Katerih 5 pasem psov imamo Slovenci najraje?

Najbolj priljubljene pasme psov v Sloveniji
Najbolj priljubljene pasme psov v Sloveniji Foto: Petra Richli on iStock

Slovenci smo ponosni lastniki psov in le ti so zelo blizu našega srca. V slovenskem registru hišnih ljubljenčkov so zbrane vse pasme, ki jih imamo v Sloveniji. Najpogostejši so seveda mešanci, najpogostejša pasma psov pa ne preseneča. Mogoče pa je presenečenje to, da obstaja nekaj pasem, ki imajo v Sloveniji le po enega predstavnika.

Preberi tudi: 10 najdražjih pasem psov, jih poznaš?

1. Nemški ovčar

dog, german shepard, pet
Foto: Yolanda iz Pixabay

Nemški ovčar je nemška pasma delovnega psa srednje do velike velikosti. Pasmo je razvil Max von Stephanitz leta 1899 s parjenjem različnih tradicionalnih nemških pastirskih psov.

Prvotno so bili vzrejni kot pastirski psi za pašo ovac. Od takrat se uporabljajo pri mnogih drugih vrstah dela, vključno s pomočjo invalidom, iskanjem in reševanjem, znani so kot policistovi najboljši prijatelji, uporabljajo pa jih tudi pri vojskovanju.

Znani so kot izredno inteligentna pasma. So zelo zanesljivi, odlikuje pa jih tudi to, da so zelo dobri čuvaji. Posledično so nekoliko nezaupljivi. V družini si izberejo enega gospodarja, ki so mu tudi najbolj poslušni in se najbolje odzivajo na njegove ukaze. Z drugimi živalmi se dobro ujamejo. So pa tudi krasni družinski psi, saj jih otroci ne motijo in se ujamejo z otroki vseh starosti. So nežni in potrpežljivi, vendar je dobro, da je ob igri prisoten vsaj kakšen odrasel, da se prepreči nepotrebne poškodbe.

V Sloveniji jih živi več kot 15 tisoč

2. Labradorec

Proud gun dog waiting for a days work.
Foto: CFMARSH iz iStock

Labradorec je britanska pasma lovskega psa prinašalca. Izvirajo iz Nove Fundlandije, kjer so bili prvotno namenjeni za delo z ribiči, ki so te pse trenirali za skoke v hladno vodo, da so jim pomagali izvleči mreže. So med najpogosteje gojenimi psi v več državah, zlasti v evropskem svetu. Labradorci so prijazni, energični in igrivi. Vzrejeni so bili kot športni in lovski psi, danes se pogosto jo kot psi spremljevalci. Lahko se jih tudi izšola za pse vodnike ali pse pomočnike. Pasma je priljubljena tudi med reševalci in pasjimi terapevti, ki za svoje sodelavce pogosto izberejo labradorce.

Labradorci veljajo za dobre plavalce, aktivne pse, ki so polni energije. So izredno prijazni kužki, ki tudi ob stiku z novimi ljudmi ne izražajo agresivnega vedenja. Labradorci so izredno inteligentni, kar se lahko kaže tudi pri agilityju. Lastnikom so zvesti, veljajo pa za zabavne pse, ki so nekoliko hiperaktivni.

V Sloveniji je približno 7.500 labradorcev.

3. Maltežan

Maltese puppy looking at camera, 4 months old, isolated on white
Foto: GlobalP iz iStock

Maltežani izvirajo iz Italije, njihovo ime pa izhaja iz Malte. Sodijo med najstarejše majhne pse, saj so upodobljeni celo na grških vazah. Bili so psi aristokracije, v srednjem veku so jih namreč križarji pripeljali v Evropo.

Maltežani so eni najprijaznejših majhnih psov, so ljubeči, igrivi, pozorni in dobrovoljni. Imajo veliko energije. Primerni so za lastnike začetnike, saj so precej nezahtevni in se na lastnika hitro navežejo. So pravi varuhi, saj prišleke vedno glasno naznanijo in jih tudi dobro nalajajo. Se pa zelo bojijo samote, zato jih moramo na to dobro pripraviti.

V Sloveniji jih je malo manj kot 7 tisoč.

4. Yorkshirski terier

Funny Yorkshire terier.
Foto: Casperok iz iStock

Yorkshirski terierji spadajo med britanske pasme. Spadajo med najmanjše terierje in celo med najmanjše pasme na sploh. Yorkshirski terierji morajo imeti zelo specifično barvo dlake. Na glavi je dlaka rjava, na telesu pa temno jekleno siva. Zanje ljubkovalno pravijo, da imajo svilnat plašček in levje srce.

So majhni salonski kužki, še vedno spadajo v skupino terierjev. Zelo radi imajo človeško pozornost, še posebej pa se navežejo na svojo družino. So dobri čuvaji in zelo glasno opozorijo na vse prišleke. Tekom življenja se njihova dlaka spreminja in dokončno se barva dlake izoblikuje šele pri tretjem letu. Čeprav so po naravi ljubeznivi in igrivi, ne veljajo za najbolj potrpežljive kužke. Dobro se razumejo s starejšimi otroki, ki se z njimi znajo igrati.

V Sloveniji je nekaj več kot 5 tisoč yorkshirskih terierjev.

5. Zlati prinašalec

dog, canine, tongue

Zlati prinašalci so škotska pasma srednje velikega psa prinašalca, njihove korenine pa segajo v 19. stoletje. Zanje je značilna nežna in ljubeča narava ter vpadljiva zlata dlaka. Običajno jih imajo kot hišne ljubljenčke in se uvrščajo med najpogosteje registrirane pasme v več zahodnih državah. Zlati prinašalci so dobri lovski psi, pogosto pa jih izšolamo tudi za pse vodnike.

Zlati prinašalci so inteligentni, ljubeči, samozavestni, aktivno, močni in prijazni pesi. So izredno družabni in obožujejo človekovo družbo, posebno radi pa so tudi v družbi drugih živali, zaradi česar so resnično odlični družinski pes. Psi so primerni za iskanje pogrešanih oseb in za iskanje ponesrečencev v ruševinah. So izjemno potrpežljivi in ljubeči, tako so kompatibilni tudi z družinami, kjer imajo manjše otroke.

V Sloveniji jih je okoli 5 tisoč.

6. Redke pasme

Beautiful Junior Dog of Spanish Mastiff Breed on the grass

Nekoliko presenetljivo pa je, da imajo v Sloveniji le po enega predstavnika pasme poljski gonič, južnokorejski ovčar, kishu in pirenejski mastif. Podatki so sicer nekoliko starejši, vendar pa dejstvo ostaja, da so te pasme v slovenskem prostoru precej redke.

Prejšnji članekNajvečja najdba 21. stoletja? Amazonska najdba, ki spreminja, kar smo vedeli
Naslednji članekPredstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5: popolna mešanica vzdržljivosti, neprekinjenega dela in produktivnosti za sodobna podjetja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.