Največja najdba 21. stoletja? Amazonska najdba, ki spreminja, kar smo vedeli

Ekvadorska najdba spada med največja odkritja vseh časov
Ekvadorska najdba spada med največja odkritja vseh časov Foto: tenmay iz iStock

Izgubljeno mesto Z, Atlantida, El Dorado, Troja in druga mesta so že več stoletij legende, ki jih želijo rešiti raziskovalci in znanstveniki. V zadnjih letih se jih je med drugim prijela tudi besedna zveza teorije zarote, ko so poznavalci in nadebudneži skušali rešiti odgovore na zagonetna vprašanja.  En sklop vprašanj so seveda ljudstva, ki so živela na območju srednje in južne Amerike. Zdaj je teorija zarote ohlapno postala resnica.

Ostanki naprednih civilizacij v Amazoniji in okolici

Po mnogih ugibanjih naj bi se tam naseljevale visoko napredne civilizacije, ki bi »naše« oziroma evropske pustile daleč za seboj. Tako je jasno, da mnogo skrivnosti skriva Amazonski pragozd, kamor so v preteklost odšli že mnogi, nekateri se niso nikoli vrnili. Nepregledna goščava spada med najbolj priljubljene kraje za tako imenovane teoretike zarot, četudi se zdi to že skoraj žaljivo napisati. S pomočjo novih tehnologij pa tudi arheologija ni več to, kar je bila. Z napredkom je človeštvo odkrilo marsikaj. Eno od takih je zapisal začetek leta 2024.

Ostanki ogromnih zemeljskih nasipov, piramid in cest od Bolivije do Brazilije, ki so bili odkriti v zadnjih dveh desetletjih, so precej prepričljivo dokazali, da je bila Amazonka dom velikim, zapletenim civilizacijam že mnogo let pred prihodom evropskih kolonizatorjev.

Amazon rainforest. In the photo: Rio Negro, located in the state of Amazonas.
Koliko skrivnosti v sebi skriva Amazonski pragozd? Foto: Anna Carolina Negri iz iStock

V ekvadorski dolini Upano najdenih na tisoče ploščadi

Kar se je dolgo ugibalo, predvsem v navezavi na Majevsko civilizacijo, se je zdaj izkazalo vsaj za nekoliko bolj oprijemljivo. S tehnologijo laserskega kartiranja so v Ekvadorju odkrili gosto mrežo med seboj povezanih mest, ki so bila do zdaj skrita pod drevesi doline Upano. Naselbine, ki so jih raziskovalci temeljito opisali v reviji Science, naj bi bile stare najmanj 2500 let. To je tisočletje več kot katere koli druge do zdaj najdene amazonske družbe.

Kljub raziskavam o družbi ni znanega veliko, so pa upanja polni znanstveniki, arheologi in zgodovinarji, ki so del ekipe raziskovalcev. Kot pravijo sami gre za najdbo, ki spreminja vse, kar vemo o Amazoniji. »Večina ljudi si predstavlja majhne skupine, verjetno gole, ki živijo v kočah in obdelujejo ledino – to kaže, da so starodavni ljudje živeli v zapletenih urbanih družbah,« je povedal eden od avtorjev raziskave, Antoine Dorison. K njegovi misli je dodal tudi vodja raziskave Stephen Rostain, ki pravi, da »imamo evropocentrični pogled na civilizacijo, vendar to kaže, da moramo spremeniti našo predstavo o tem, kaj sta kultura in civilizacija.«

Dolina Upano v Ekvadorju, kjer so našli več tisoč ploščadi oziroma naselbin
Dolina Upano v Ekvadorju, kjer so našli več tisoč ploščadi oziroma naselbin Foto: on science

Kaj točno je bilo odkritega z lasersko raziskavo »LiDAR«? Na območju, ki je obsegalo približno 300 kvadratnih kilometrov, je bilo najdenih 6 tisoč ploščadi, ki merijo približno 20 x 10 metrov in so visoke dva do tri metre. Čeprav njihova razporeditev še ni pojasnjena, je vzorec viden. Razporejene so v enote po tri do šest ploščadi okoli osrednje ploščadi, ki so jo raziskovalci označili za trg. Tu so še več kilometrov dolge ceste, ki so povezovale ploščadi in naselbine.

Ena največjih najdb 21. stoletja

Gre za zgodovinsko najdbo, ki je nekakšen podaljšek začetne raziskave iz 70. let, ko je bil odkrit prvi dokaz o obstoju tega mesta oziroma naselbin. Z nekaj pristranskosti raziskovalci trdijo, da gre za največjo in najbolj kompleksno družbo, ki je bila kadarkoli odkrita. Presegala naj bi namreč tudi majevsko, s katero pa (za zdaj) nima veliko skupnega. In prav te primerjave so prehiter sklep, saj gre v tem trenutku pri Majski civilizaciji za mnogo bolj zapleten in predvsem obsežen koncept. Vseeno pa gre za eno od največjih in najbolj čudovitih najdb 21. stoletja.

Izjemna najdba v Amazoniji
Izjemna najdba v Amazoniji Foto: on science

Ali se ti zdi, da si nekaj podobnega že prebral? Brez dvoma, saj je bilo takih najdb v preteklosti kar nekaj. Ena večjih je bila najdba antičnega naselja v Amazoniji sredi leta 2022.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPotrjeno nadaljevanje kultne britanske zombijade 28 dni pozneje
Naslednji članekKaterih 5 pasem psov imamo Slovenci najraje?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.