Kdaj bomo pri nas videli popolni sončni mrk?

Natural phenomenon. Silhouette back view of family sitting and relaxing together. Boy point to solar eclipse on gold sky background. Happy family spending time together. Outdoor.
Foto: kdshutterman iz iStock

Nedavno so bili v Severni Ameriki priča popolnemu sončnemu mrku. Kdaj pa bomo lahko videli naslednjega? Kmalu se bo videl tudi v Evropi.

Prihaja več priložnosti, da boš priča nebesnemu spektaklu sončnega mrka. Kolobarjasti mrk, ko luna prečka središče sonca, a je tako daleč od Zemlje, da ga ne zakrije v celoti, bo 2. oktobra letos v Urugvaju in Argentini, delni mrk pa bo viden v več državah Južne Amerike.

Sončni mrk bo viden tudi v Evropi

Evropa pride na vrsto 29. marca prihodnje leto, ko bo viden delni sončni mrk. Nekatera mesta na Škotskem bodo imela več kot 40-odstotno zasenčenje sonca.

Naslednji popolni mrk bo 12. avgusta 2026 in bo zajel velika območja severne poloble. Popolni mrk bo omejen na Grenlandijo, Islandijo, Španijo, Rusijo in majhno območje Portugalske.

V celinskem delu ZDA bo naslednji popolni sončni mrk 22. avgusta 2044 v Severni in Južni Dakoti ter Montani in severni Kanadi. Po tem je še manj kot eno leto do naslednjega popolnega mrka od zahodne do vzhodne obale v ZDA 12. avgusta 2045, ki bo segal od Kalifornije do Floride.

»Ko ljudje vidijo popoln sončni mrk, se prvo vprašanje, ki si ga zastavijo, je, kdaj bo naslednji,« je dejal John Gianforte, profesor vesoljskih znanosti na Univerzi v New Hampshiru in direktor njenega observatorija. »Mrki so precej pogosti, niso vsi popolni, nekateri pa so, nekateri pa niso tako daleč. Ljudje, ki so ga videli, razumejo, zakaj ljudje postanejo čustveni in se zelo trudijo potovati, da bi opazovali popoln sončni mrk.«

Solar Eclipse 2024: Crowd in Downtown Dallas reacts to totality

Nasa ima tudi seznam prihajajočih sončnih in luninih mrkov.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKatere koncerte je vredno obiskati v aprilu?
Naslednji članekEn odstotek ljudi trpi za tem pojavom: Ste med njimi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.