EU bo posadila 3 milijarde dreves

Prostovoljci sadijo drevesa
Foto: Thirdman iz Pexels

Evropska unija bo do leta 2030 v sklopu vseevropske pobude posadila tri milijarde dreves s ciljem, da podvoji stopnjo širjenja gozdov. Tolikšno število dreves pokriva površino dveh milijonov hektarjev. S tem želijo izboljšati zdravje gozdov, povečati zelene površine v mestih, krepiti podeželska območja in pozitivno vplivati na podnebje ter zdravje in dobro počutje prebivalcev Evropske unije. Pri tem se je treba zavedati, da zgolj s to pobudo ne bomo rešili podnebnih problemov in krize biotske raznolikosti.

Koristi pobude sajenja dreves v EU

S tremi milijardami dreves bi dosegli nezanemarljiv učinek v boju proti podnebnim spremembam. Do leta 2030 bi tako drevesa iz ozračja lahko odstranila do štiri milijone ton ogljikovega dioksida, do leta 2050 pa 15 milijonov ton. Na področju zdravja in dobrega počutja prebivalcev Evropske unije bi drevesa največ pripomogla s filtriranjem zraka, ki ga dihamo. Poleg tega je znano, da preživljanje časa v bližini dreves znižuje ravni stresa, krvnega pritiska in izboljšuje razpoloženje. Širjenje gozdov ima pomemben vpliv tudi na naravo in biotsko raznovrstnost, saj gozdovi po svetu dajejo dom 80 odstotkom biotske raznovrstnosti na kopnem. Za človeka so koristne tudi tako imenovane ekosistemske storitve gozdov, kot so čista voda, nadzor nad poplavami in rekreacija.

Gozd, skozi katerega sije sonce
Foto: jplenio iz Pixabay

Sodeluj v projektu

V projekt se lahko vključiš tudi ti! Drevo oziroma drevesa najprej posadiš, nato se prijaviš na platformo Evropske agencije za okolje, Map My Tree. Ta omogoča registracijo in štetje dreves. V projekt lahko vključiš drevesa, posajena po 20. maju 2020, ko so sprejeli strategijo Evropske unije za biotsko raznovrstnost. Pogoj je, da drevesa niso del običajnega sajenja dreves, ampak so bila posajena dodatno. Poleg tega morajo prinašati koristi za biotsko raznovrstnost in podnebje, kar avtomatično izključuje sajenje invazivnih tujerodnih vrst. Primerna so torej vsa avtohtona drevesa, ki ustrezajo predvidenim podnebnim, talnim in vodnim razmeram na izbrani lokaciji. Pobuda Evropske unije torej računa na pomoč motiviranih posameznikov, lastnikov zemljišč, združenj, podjetij in javnih ustanov. Uspeh projekta bo namreč v veliki meri odvisen od pobud na lokalni ravni.

Oseba v roki drži sadiko drevesa
Foto: Vitor Monthay iz Unsplash

Spremljanje napredka

Evropska komisija bo preko dolgoročnega načrtovanja in spremljanja zagotovila, da bodo posajena drevesa rasla in uspevala v spreminjajočem se podnebju. Sicer ne bo preverjala vsakega posajenega drevesa, a bo spremljala splošen napredek. Poskrbela bo tudi za politično in tehnično podporo ter orodja za komunikacijo in označevanje.

Odloči se za akcijo in pomagaj pri širjenju gozdov tudi ti!

VIRgov.si
Prejšnji članekSkrivnost islandskega vulkana je razkrita
Naslednji članekRak, ki ga lahko pravočasno odkrijemo z rednimi obiski ginekologa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.