem prijavnem roku!
Foto: on Fakulteta za dizajn

Kaj o študiju Dizajn managementa menijo študenti?

Tjaša Peterle, študentka 3l DM

»Študij Dizajn managementa na Fakulteti za dizajn sem izbrala, ker je kot edini v Sloveniji združeval oblikovanje s podjetništvom. Zame je bila to idealna izbira.

V času študija sem pridobila različna znanja in si odprla nove aspekte razmišljanja. Všeč mi je predvsem tesno sodelovanje s profesorji, ki s svojimi konzultacijami poskrbijo, da ne stagniraš temveč vedno stremimo k napredku. Vsa ta znanja spretno prenašam v svoj kreativni studio – podjetje, ki sem ga ustanovila že v času študija.

Zagotovo mi je študij Dizajn managementa (poleg knjig ter online in podpornih programov) pomagal zgraditi samozavest pri vodenju projektov, prodaji, komunikaciji, kreativnem razmišljanju in seveda oblikovanju.«

Študij Dizajn managementa sem izbrala, ker je kot edini v Sloveniji združeval oblikovanje s podjetništvom. Zame je bila to idealna izbira!
Foto: on Fakulteta za dizajn

Aljoša Šček, diplomant DM

»Med študijem strojništva in delu v tehnoloških podjetjih sem spoznal, da dizajn prispeva k uspehu podjetja. Zanimale so me metode in tehnike za izboljševanje produktivnosti in učinkovitosti ter načini reševanja problemov s pomočjo dizajna. S študijem Dizajn managementa na Fakulteti za dizajn sem pridobil osnove dizajna ter razvil sposobnosti vodenja projektov in upravljanja timov. Ta znanja mi pomagajo pri delu v različnih podjetjih, od trgovine, marketinga in oglaševanja do proizvodnje in storitvenih dejavnosti. Lahko rečem, da je ta študij odlična izbira za vse, ki jih zanima oblikovanje in ustvarjanje ter hkrati radi vodijo projekte in delajo v timih«. 

Znanja (ki sem jih pridobil s študijem DM) mi pomagajo pri delu v različnih podjetjih, od trgovine, marketinga in oglaševanja do proizvodnje in storitvenih dejavnosti.
Foto: on Fakulteta za dizajn

Klemen Ožbolt, absolvent DM

»Pred študijem sem deloval v modni industriji kot stilist in buyer in si pridobil nekaj veščin managementa, o dizajnu in dizajn managementu pa sem želel izvedeti več. S študijem Dizajn managementa na Fakulteti za dizajn sem ta znanja pridobil. Zelo zanimiv mi je bil dizajnerski proces na katerem smo veliko delali in zelo mi je bilo všeč delo v timih. Študij mi je prinesel veliko znanja in mislim, da sem posodobil samega sebe ter si na splošno v življenju ustvaril širino v razmišljanju.

Po končani diplomi želim nadaljevati na podiplomskem študiju in nadgraditi svoje znanje v dizajn managementu. V prihodnje nameravam ustvariti podjetje v katerem po dizajn vodilo in kultura v podjetju«.

Študij mi je prinesel veliko znanja in mislim, da sem posodobil samega sebe ter si na splošno v življenju ustvaril širino v razmišljanju!
Foto: on Fakulteta za dizajn

Sara Sabo, študentka 3l DM

»Študij Dizajn managementa na Fakulteti za dizajn mi je prinesel veliko pozitivnih izkušenj, teoretično in praktično znanje ter tudi vpogled v to, kako design management deluje v praksi. Timsko delo s sošolci in sodelovanje s profesorji mi je pomagalo pri razumevanju in izvajanju faz projekta, poleg tega pa mi je približalo  delo dizajn managerja. Pridobila sem celostno, široko razmišljanje, ne le v kreativni smeri temveč tudi v smeri poslovanja, prav tako pa sedaj veliko več raziskujem, sprašujem in se učim skozi celoten proces.

Po končanem študiju želim svoje znanje še dodatno obogatiti – morda z magistrskim študijem, prav tako pa se veselim vsake priložnosti, ki mi bo dovolila, da svoje znanje uporabim in ga tudi nadgrajujem«.

Pridobila sem celostno, široko razmišljanje, ne le v kreativni smeri temveč tudi v smeri poslovanja!
Foto: on Fakulteta za dizajn

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.