5 rastlin, ki bi morale krasiti vsako študentsko sobo

succulent, cactus, plant
Foto: tylost iz Pixabay

Ko ure in ure sedimo za mizo in tiščimo nos med učbenike in zvezke, občasno opazimo, da je naša soba nekoliko prazna in nič kaj osebna. Najlažje si jo prilagodimo tako, da vanjo dodamo malo življenja. Za oboževalce narave je najlažje, da si v sobo damo nekaj sobnih rastlin, ki po možnosti niso prezahtevne za nego. Ko izbiramo med različnimi rastlinami, ki bi bile primerne za naše sobe, pogosto postavimo nekaj zahtev. Rastlina naj bi dobro uspevala v notranjih prostorih, raste v loncu in ne potrebuje stalne pozornosti.

Kaktusi

Kaktusi so povsem enkratni, saj so načeloma med seboj zelo različni tako po velikosti, kakor tudi po obliki. Osnovne oblike so kroglasta, drevesasta in steblasta. Imajo bodice, ki jih v puščavi ščitijo pred drugimi živalmi in pred izgubo vode. Kaktusi tudi svetijo, cvetovi so lahko precej veliki in so v različnih barvah.

Za kaktus je najbolj pomembno, da ima dovolj sončne svetlobe, vode pa ne potrebuje veliko, tako je dovolj, da ga zalijemo enkrat na mesec, poleti pa je dobro, da se nanj spomnimo dvakrat v mesec.

Kaktus privlači tudi pozitivno energijo in odbija negativno energijo, velja pa celo za stari kitajski simbol varčevanja in premišljene porabe denarja.

House indoor plants collection. Succulent and cactus in different pots on white background
Foto: Zakharova_Natalia iz iStock

Aloe vera

Je precej nezahtevna rastlina s podolgovatimi koničastimi listi, ki imajo na sebi bunkice. Izvira iz sušnih predelov sveta, zato potrebuje malo zanimanja, zmerno svetlobo in skromno, peščeno zemljo. Rastlina je občutljiva na mraz, zato je v stanovanju najbolj srečna.

Aloe vera je čudovita rastlina za sobe, tudi zaradi svojih zdravilnih sposobnosti, ki pomagajo pri celjenju kožnih poškodb, mehurjev, pikov insektov, ozeblin in sončnih opeklin. Ob poškodbah tako zgolj odtrgajte list aloe vere, ga prerežite in s sokom namažite ranjeno mesto na koži.

Growing of aloe on windowsill
Foto: Albina Yalunina iz iStock

Fikus

Obstaja veliko različnih vrst fikusa, ki ima lahko ovalne, okrogle, koničaste, velike ali majhne liste. Fikus je strupena rastlina, zato je ni najbolje kombinirati s hišnimi ljubljenčki. Fikusov mleček lahko namreč draži njihov smrček ali oči.

Za rast potrebuje svetel prostor in odcedno zemljo. Je zelo primeren za sobne bonsaje. Ne prenaša nizkih temperatur in zato mu zelo ustreza stalna temperatura v stanovanju. Vseeno pa je pomembno, da fikus redno zalivamo, saj potrebuje dovolj vode. Če pa imate bonsaj, ga obrežemo le enkrat na leto in to spomladi.

Fikus velja za odličnega čistilca zraka, ki vam bo pomagal, da bo zrak v vašem bivališču bolj svež.

bonsai, myrtle, tree
Foto: Buntysmum iz Pixabay

Maranta

Maranta raste v podrasti brazilskega tropskega gozda. V domačem okolju je načeloma viseča rastlina, ki čudovito pade na knjižne police in v sobo prinese svežino, saj ni popolnoma zelena rastlina. Njeni listi so namreč okrašeni.

Da bo maranta lahko dobro uspevala, potrebujemo odcedno zemljo. Rastlina pa bo hvaležna, če jo zalijemo že, ko se posuši zgornja plast zemlje, tako bolje uspeva v bolj vlažnih stanovanjskih prostorih. Ne potrebuje posebne zemlje, ima pa rada svetle prostore z indirektno svetlobo.

Maranta je znana tudi kot »prayer plant«, saj se njeni listi ponoči skrčijo sami vase in spominjajo na roke, ki molijo. Čez dan pa se listi ob stiku s sončno svetlobo raztegnejo.

Maranta leuconeura Fascinator plant in ceramic planter. Sale in the store. Selective focus
Foto: Olga Ostapenko iz iStock

Orhideje

So z malo dela tiste rastline, ki v dom prinesejo barve in svežino. Zahtevajo malo več skrbi, kot druge zelene rastline, vendar s svojimi cvetovi to delo povrnejo. Cvetovi so v vseh mogočih barvah in sami lahko izberemo takšno, ki nam je najbolj všeč. Ko odcvetijo, pa lahko steblo odrežemo, saj ne bodo več cvetele iz tega istega stebla.

Pri zalivanju moramo paziti, da rastlin ne zalivamo prepogosto, saj lahko začnejo gniti, hkrati pa je problematično tudi, če jih zalivamo preredko. Dober indikator, kdaj je treba orhideje zaliti, je lubje, ki je obvezno pri vsaki orhideji. Ko se lubje posuši, je namreč čas, da orhidejo zalijemo. Orhidejo za pol ure namočimo v vodi in vodo nato odlijemo. Pomembno je namreč, da se v lončku ne zadržuje voda, saj lahko orhideje propadejo. Zelo rade pa imajo direktno svetlobo.

flower, blossoms, orchid
Foto: hansbenn iz Pixabay

 

Zakaj bi sploh imeli sobne rastline

Sobne rastline skrbijo za kvaliteto zraka v našem domu, polepšajo prostore, v katerih smo in pritegnejo pozitivno energijo, ki si jo dom zasluži. Rastline razblinijo enoznačnost prostora in ga nekoliko približajo lastniku. Velja celo prepričanje, da bi moral vsak dom imeti minimalno toliko rastlin, kolikor ljudi živi v posameznem bivališču.

Ko se dlje časa učimo, se nam pogosto zgodi, da pozabimo prezračiti učne prostore. Rastline ves čas prečiščujejo zrak v sobi in tako skrbijo za boljše počutje. Znano je tudi, da v prostor prinašajo ugodje in zmanjšujejo stres. Hkrati pa rastline v sobi celo izboljšujejo kakovost spanca.

Obstaja mnogo rastlin, med katerimi lahko izbiraš in so primerne za študijski prostor, torej, katero boš ti izbral?

Prejšnji članek3 prednosti sadnih dekorjev
Naslednji članek5 super dokumentarnih filmov o slavnih osebah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.