Everest se topi: Sledijo nove lokacije baz Everesta?

Skala z napisom EVEREST BASE CAMP in pisane molilne zastavice
Foto: Mari Partyka iz Unsplash

Po poročanju BBC-ja naj bi v Nepalu premaknili bazni tabor za Mount Everest iz ledenika Khumbu. Raziskave kažejo, da se ledenik hitro tanjša zaradi klimatskih sprememb. To prinaša nevarnosti za alpiniste, saj vse pogosteje opažajo padajoče skale in kamenje ter premikanje staljene vode po površini ledenika.

Bazni tabor na Everestu je vse manj stabilen

Trenutna lokacija baznega tabora je zaradi taljenja ledu vse manj stabilna in ni več varna. Alpinisti opažajo razpoke v tleh, ki se pojavijo ponoči. Vodiči na trenutni lokaciji v prihodnosti pričakujejo tudi vse pogostejše plazove in padce ledenih gmot. Novi bazni tabor bo na 200 do 400 metrov nižji nadmorski višini, na področju, kjer led ni prisoten celotno leto.

Klimatske spremembe niso edini vzrok za destabilizacijo baznega tabora, saj že velika masa ljudi, ki ga letno obišče, prispeva k procesu. Ugotovili so na primer, da ljudje na baznem taboru skupno izločijo okoli 4.000 litrov urina na dan. Velike količine goriva za kuhanje in ogrevanje, kot sta kerozin in zemeljski plin, prav tako vplivajo na ledeniški led.

Skupina ljudi hodi po na pol zasneženem pobočju
Foto: JC Gellidon iz Unsplash

Slabšanje razmer po celem Everestu

Razmere na Everestu se hitro slabšajo povsod, ne le na področju baznega tabora. Tudi ostali ledeniki se talijo in pri tem v nekaj letih izgubljajo led, ki se je tam nabiral več stoletij. Vse to otežuje vzpon na najvišjo goro sveta. Taljenje ledu odkriva tudi kupe smeti in zamrznjena trupla alpinistov, ki so se med vzponom ponesrečili.

Mount Everest
Foto: gillpoh iz Pixabay

Nepalsko ministrstvo za turizem se mora o načrtih za premik baznega tabora pogovoriti še z lokalnimi interesnimi skupinami, kot so lokalne skupnosti, ki bi jih premik najbolj prizadel. A če bo šlo vse po načrtih, bo bazni tabor dobil novo lokacijo do leta 2024.

VIRThe Verge
Prejšnji članekStranka NSi strogo proti vladi: »Za božjo voljo, začnite delati!«
Naslednji članekNatečaj za najboljše magistrsko delo na temo trajnostne energije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.