Zmajeva hiša: Vse o seriji Igre prestolov

Zmajeva hiša, serija predzgodbe Igre prestolov
Zmajeva hiša, serija predzgodbe Igre prestolov Foto: on hbomax

HBO je izdal glavni napovednik serije Zmajeva hiša (House of the Dragon), ki je predhodnica Igre prestolov. Po romanu Georga R. R. Martina z naslovom Ogenj in kri, bomo spremljali zgodbo hiše Targaryen 200 let pred dogodki mega popularne serije studia HBO. Kaj so nam do zdaj pokazali napovedniki, slike in informacije o seriji?

Zmajeva hiša je predhodnica Igre prestolov

Zmajeva hiša bo pripovedovala zgodbo hiše Targaryen, katere del je bila Daenerys v Igri prestolov. Spomnimo se, da je slednja ob svojem zaključku naletela na buren odziv oboževalcev, ki so bili večinsko razočarani. Razlogov za to je več, skupni imenovalec pa je odsotnost zadnjih dveh knjig, ki jih Martin (še vedno) piše. Upamo, da bo zgodba tokrat drugačna, saj so knjige in dogodki zaključeni.

Serija House of the Dragon temelji na knjigi Ogenj in kri (Fire & Blood), ki jo je v Sloveniji izdala Mladinska knjiga. Pri knjigi gre za časovnico hiše Targaryen, ki vsebuje vse najbolj pomembne dogodke. Če gre verjeti besedam ustvarjalcem, se bo serija fokusirala na drugo polovico knjige, ki zavzema vse od vladavine kralja Viserysa prvega pa do Plesa Zmajev oziroma vojne družine Targaryenov.

Zmajeva hiša ima za seboj veliko talenta

Glavna ustvarjalca serije sta Ryan J. Condal in Miguel Sapochnik, ki bo prevzel tudi režiserske naloge. Kot glasbeni mojster se vrača Ramin Djawadi, ki je že pri Igri prestolov poskrbel za visoko raven kvalitete. Ker pa serija sledi noro uspešni Igri prestolov, se je HBO brez težav zaobljubil k višjemu proračunu, kot so ga imele prve sezone omenjene serije. Slednje prikazujejo tudi napovedniki, ki ne skoparijo z zmaji, posebnimi učinki in velikostjo produkcije.

  • Paddy Considine – Kralj Viserys I Targaryen (5. kralj Sedmih kraljestev)
  • Emma D’Arcy – Princesa Rhaenyra Targaryen (prvorojena hčerka kralja)
  • Matt Smith – Princ Daemon Targaryen (mlajši brat kralja)
  • Olivia Cooke – Alicent Hightower (hči Otta Hightowerja in zaupnica kralja)
  • Steve Toussaint – Lord Corlys Velaryon (Morska kača in lord hiše Velaryon)
  • Eve Best – Princesa Rhaenys Velaryon (žena Lorda Corlysa in sestrična kralja Viserysa)
  • Fabien Frenk – Ser Cristian Cole (vitez Kraljeve straže)
  • Rhys Ifans – Otto Hightower (oče Alicent, Kraljeva roka in politični rival Daemona)
  • Sonoya Mizuno – Mysaria (zaupnica Princa Daemona)

Serija se zaveda visokih pričakovanj, ki to niso

Zmajeva hiša ima najtežjo in hkrati najlažjo nalogo. Doseči mora prve sezone Igre prestolov in vsaj v aspektu produkcije jo je že. Preseči pa mora zadnje dve, tri ali štiri sezone Igre prestolov, kar bi moral biti mačji kašelj. O težavah, ki so pestile zadnjo in zadnje sezone legendarne serije, je bilo napisanega že nič koliko. Zmajeva hiša ima začetek in kar je še bolj pomembno, Zmajeva hiša ima tudi konec. Knjiga Ogenj in kri vsebuje fantastične dogodke, sodeč po napovednikih pa je seriji uspelo doseči nekaj najbolj pomembnega. Občuti se, da smo v svetu sage Pesem ledu in ognja, kar je prvi izmed mnogih korakov. Tisto, česar se v zadnjih sezonah Igre prestolov in v prihajajoči seriji Prstani moči ne čuti, je skromnost ustvarjalcev. Tako Condal kot Sapochnik nastopata skromno in z občudovanjem temeljenega dela Georga R. R. Martina, ki jima pomaga.

Skromnost ustvarjalcev Zmajeve hiše je dober znak

»George in njegovo pisanje sta imela velik vpliv name. Neverjeten občutek je doseči delo svojih sanj. Prejmeš klic, ki si ga želi vsak avtor in prvih nekaj sekund si presrečen, potem pa se zaveš odgovornosti, ki je na tvojih ramenih,« je serijo zelo skromno napovedal ustvarjalec Ryan J. Condal.

»Veselim se. Vedno je nekaj vznemirjenja, ko otroka predaš krušnim staršem, ampak v to sem vpleten. Čudovito je imeti Ryana, ki je odličen avtor in nekdo, ki res pozna moj svet. In storil bo vse, da bo ostal zvest temu svetu,« je o prihajajoči seriji Zmajeva hiša povedal George R. R, Martin.

»Ideja vrnitve v Zahodnje je bila skoraj prevelik izziv. Začeti je treba s spoštovanjem dela in nikakor ne smeš začeti s spreminjanjem le zaradi spreminjanja,« je dodal Miguel Sapochnik, ki je pri Igri prestolov že deloval kot režiser pri največjih in najboljših delih serije. »Vedel sem, da je Miguel Sapochnik odličen režiser. Vedno se sprašujemo, če bo dobro. Ampak z Ryanom in Miguelom sem v varnih rokah,« je veselo dodal George R. R. Martin.

Napovednik serije Zmajeva hiša

Serija bo na HBO Max prispela 22. avgusta 2022. Do tistega trenutka pa bomo tudi mi prinesli še kakšno zanimivo novico o prihajajoči seriji.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSvet se spopada z ognjenimi zublji in rekordno vročino
Naslednji članekPo novem psi izvajajo testiranje za covid
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.