Vse to moraš urediti, preden se odseliš od doma

Nasveti za selitev
Nasveti za selitev Foto: BartekSzewczyk iz iStock

Selitev od doma je ena večjih prelomnic, ki večino čaka ravno med študentskimi leti. Prinaša svobodo, a hkrati tudi več odgovornosti. Selitev bo najbolj gladko potekala, če jo načrtuješ v naprej in se nanjo pripraviš. Da po selitvi ne boš razočaran pristal na trdih tleh, si preberi, kaj vse moraš pred tem urediti.

4 2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Uredi svoje finance

Življenje doma zagotovo pomeni manj finančnih odgovornosti. Ko boš enkrat na svojem, bo zato dobro razpolaganje z denarjem ključno. Že pred selitvijo se navadi spremljati svoje prihodke in stroške. Pripravi si tudi seznam vsega, kar moraš kupiti za selitev (skupaj z okvirnimi cenami) in poskrbi, da boš pravočasno prihranil dovolj denarja.

Poskrbi za reden vir prihodkov

Za najemnino in ostale življenjske stroške boš vsak mesec potreboval denar. Če si s študijem že zaključil, bo ta najverjetneje prišel od plače – zato poišči službo, s katero si zadovoljen in ti bo zagotavljala stabilen vir prihodkov. Med študijem je lahko vir prihodkov tudi štipendija, morda ti bodo z najemnino pomagali tudi starši. Poglej, do katerih štipendij bi lahko bil upravičen, in se pravočasno prijavi. Poleg študija imaš mogoče čas še za študentsko delo, ki lahko na koncu meseca prinese potrebno stabilnost. Vsekakor pa se ne odseli, dokler ti ni jasno, kje boš zaslužil dovolj za življenje.

2 scene of businessmen, parks his armchair and pay the parking

Poišči svoj novi dom

Ko urediš svoje finance in ti je jasno, koliko imaš na razpolago za najemnino (ali celo nakup), začni z iskanjem svojega prvega lastnega doma. Dobro premisli o lokaciji – ta je lahko dosti pomembnejša od notranjega izgleda stanovanja (ki ga delno lahko tudi prilagodiš lastnim potrebam). Verjetno ti je zelo pomembna oddaljenost od delovnega mesta oziroma fakultete. Morda si v bližini želiš tudi fitnes, park, trgovino (predvsem če nimaš lastnega avtomobila) ali restavracijo. Preveri tudi povezave javnega prevoza: kako daleč je najbližja postaja, kako redne so linije in kam te pripeljejo. S tem se lahko izogneš stroškom lastnega avtomobila.

1 Hanging artwork in the new house.

Pripravi nakupovalni seznam za selitev

Četudi se seliš v že opremljeno stanovanje, boš skoraj gotovo potreboval še kak dodaten kos pohištva ali napravo. Pripravi seznam osnovnih stvari, ki ti bodo omogočale udobno življenje. Ker se stroški hitro seštevajo, poglej, česa doma ne uporabljate več, tebi pa bi v novem stanovanju prišlo prav. Preden se odločiš za nakup novega pohištva, razmisli o rabljenem. To so nekatere osnovne potrebščine, ki jih boš nujno potreboval že preden začneš s procesom selitve:

  • Posteljnina: naj bo kakovostna, saj je spanec še kako pomemben.
  • Pripomočki za čiščenje: krpe, metlica za čiščenje stranišča, gobice, čistila, sesalnik in/ali metla.
  • Osnovni kuhinjski pripomočki in pribor: krožniki, skodelice, pribor in kuhinjski pripomočki.
  • Elektronika: kakšen električni razdelilnik in podaljšek (ter vsi mogoči polnilci) vedno pride prav.
  • Najosnovnejše orodje: za preprosta popravila je priročno imeti kladivo, izvijače in žeblje.
  • Prva pomoč: poleg standardnega kompleta prve pomoči pripravi še obliže, antibakterijsko kremo in osnovna zdravila.
VIRUpdater
Prejšnji članekJe to najlepši kolesarski dogodek v Sloveniji?
Naslednji članekSo metulji škodljivi za vrt? Če želiš privabiti metulja, stori to

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.