Po novem psi izvajajo testiranje za covid

a K9 standing next to the handler during the demonstration
Foto: Jason Jarrach iz Unsplash

Zadnji dve leti so znanstveniki opravljali raziskave s psi, ki so jih trenirali za opravljanje testiranja za koronavirus. Rezultati so bili izjemno pozitivni in so pokazali, da so štirinožci izjemno uspešni v prepoznavanju okuženih primerov. Še več, ugotovili so, da so celo bolj zanesljivi kot hitri antigenski in celo PCR testi

Kako potekajo covid testi s psi?

police, police dog, dog
Foto: fantareis iz Pixabay

Psi so trenirani da povohajo vzorec znoja, ki je lahko vzet z vratu ali podpazduhe. V nekaterih primerih je bila dovolj že uporabljena obrazna maska. Testirali so 335 ljudi; od tega so odkrili 97 % primerov, ki so bili pozitvni na PCR-ju. Med 192 okuženimi ljudmi so odkrili vseh 31 posameznikov, ki so bili pozitivni, a niso imeli simptomov. 

Nedavne raziskave so pokazale, da so psi sicer v določenih primerih covid-19 zamenjali z drugimi respiratorijskimi okužbami, a so kljub temu uspeli prepoznati večje število primerov kot hitri testi. Nekateri rezultati dokazujejo, da so celo zmožni prepoznati primere, ki ne kažejo simptomov do 48 ur prej, kot bi jih PCR prepoznal kot pozitivne. Spomnimo, da so že na začetku pandemije začeli vzgajati pse za testiranje koronavirusa

a K9 getting pet by the handler during the demonstration
Foto: Jason Jarrach iz Unsplash

To je idealna alternativa za vse, ki se strastno izogibajo testiranju in se sklicujejo na njegovo vsiljivo poseganje v zasebni prostor. Še ena dodatna prednost je njihova hitrost, saj lahko do rezultatov pridemo v nekaj pičlih sekundah in nam ni treba čakati na dolgotrajen proces prenašanja paličic in analiziranja testirnih ploščic. Zato bi bili psi optimalni za testiranje na mestih, kjer se pojavljajo množice ljudi, kot so na primer festivali, šole in letališča.

COVID-Sniffing Dogs Test Passengers At Helsinki Airport | TODAY

Kako zanesljivi so psi?

dog, nose, muzzle
Foto: radex118 iz Pixabay

Nekateri strokovnjaki so skeptični glede novih odkritij in dvomijo, da lahko psi preprosto izvohajo covid-19. Cynthia Otto, veterinarka, ki dela na University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine in Philadelphia, ob tem poudarja, da ne gre za posebni vonj, ki bi ga oddajal covid, kot da bi bil parfum. Psi v bolniku zavohajo vzorec sprememb; na primer več enih arom in manj drugih. 

Poleg tega pse policija že leta uporablja za iskanje drog v prtljagi in tovoru. Pse se trenira tudi za prepoznavanje drugih bolezni. Dominique Grandjean, veterinar na National School of Veterinary Medicine of Alfort in Maisons-Alfort v Franciji, se sprašuje, zakaj jim zaupajo, ko prevohajo kovčke za eksplozivo na njihovem letalu, v primeru koronavirusa pa v njihovo delo ne verjamejo. Več o omenjeni študiji v našem prispevku Trenirani psi lažje zaznajo covid kot testi

Morda gre za to, menijo strokovnjaki, da ljudje psov niso zmožni primerjati z elektronskimi senzorji. Toda dejstva dokazujejo ravno nasprotno in v ospredje postavljajo njihove biološke senzorje, ki so popolnoma primerljivi z visoko razvito tehnologijo.

Edina slabost pasjega testiranja

Edina slabost oziroma pomankljivost testiranja s psi je, da je njihovo treniranje preveč zamuden proces. Trenutno jih ni dovolj na razpolago, da bi jih lahko množično uporabljali. Poleg tega jih primanjkuje že za iskanje eksplozivov, kaj šele za prepoznavanje bolezni, je poudarila Otto. Vsak pes ni primeren za tako delo ali pa se obnaša popolnoma drugače v laboratoriju kot na terenu. 

Za učenje testiranih psov je bilo potrebnih od tri do šest tednov, da so lahko testirali vzorec znoja. Ob tem so uporabili igro in jih vsakič nagradili s teniško žogico. Testirali so s psi iz francoskih gasilskih postaj in iz Ministrstva za notranje zadeve Združenih arabskih emiratov v perzijskem zalivu. PCR gre lahko narobe, a “pes ne laže,” pravi Grandjean. Kaj pa ti? Bi jim zaupal?

Demonstrating Covid-19 test by dogs | University of Helsinki

Prejšnji članekZmajeva hiša: Vse o seriji Igre prestolov
Naslednji članek10 pasem za katere še nisi slišal

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.