Hinavstvo svetovnega gospodarstva? V revnih državah to počno na veliko

detail of white smoke polluted sky
Foto: kodda iz iStock

Največja svetovna gospodarstva so še naprej financirala širitev fosilnih goriv v revnih državah v višini mnogih milijard dolarjev. In to navkljub svojim zavezam glede varovanja podnebja in planeta. Kaj se dogaja v revnem predelu sveta?

Več kot 140 milijard dolarjev v razvoj fosilnih goriv

Skupina G20 razvitih gospodarstev, gospodarstev v razvoju in multilateralne razvojne banke, ki jih financirajo, so vložile 142 milijard dolarjev v razvoj fosilnih goriv v tujini od leta 2020 do 2022, glede na ocene, ki so jih zbrale oglaševalske skupine Oil Change International (OCI) in Friends. Of the Earth US.

Kanada, Japonska in Južna Koreja so bile največji vir takšnega financiranja v treh proučevanih letih, plin pa je prejel več sredstev kot premog ali nafta.

Skupina največjih gospodarstev G7, ki ji pripadata Japonska in Kanada, se je leta 2022 zavezala, da bo ustavila čezmorsko financiranje fosilnih goriv. Toda medtem ko se je financiranje premoga hitro zmanjšalo, se je financiranje naftnih in plinskih projektov nadaljevalo z visoko hitrostjo.

Unrecognizable male putting fuel dispenser in tank while refueling vehicle on self service gas station. High quality photo
Foto: Guillem de Balanzo iz iStock

Nekaj ​​denarja gre drugim razvitim gospodarstvom, vključno z Avstralijo, a veliko ga gre državam v razvoju. Vendar pa bogatejše države s srednjim dohodkom še vedno prejemajo več sredstev kot najrevnejše.

Najnovejša obljuba skupine G7 v študiji je postopna opustitev financiranja fosilnih goriv v tujini do konca leta 2022. Študija OCI se osredotoča na obdobje od začetka proračunskega leta 2020–2021 za vsako državo do konca proračunskega leta 2022-23.

Vendar pa so raziskovalci tudi ugotovili, da je Japonska do sredine marca 2024 nadaljevala z novimi naložbami v fosilna goriva v tujini, pri čemer je izkoriščala vrzeli v svoji obljubi o ukinitvi financiranja fosilnih goriv.

1,2 milijarde dolarjev na leto za fosilna goriva

Svetovna banka je v treh letih namenila približno 1,2 milijarde dolarjev na leto za fosilna goriva, od tega približno dve tretjini za plinske projekte.

V skladu s poročilom so ZDA, Nemčija in Italija pred koncem leta 2022–2023 zagotovile več milijard sredstev na leto za čezmorske projekte fosilnih goriv. Združeno kraljestvo je v povprečju dobavilo približno 600 milijonov dolarjev na leto.

Kanada je v proučevanem obdobju 2020–2022 v povprečju dobavila nekaj manj kot 11 milijard dolarjev na leto, Južna Koreja pa 10 milijard dolarjev, Japonska pa približno 7 milijard dolarjev.

V istem triletnem obdobju so gospodarstva G20 glede na poročilo vložila približno 104 milijard dolarjev v razvoj čiste energije v tujini.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekČudeži na nebu: 10 najlepših nebesnih pojavov
Naslednji članekJe to najlepši kolesarski dogodek v Sloveniji?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.