Kako kupovati manj plastike?

borovnice v plastični embalaži

Če plastične odpadke odvržeš v pravilni kontejner, to še ne pomeni, da je zadeva rešena. Ponovno uporabiti plastiko ni tako lahko, kot se sliši, saj ni vsa embalaža primerna za ponovno uporabo. Rešitev je predvsem v tem, da se naučimo kupovati manj plastike.

Voda

Če še vedno kupuješ plastenke z vodo, prenehaj; smo v letu 2020. Omisli si steklenico za večkratno rabo; prodajajo jih v vseh možnih trgovinah, so različnih oblik, barv in cen. Zagotovo boš našel primerno zase. Nauči se jo nositi povsod. Če greš na letalo, jo sprazni pred varnostnim pregledom.

Vrečke

V trgovino pojdi vedno s svojimi vrečkami: tako za celoten nakup kot za sadje in zelenjavo. Vrečke za večkratno uporabo lahko kupiš na primer v Šparu, na spletu ali v raznih eko trgovinah. Listek s ceno sadja ali zelenjave doma odlepi in vrečko naslednjič ponovno uporabi. Za zadeve, kot je na primer šop banan, vrečke sploh ne potrebuješ.

vrečke za večkratno uporabo

Menstrualna skodelica

Ta je za dekleta: omisli si menstrualno skodelico, ki jo je zelo enostavno uporabljati. Vložki in tamponi niso škodljivi zgolj za okolje, temveč je zelo verjetno, da so tudi zate. Menstrualno skodelico lahko uporabljaš leta in leta.

Skodelica za s sabo

Če si ljubitelj kave ali čaja za s sabo, si omisli skodelico za večkratno uporabo. Prodajajo jih v večjih nakupovalnih centrih in na spletu.

Stop predelani hrani

Jej bolj naravno hrano. Sadje, zelenjava, krompir, stročnice in oreščki (še posebej, če jih kupiš na rinfuzo), kosmiči in moka … vse te sestavine lahko kupiš brez plastičnega ovoja, če se le malo potrudiš. Iz njih lahko skupaj z začimbami ustvariš okusne in veliko bolj zdrave jedi. Več predelane hrane (čips, piškoti, že kuhana hrana …) kot kupiš, več plastike dobiš zraven.

jogurt

Ne kupuj v plastiko zavitega sadja in zelenjave

Bojkotiraj sadje in zelenjavo, ki je zavito v plastiko (še posebej, če gre za dvojni ali celo trojni ovoj). V trgovinah, kot sta Lidl in Hofer, pogosto naletiš na maline in borovnice v plastični škatlici, paradižnik v plastični škatli, ki je po vrhu zavit v še plastike in podobno. Navadi se, da teh stvari ne kupuješ. Raje posezi po izdelkih, ki jih lahko daš v svojo vrečko ali zavij na tržnico.

Bodi pripravljen na lakoto

Če veliko kupuješ narezano sadje, vnaprej pripravljene solate in drugo hrano za s sabo, ki ti jo postrežejo v plastiki za enkratno uporabo in s plastičnim priborom, se poskusi bolje organizirati. S seboj nosi pribor in plastično posodo (takšno za večkratno uporabo, seveda). V restavraciji prosi, da ti hrano dajo tja. Če imaš več časa in volje, si s seboj seveda lahko prineseš vnaprej pripravljeno hrano, narezano sadje, oreščke …

lubenica v plastiki

Slamice

Če uporabljaš slamice, si na spletu lahko naročiš kovinske ali steklene. V barih in restavracijah prosi, da ti slamice ne prinesejo.

Vsi delamo napake …

Če ti kdaj spodleti, potuješ in nimaš veliko izbire ali se pač znajdeš v situaciji, ki te prisili v to, da kupiš plastiko za enkratno uporabo, se ne sekiraj. Nihče ni popoln. Gre za to, kar počnemo večino časa in za kar se trudimo.

Prejšnji članekAli prepoznaš obraz na novem kovancu za 2 evra?
Naslednji članekNova serija Gospodar prstanov in kaj vse vemo o njej

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.