Potrjeno nadaljevanje kultne britanske zombijade 28 dni pozneje

Prihaja nadaljevanje 28 let pozneje
Prihaja nadaljevanje 28 let pozneje Foto: on imdb

Dve desetletji potem, ko sta skupaj sprožila apokaliptično »zombi« franšizo, bosta ponovno združila moči. Danny Boyle in Alex Garland sta potrdila nadaljevanje kultnih grozljivk 28 dni pozneje in 28 tednov pozneje. Kaj vemo smo izvedeli o tretjem delu filmske serije, ki je okužene izpustila po Britaniji, nato pa po svetu? Nosil

28 let pozneje, vračata se tako Boyle kot Garland

Danny Boyle in Alex Garland se vračata s tretjim delom 28 dni pozneje
Danny Boyle in Alex Garland se vračata s tretjim delom, ki bo nosil naslov 28 let pozneje (28 Years Later) Foto: on imdb

Potrjen je zombi triler in potrjeni sta obe imeni, ki jih je film dejansko potreboval. Najverjetneje ne bo šlo le za preprosto nadaljevanje. Zdaj upajo, da bodo lansirali novo trilogijo.

Boyle je zadolžen za režijo prvega dela, Garland pa bi napisal scenarij za vse tri. Proračun za vsak film bi bil v območju 75 milijonov dolarjev, kar je občutno več kot oba filma.

Omenjeni par bo opravljal tudi producentsko funkcijo, vračata pa se tudi prvotni producent Andrew Macdonald in Peter Rice, nekdanji vodja Fox Searchlight Pictures, oddelka nekdanjega studia Twentieth Century Fox, ki je ob prelomnici tisočletja podprl britanski film in njegovo nadaljevanje.

Tako Boyle kot Garland sta v preteklosti že večkrat odgovarjala na vprašanja o tretjem filmu. Eden od naslovov, ki se je pojavljal, je bil 28 mesecev pozneje, a se je zdaj nekoliko zacementiral naslov 28 let pozneje. Seveda pa sta bila oba polno zaposlena. Boyle je posnel filme Revni milijonar, 127 ur, Steve Jobs, T2 Trainspotting in Yesterday. Garland pa je pisal scenarije za filme Dredd, Ex Machina, Uničenje in Moški – pripravlja pa se na izid filma Državljanska vojna, ki spada med najbolj pričakovane filme leta 2024.

Od 28 dni pozneje do Oppenheimerja

Danes svetovni zvezdnik Oppenheimerja, nekoč pa mladenič, ki je v bolniški srajci korakal po zapuščenem Londonu. Cillian Murphy je v filmu 28 dni pozneje zaigral človeka, ki se po kolesarski nesreči zbudi iz kome in ugotovi, da je Anglija zdaj opustošen, postapokaliptični kaos, zahvaljujoč virusu, ki je svoje žrtve spremenil v pobesnele morilce. Med svojim potovanjem po prestolnici, sreča preživele, med katerimi so liki Naomie Harris, Brendana Gleesona, Megan Burns in Christopherja Ecclestona.

28 dni pozneje spada med kultne filme
28 dni pozneje spada med kultne filme Foto: on imdb

Film se je izkazal za veliko presenečenje in postal dobičkonosna uspešnica, ki ji pripisuje vse mogoče zasluge za oživitev »zombi« žanra. Sledili so Zora živih mrtvecev, ki sta jo izjemno ustvarila Zack Snyder in James Wan, Resident Evil, Planet Terorja, Zora neumnih mrtvecev, Dobrodošli v deželi zombijev, Svetovna vojna Z, serija Živi mrtveci in mnogi drugi. Preberi prispevek Najboljši zombi filmi vseh časov.

28 tednov pozneje je bilo nadaljevanje, kjer se je ustavilo

Z 8-milijonskim proračunom je v blagajne pospravil približno 85 milijonov dolarjev in nadaljevanje je bilo neizogibno, a je bil glavni dvojec povezan le v obliki izvršnih producentov. Film 28 tednov pozneje je režiral Juan Carlos Fresnadillo, ki je scenarij spisal z Rowanom Joffejem, Jesusom Olmom in Enriquejem Lopezom Lavignom. V filmu so zaigrali Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner, Imogen Poots in Idris Elba.

Zgodba se odvija po dogodkih iz prvega filma, ki prikazuje prizadevanja Natovih vojaških sil, da bi rešile varno območje v Londonu, ter posledicah mladega brata in sestre, ki sta prekršila protokol, da bi našla fotografijo svoje matere, in posledično ponovno okužbo »virusa besa« v varnem območju. S 15 milijoni proračuna je film v blagajne pospravil približno 65 milijonov, vzpostavil odlično atmosfero in ton ter dvignil krizo na novo raven. Tam pa se je vse skupaj ustavilo, ko govorimo o tretjem filmu, ki spada med tiste najbolj pričakovane.

In the House, In a Heartbeat - John Murphy (28 Days Later Soundtrack) [Metal Remix]

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako delujejo senzorji za detekcijo plina?
Naslednji članekNajvečja najdba 21. stoletja? Amazonska najdba, ki spreminja, kar smo vedeli

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.