So metulji škodljivi za vrt? Če želiš privabiti metulja, stori to

Purple butterfly on wild white violet flowers in grass in rays of sunlight, macro. Spring summer fresh artistic image of beauty morning nature. Selective soft focus.
Foto: Larysa Pashkevich iz iStock

Metulji so lepa popestritev vsakega vrta. Poleg barvitosti in živahnosti poskrbijo tudi za večjo biodiverziteto. S pametnim načrtovanjem, izbiro rastlin in ureditvijo vrta lahko poskrbiš, da bo vrt bolj privlačen za te žuželke. Metulji imajo najraje sončne vrtove, zaščitene pred vetrom. Pri vsem tem se zavedaj, da metulji izbirajo manj onesnaženo okolje brez herbicidov in insekticidov. Izogibanje kemikalijam in umetnim gnojilom je zato predpogoj, da bodo spodnji nasveti uspešni.

Tudi plevel je dobrodošel

Na vrtu poišči sončen samoten kotiček, kjer boš pustil nekoliko več »divjine«. Idealno je, če je z najbolj vetrovne strani zaščiten z živo mejo. Na tem predelu pusti rasti tudi plevel in visoko travo: izogibaj se pogoste košnje. Zelo zaželene so predvsem koprive, saj nekatere vrste metuljev nanje odlagajo svoja jajčeca. Koprive nato služijo kot hrana za gosenice.

swallowtail butterfly, butterfly, flower wallpaper
Foto: Ralphs_Fotos iz Pixabay

Posadi njihove najljubše rastline

Na vrtu lahko urediš posebno gredico s cvetlicami, ki privabljajo metulje. Različne vrste metuljev potrebujejo različne vrste rastlin. Glede na dolžino rilčka si namreč izbirajo cvetove, iz katerih bodo pili nektar. Večina jih izbira predvsem cvetlice s plitkimi cvetovi. V splošnem pa poskrbi, da bo v vrtu dovolj prostora za avtohtone rastline. Primerne rastline so:

  • Sivka: ta rastlina je privlačna za številne žuželke. Metulje privlačijo drobni cvetovi, napolnjeni z nektarjem. Če imaš prostor, s sivko zasadi nekoliko večjo površino. Tudi ti boš lahko užival v prijetnem vonju.
  • Metuljnik: že njegovo ime pove, da ga metulji obožujejo. To grmovnico najdeš tudi pod imenom davidova budleja. Cveti od junija do septembra, barve cvetov pa so od bele do rožnate oziroma vijoličaste. Obstajajo tudi grmi, ki cvetijo v drugih barvah, recimo oranžni.
  • Ameriški slamnik: rastlino verjetno poznaš zaradi njenih zdravilnih lastnosti, saj naj bi krepila imunski sistem. Zaradi lepih cvetov jo pogosto najdeš na okrasnih vrtovih.
  • Drobnjak: ima tudi praktično uporabo, zato ga morda že imaš na zelenjavnem oziroma zeliščnem vrtu. Njegovi okrogli vijoličasti cvetovi so vabljivi za metulje.
  • Mačja meta: ne vpliva le na mačke, ampak privablja tudi metulje in čebele.
  • Žametnica: je nezahtevna rastlina, ki s svojim močnim vonjem odganja tudi nekatere škodljivce, na primer uši.
  • Astre: v ta rod cvetočih rastlin spada preko 100 vrst. Izberi take, ki imajo različne sezone cvetenja, da boš metuljem zagotovil dobre pogoje od pomladi vse do jeseni.

Uredi posebno »infrastrukturo« za metulje

Ker večina metuljev ne more pristati na vodni gladini, potrebujejo vlažno zemljo. To izkoristijo za pitje in neke vrste »kopanje«. Zato lahko poskrbiš, da bodo imeli vedno na voljo nekaj vlažne prsti.

Metulji so seveda hladnokrvne živali in se morajo pogosto greti na soncu. Pri tem jim lahko pomagaš, če na sončno mesto postaviš kak temen kamen, na katerem se bodo »sončili«.

V slabem vremenu potrebujejo zatočišče pred plenilci in dežjem. V ta namen lahko čez vse leto pustiš nekaj polen, vej ali votlo deblo.

Tudi vzpenjalke so za metulje pomembne. Zagotavljajo jim zavetje in hrano na nekoliko višji višini.

Nekateri metulji prezimijo v fazi bube. Zato jeseni ne odstranjuj odmrlih rastlin, ki lahko služijo kot njihovo zatočišče. Ostanke rastlin raje pospravi spomladi, ko vrt že ozeleni.

 

VIRSiOL
Prejšnji članekVse to moraš urediti, preden se odseliš od doma
Naslednji članekTako gledanje športa vpliva na nas in naše življenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.