Svet se spopada z ognjenimi zublji in rekordno vročino

Vročinski vali so zajeli celoten planet
Vročinski vali so zajeli celoten planet Foto: on nasa

Pomanjkanje pitne vode, požari na Krasu, kakršnega domačini ne pomnijo, in še drugod po svetu. Letos je na našem delu poloble peklensko poletje. Junija in julija 2022 so Evropo, severno Afriko, Bližnji vzhod in Azijo prizadeli vročinski valovi, saj so se temperature ponekod povzpele nad 40 stopinj Celzija in podrle številne dolgoletne rekorde.

Človeška dejavnost povzroča vremenske ekstreme

Na zgornjem zemljevidu so prikazane temperature zraka na površju večine vzhodne poloble 13. julija 2022. Izdelan je bil z združitvijo opazovanj z različico globalnega modela Goddardovega sistema za opazovanje Zemlje (GEOS), ki z matematičnimi enačbami predstavlja fizikalne procese v ozračju.

»Čeprav obstaja jasen vzorec atmosferskega vala z izmeničnimi toplimi (rdečimi) in hladnimi (modrimi) vrednostmi na različnih lokacijah, je to veliko območje ekstremne (in rekordne) vročine še en jasen pokazatelj, da emisije toplogrednih plinov zaradi človekove dejavnosti povzročajo vremenske ekstreme, ki vplivajo na naše življenjske razmere,« je dejal Steven Pawson, vodja urada za globalno modeliranje in asimilacijo v centru za vesoljske polete NASA Goddard.

Po svetu problemi zaradi vročine

Vročinski val je v zahodni Evropi, ki se je že spopadala s hudo sušo, podžgal požare, ki so izbruhnili na Portugalskem, v Španiji, delih Francije, Italije in Slovenije. Na Portugalskem so temperature 13. julija v mestu Leiria, kjer je zgorelo več kot 3000 hektarjev, dosegle 45 stopinj Celzija. Več kot polovica države je bila v rdeči pripravljenosti, saj so se gasilci borili s 14 aktivnimi požari.

Požari na Portugalskem in v Španiji, kot jih je 12. julija 2022 zaznal komplet vidnih infrardečih slikovnih radiometrov (VIIRS) na satelitu Suomi NPP
Požari na Portugalskem in v Španiji, kot jih je 12. julija 2022 zaznal komplet vidnih infrardečih slikovnih radiometrov na satelitu Suomi NPP.
Foto: Joshua Stevens on NASA Earth Observatory National Environmental Satellite Data and Information Service

Zgornja slika prikazuje lokacije zaznanih požarov na Portugalskem in v Španiji, kot jih je 12. julija 2022 opazoval komplet radijskih merilnikov za vidno infrardeče slikanje (VIIRS) na satelitu Suomi NPP.

V Italiji je rekordna vročina prispevala k temu, da se je 3. julija zrušil del ledenika Marmolada v Dolomitih. Plaz snega, ledu in kamenja je ubil 11 pohodnikov. V Združenem kraljestvu je meteorološki urad izdal opozorila o izjemni vročini ali jantarnem odtenku, saj naj bi se temperature še naprej dvigovale in morda presegle rekordne vrednosti. V severni Afriki so Tunizijo zajeli vročinski val in požari, ki so poškodovali pridelek žita v državi. V glavnem mestu Tunis je 13. julija temperatura dosegla 48 stopinj Celzija, s čimer je bil podrt 40-letni rekord.

V Iranu so temperature julija ostale visoke, potem ko so konec junija dosegle vročih 52 stopinj Celzija. Na Kitajskem so se poleti pojavili trije vročinski valovi, zaradi katerih so se izbočile ceste, stopil asfalt in odtrgali strešniki. Šanghajski observatorij Xujiahui, kjer se zapisi vodijo od leta 1873, je 13. julija 2022 zabeležil najvišjo temperaturo doslej: 40,9 stopinj Celzija. Visoka vlažnost in rosišče sta skupaj z visokimi nočnimi temperaturami ustvarila potencialno smrtonosne razmere.

global warming, burning earth, burning
Foto: avtar iz Pixabay

Kras zajeli ognjeni zublji

Posledicam požara na Krasu, s katerim se spopadajo slovenski gasilci in drugi, lahko pomagaš tudi ti. V našem prispevku Kako pomagati pri požaru na Krasu? preveri, kako lahko pomagaš tudi sam.

VIRNASA Earth Observatory
Prejšnji članekWordle postaja namizna igra
Naslednji članekZmajeva hiša: Vse o seriji Igre prestolov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.