Ali veš, če je tvoja jelka slovenska?

Posnetek dela božične jelke z rdečim okraskom
Foto: TanteTati iz Pixabay

Prazniki se nezadržno približujejo in z njimi za mnoge tudi izbira božične jelke in njeno okraševanje. Nekateri si delo nekoliko olajšajo z umetnim drevescem, za druge je edina izbira prava jelka. Pri tem je pomemben tudi okoljski vidik, saj prazniki za naš planet še zdaleč niso tako čarobni, kot bi si želeli. Da boš vsaj nekoliko pripomogel k bolj trajnostnemu božiču, se odloči za slovensko jelko. Letos jo prepoznaš po posebni nalepki!

Roza nalepka pomeni slovensko drevo

Gozdna drevesca iz slovenskih gozdov ali nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji, namenjena za okras in praznovanje, so letos med prevozi in prodajo označena z roza nalepko Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Na nalepki je napisana tudi letnica 2022 in napis: »Darilo gozda vašemu domu«. Lastniki gozdov nalepke dobijo skupaj z odločbo, v kateri so navedene usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Do 25 nalepk je brezplačnih, za večje število nalepk pa bodo morali odšteti po 37 centov na nalepko. S tem se zagotovi tudi nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc, ki ga izvaja gozdarska inšpekcija.

Slovenska jelka je okolju prijazna jelka

Nalepka potrošnikom tako omogoča izbiro navadne smrečice iz lokalnega gozda, ki je naravi najbolj prijazna oblika božično-novoletne okrasitve. Okrasna drevesca, pridelana v Sloveniji, imajo namreč najmanjši ogljični odtis in ne predstavljajo nevarnosti za širjenje tujerodnih žuželk in bolezni, ki bi bile lahko nevarne za domače gozdove. Usmeritve Zavoda za gozdove Slovenije poskrbijo, da so drevesca iz gozda vzeta na okolju prijazen način, njihova rast pa ni zahtevala dodatne energije, vode in uporabe pesticidov. Kadar so drevesca pridobljena med redčenjem pregostega mladovja v gozdu, to celo ugodno vpliva na gozdove.

Christmas fir pine tree growing in a nursery near forest. Close up shot, shallow depth of field, no people.
Foto: Octavian Lazar iz iStock

Pravilna postavitev in odstranitev jelke

Čeprav se slovenska drevesca po košatosti in obliki le stežka kosajo z okrasnimi drevesci iz namenskih nasadov, lahko odigrajo enako vlogo v prazničnem času. S postavitvijo ob steno oziroma v kot sobe njihova oblika ne predstavlja nikakršne pomanjkljivosti. Pomembno je, da smrečico po nakupu čimprej prirežeš in postaviš v stojalo z vodo, s čimer boš preprečil predčasno odpadanje iglic. Pri pospravljanju praznične okrasitve pa poskrbi še za ustrezno odlaganje odslužene jelke. Pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano namreč opozarjajo na vse večje število odvrženih okrasnih drevesc na gozdnih robovih v bližini naselij. Predvsem problematično je odlaganje tujerodnih okrasnih drevesc v naravo in sajenje odsluženih okrasnih drevesc iz lončkov v gozd. S tem tvegamo vnos bolezni in invazivnih tujerodnih vrst v domače gozdove.

VIRGOV.SI
Prejšnji članekTudi Supernovo na Rudniku bo obiskal Božiček
Naslednji članekAvatar: Pot Vode je filmski spektakel leta (OCENA FILMA)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.