Je to najlepši kolesarski dogodek v Sloveniji?

A young smiling girl on a cyclocross bike rides along a winding mountain road against a background of green forest and mountains with glaciers and snow on the tops
Foto: Svetlana Mokrova iz iStock

Gravel tudi v Sloveniji vse bolj pridobiva na prepoznavnosti. Ne le s ponudbo koles v kolesarskih trgovinah in dejstvom, da je ravno slovenski kolesar, Matej Mohorič, v lanski sezoni postal svetovni prvak v tej kolesarski disciplini. Tudi organizatorji kolesarskih dogodkov se trudijo, da predstavijo najlepše makadamske poti v Sloveniji.

Letos bo tako že tretje leto zapored v Julijskih Alpah potekala Human Fish Gravel etapna dirka (HFG etapna dirka). Neokrnjeno naravno okolje, v katerem poteka dvodnevna preizkušnja na makadamu, poskrbi za nepozabno izkušnjo. Te mika, da bi se prijavil?

Makadam, narava in šport

Gravel oziroma makadamkanje kolesarje navdušuje ravno zaradi odmika od prometnih cest in bolj sproščenega vzdušja v primerjavi s cestnim kolesarstvom. Gravel kolo je idealno za avanture in raziskovanje narave. Omogoča hitro vožnjo, a te ne omeji le na asfaltirane ceste. Za dodaten izziv poskrbijo dogodki, na katerih poleg narave raziskuješ tudi lastne meje. Na dirki se za kolesarji ne vozi karavana vozil, zato je celotna izkušnja bolj pristna. Kot na večini gravel dirk tudi na HFG etapni dirki kolesarje čaka gpx trasa, ki ji sledijo. Ta poteka po nižinah, dolinah in tudi planotah Julijskih Alp in Karavank.

Dve etapi s štartom na Bledu

River Camping Bled bo 18. in 19. maja postal prireditveni prostor HFG etapne dirke – tam bosta namreč štart in cilj dirke. 254 kilometrov dolga razgibana trasa je razdeljena na dve etapi. Prva poteka v Triglavskem narodnem parku, ob Bohinjskem jezeru, po Pokljuki in po Jelovici. 128 kilometrov dolga trasa z 2.780 metri vzpona velja za »Kraljevsko etapo«. Druga etapa poteka po najlepših makadamskih poteh Karavank, po visokogorskih pašnih planinah. Dolga je 125 kilometrov, z 2.900 metri vzpona. Štart obeh etap je ob deveti uri zjutraj, časovna zapora za vsako pa znaša 11 ur. Na trasi te vsak dan čaka tudi okrepčevalna postaja z energijsko hrano in pijačo.

bled, island, church
Foto: 12019 iz Pixabay

Če sta dve etapi preveč, pridi le na »Kraljevsko«

Če te skrbi, da boš drugi dan preveč utrujen od sobotne avanture, se lahko prijaviš tudi zgolj na »Kraljevsko etapo«. Pri tem boš še vedno užival v pogledih na čudovite Julijske Alpe, kristalno čista jezera in prelepo pokrajino. Konec koncev je tudi 128 kilometrov gravelanja z zahtevnimi vzponi pravi izziv.

A young smiling girl on a cyclocross bike rides along a winding mountain road against a background of green forest and mountains with glaciers and snow on the tops
Foto: Svetlana Mokrova iz iStock
VIRHuman Fish Gravel
Prejšnji članekHinavstvo svetovnega gospodarstva? V revnih državah to počno na veliko
Naslednji članekVse to moraš urediti, preden se odseliš od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.