10 pasem za katere še nisi slišal

hd wallpaper, dog, schipperke
Foto: M1reks iz Pixabay

Kot pasji ljubitelj si verjetno misliš, da ne obstaja pasma, ki je ne bi poznal. Mi smo tu, da ti dokažemo nasprotno. Spodaj si lahko ogledaš seznam 10. različnih pasem, ki bi jih zaradi njihove prikupnosti moral poznati cel svet, vendar temu (še) ni tako.

Šiperke

Majhen in energičen Šiperke izvira iz Belgije. »Mali črni hudič« je veljal za lovca na škodljivce, oboževan zaradi svoje radovedne osebnosti in čudovitega kosmatega »plašča«. Danes veljajo za srečne, zveste spremljevalce. Njihovo drzno vedenje in navdušenje nad nagajivostjo zahtevata predanega lastnika, ki bo nadzoroval njihove dogodivščine. Šiperkeji so nadarjeni umetniki pobega – dobro ograjeno dvorišče in sprehodi na povodcu so obvezni.

Schipperke - Ultimate Breed Facts You Need To Know!

Tibetanski mastif

Tibetanski mastif je starodavna pasma, ki izvira iz Kitajske. Izjemno zaščitniški, inteligenten in neodvisen pes se raje sam odloča in ga ni enostavno ukrotiti. Hoja brez povodca, uboganje ukazov in zaupanje tujcem so izzivi tega veličastnega psa. Tibetanec je lahko čudovit hišni ljubljenček pod nadzorom izkušenega in predanega lastnika.

Tibetan Mastiff - Top 10 Facts

Pikardijski ovčar

Pikardijskega ovčarja, zvezdnika filma Zaradi Winnija Dixieja, zaradi njegovega razmršenega videza pogosto zamenjujejo z mešancem. Naj vas videz tega psa, ki ne potrebuje vzdrževanja, ne zavede. Ponaša se s ponosnim francoskim rodovnikom. Tradicionalno ovčarski pes je po drugi svetovni vojni skoraj izginil. Na srečo ljubitelji pasme ponovno vzpostavljajo svojo prisotnost ne le v Franciji, ampak po vsem svetu. Tih, zvest in atletski ovčar hrepeni po pozornosti in se pogosto komično obnaša.

Berger Picard - Top 10 Facts

Leonberžan

Leonberžan, ki izvira iz Nemčije sredi 19. stoletja, je bil priljubljen pri evropskih kraljevih družinah. Močan in velikanski, je ta varuh hiše spominjal na leva. Danes je zaradi njegove ljubeznjivosti odličen terapevtski pes ali spremljevalec otrok. Vendar naj vas njegova ljubka narava ne zavede – bodoči lastniki morajo tega hišnega ljubljenčka pravilno vzgajati. Ker mnogi Leonberžani tehtajo več kot 55 kilogramov, seveda verjamejo, da so oni glavni.

THE GIANT LEONBERGER - DANGEROUS LION DOG?

Islandski ovčar

Ta islandski pes ni samo edinstven, ampak tudi redek. Islandski ovčar, ki je bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja rešen z roba izumrtja, v številu počasi narašča. Kot naravni pastir je pasma bistra, inteligentna in navdušena. Islandec je prijazen do drugih živali in nežen do otrok, s svojim gospodarjem pa vzpostavi močne vezi. Občasno lahko ta navezanost povzroči ločitveno tesnobo in pretirano lajanje. Z nežnim dotikom lahko spreten lastnik svojega islandskega ovčarja nauči, da je v njegovi odsotnosti miren.

Icelandic Sheepdog - Top 10 Facts

Bavarski barvar

Bavarski barvar, ki izvira iz Nemčije, ima vrhunsko sposobnost sledenja in lahko razlikuje med ranjeno živaljo, ki jo lovi, in drugimi živalmi iste vrste. Potrebuje veliko prostora za pohajkovanje in ni ljubitelj pesjakov. »Ta energična pasma je pogumna in odločna pri lovu,« pravi dr. Mary Burch, strokovnjakinja za vedenje živali pri družinskem programu psov AKC. »So umirjeni in predani svoji družini, vendar potrebujejo izkušenega lastnika.«

Bavarian Mountain Hound - Top 10 Facts

Portugalski pastirski pes Estrela

Planšarski pes Estrela je ena najstarejših pasem na Portugalskem. Pes tipa mastif ima nekaj edinstvenih značilnosti, vključno s črno masko, kavljem na koncu repa in majhnimi ušesi. Estrela je zvest spremljevalec vse življenje. »Podobno kot Leonberger, je to velik in robusten pes s toplo osebnostjo,« pravi Mari-Beth O’Neill, podpredsednica AKC Sports Services. »Takšnih psov ne vidiš vsak dan. Če iščete psa, ki je zaščitnik in zvest prijatelj, je to to.«

Estrela Mountain Dog - TOP 10 Interesting Facts

Tajski grebenar

Neverjetno redko bi bilo videti Tajskega grebenarja zunaj Tajske. Rodezijskega grebenarja bi lahko zamenjali za enega, saj imata oba značilen greben dlake na hrbtu, ki raste v nasprotni smeri kožuha. Dandanes so Tajski grebenarji zvesti spremljevalci, in čeprav so zvestobo izkazovali že nekoč, so to počeli na nekoliko drugačen način: njihova naloga je bila, da kobre držijo proč od svojih lastnikov in jih po potrebi ubijejo. »Čeprav so tajski grebenarji lahko zvesti družinski hišni ljubljenčki, so neodvisni in zaščitniški in niso najboljša izbira za nekoga, ki se prvič znajde v vlogi pasjega lastnika,« pravi Burch.

Thai Ridgeback Dog Breed Guide | Dogs 101 - EXTREMELY Rare Guard Dog

Perujska orhideja Inka

Če ste neradi na prostem oziroma v naravi, potem bi lahko bila Perujska orhideja Inka popoln pasji »BFF« za vas. Njihova nežna telesa brez dlake ne obetajo nič dobrega zunaj, zato so raje v zaprtih prostorih. Ko gredo ven na sprehod, je krema za sončenje obvezna za njihov kožuh. Eno veliko opozorilo: so hrti in lahko majhne ljubljenčke vidijo kot plen. Kot primitivna pasma se lahko njihovi temperamenti razlikujejo od poslušnih do bolj divjih, zato niso idealni za družine z majhnimi otroki.

Peruvian Inca Orchid - TOP 10 Interesting Facts

Bolonjec

Pasma je razvita v Bologni v Italiji. Bolo, kot mu rečejo oboževalci, je pet do devetkilogramski pasji ljubljenček, ki uživa v skromnem in umirjenem življenjskem slogu, kar pomeni, da lastniku ni treba skrbeti za zagotovitev vadbe. Sprehod ali nizkoenergijska igra je vse, kar potrebuje ta zvesti in ljubeči pes. Njegovi valovi dlake sploh ne izpadajo veliko, vendar je redna nega obvezna. Videz »mop head«, dosežen s krajšim rezom, je lažji za vzdrževanje in enako prikupen.

Bolognese Dog Breed - TOP 10 Interesting Facts

 

Prejšnji članekPo novem psi izvajajo testiranje za covid
Naslednji članekOcena filma: Cha Cha Real Smooth

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.