Azijski sloni pokazali izjemne sposobnosti in inteligenco

Elephant washing on southern banks of the periyar river at Kodanad training center
Foto: Gilitukha iz iStock

Individualna inovativnost velja za enega od znakov inteligence znotraj slonje vrste, kar raziskovalce že dolgo zanima zaradi slonjega prefinjenega pristopa k reševanju problemov. Nedavna študija podrobno opisuje ugotovitve šestmesečne študije, ki je dokumentirala sposobnosti posameznih divjih azijskih slonov za dostop do hrane z reševanjem ugank, ki so odklenile škatle za shranjevanje.

Sloni navdušujejo z inteligenco

»To je prva raziskovalna študija, ki je pokazala, da imajo posamezni divji sloni različno pripravljenost in sposobnosti za reševanje problemov, da bi dobili hrano,« je povedala glavna avtorica študije Sarah Jacobson, doktorska kandidatka psihologije, ki preučuje kognicijo živali na City University of New York (CUNY). »To je pomembno znanje, saj lahko način razmišljanja in inovacij živali vpliva na njihovo sposobnost preživetja v okoljih, ki se hitro spreminjajo zaradi prisotnosti človeka.«

Inteligenca slonov navdušuje
Inteligenca slonov navdušuje Foto: Tanes Ngamsom iz iStock

Študija, ki je bila izvedena v rezervatu za divje živali Salakpra v Kanchanaburiju na Tajskem, je uporabila kamere, aktivirane z gibanjem, za opazovanje 77 divjih azijskih slonov, ki so se približali in se odločili, ali bodo poskušali odpreti škatle sestavljank s tremi različno konfiguriranimi predelki, v katerih so bili sadeži nangka. Odvisno od predelka, s katerim je slon sodeloval, je bilo mogoče do nangke dostopati tako, da se potegne za verigo, da se vrata odprejo proti slonu, potisne vrata, da se odprejo proti škatli, ali pa se jih potisne v desno. Sloni so morali neodvisno komunicirati s škatlami sestavljank, da so odkrili, kako se predelki lahko odprejo.

Sčasoma je 44 slonov, ki so se približali škatlam sestavljank, sodelovalo, vendar so bile posamezne razlike v tem, kako inovativni so bili sloni. Raziskovalci so ugotovili, da so bili sloni, ki so pogosteje in z večjo vztrajnostjo sodelovali s škatlami sestavljank, uspešnejši pri pridobivanju hrane iz vseh treh različno konfiguriranih predelkov. Na splošno je 11 slonov rešilo eno vrsto predelka, osem pa dve vrsti predelka. Pet slonov je rešilo vse tri vrste in so bili tako najbolj inovativni.

Konflikti med sloni in ljudmi se povečujejo

»Konflikti, ki vključujejo ljudi in slone, se povečujejo zaradi izgube naravnega habitata in kmetijskega poseganja v tisto, kar je od njega ostalo,« je povedal glavni raziskovalec študije dr. Joshua Plotnik, profesor psihologije na CUNY.

Sarah Jacobson, svetovalka disertacije: »Preiskovanje inovacij in reševanje problemov pri slonih lahko prispeva k našemu razumevanju kognitivne prožnosti divjih slonov in njenega možnega vpliva na upravljanje ohranjanja in blažitev konfliktov med človekom in slonom.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekBorba med Izraelom in Hamasom za geopolitične laike
Naslednji članekShranjevanje koles na pravi način!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.