Katere koncerte je vredno obiskati v aprilu?

concert, live, audience
Foto: thekaleidoscope iz Pixabay

Pregovorno najbolj deževen mesec, ki je sicer letos vse prej kot to, bo tudi koncertno zelo pester. Aprila se bo na slovenskih koncertnih odrih zvrstilo kar nekaj domačih ustvarjalcev, med njimi Alo!Stari, Vazz in AKA Neomi. Vsi s svojimi koncertnimi turnejami po Sloveniji predstavljajo sveže izdane albume, prihaja tudi kar nekaj svežih alternativnih bendov z območja nekdanje Jugoslavije npr. Svemirko, ki bodo igrali v Ljubljani in Mariboru. Manjkali pa ne bodo niti koncerti že prekaljenih rockovskih legend, Siddharte in MI2. Ljubitelji elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti bodo prišli na svoj račun konec meseca, ko bo v Ljubljani potekala že 16. edicija festivala Sonica.

Izbrali smo nekaj odmevnih aprilskih koncertov, ki jih ne smete zamuditi!

Alo!Stari

  • 18. april (Ljubljana, Cvetličarna); 26. april (Maribor, Štuk)

Legende slovenskega skate-punka Alo!Stari so 26. marca izdali svoj drugi album z naslovom Sem prii, nič ti neom!, ki prinaša 12 novih skladb. V njem ostajajo zvesti svojemu mariborskemu jeziku, neposrednosti in kritičnosti. Sestavine albuma zajemajo tako punk kot tudi družbeno-kritični hip hop, pri čemer je posebno presenečenje sodelovanje z Emkejem v skladbi Nea guši in z Najo Lipičnik v skladbi Glavno, da midva sma skup. Album tudi vključuje že izdane skladbe, kot sta Danes nea grem domu in najnovejši single Spali bomo te ko bomo mrtvi.

Izdaja novega albuma zaznamuje tudi petletnico delovanja mariborske punk skupine, v okviru praznovanja pa pripravljajo tudi posebna rojstnodnevna koncerta, eden bo potekal v Ljubljanski Cvetličarni, drugi pa v njim domačem Štuku v Mariboru.

Alo!Stari - Spali bomo te ko bomo mrtvi

AKA Neomi

  • 18. april (Ljubljana, Kino Šiška)

Skupina AKA Neomi je ljubljansko-dolenjska naveza, katere jedro že nekaj let tvorita pevka in pesmopiska Saša Vipotnik ter multi-instrumentalist in producent Mario Babojelić. Spremljajo ju basist Dejan Slak – Sleyk, bobnar Marko Grubar in Igor Matković na trobenti. Slovensko pop sceno so takrat še Neomi prevetrili s prvim albumom Poglej in sedaj dobro poznanimi pesmimi Odpri oči, Čudovito in Poglej. Sledila je krajša pavza, po kateri se je Neomi člansko in žanrsko preobrazila, njihov stil je zavijugal v indie pop, trip hop in psihedelični noise. Izšel je drugi album z naslovom Beautiful Disasters, ki je požel pozitivne kritike tako doma kot v tujini in bil nominiran za Zlato piščal v kategoriji Album leta 2020.

V Kinu Šiška bodo predstavili svoj tretji studijski album »Lepo se svetiš v temi«, ki se nagiba k art popu, a ohranja svojo »sanjavost«. Glasbeniki se tudi tokrat kljub navidezni lahkotnosti lotevajo težkih tem, vse od travmatičnih odnosov, izgube in psihoterapije do ujetosti in nihilizma v 21. stoletju. Na koncerti v Šiški bodo poleg obstoječe zasedbe nastopili tudi glasbeni gostje: pevca Aleksandra Ilijevski in Gregor Strasbergar – Štras, ki gostujeta tudi na novem albumu ter član prvotne zasedbe Neomi in multiinstrumentalist Tadej Košir.

AKA Neomi feat. Štras - Težišče [Official Music Video]

Bakalina Velika

  • 20. april (Ljubljana, Gala Hala)

Na oder Gala hale v Ljubljani, tokrat v klubski izvedbi, se vrača Bakalina Velika.

Bakalina je bila sprva duo, katere zgodbe in godbe sta leta 2010 s prvencem Pakašnca v svet poslala pevec in avtor besedil Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. Ime sta si nadela po starem izrazu za veliko glineno skledo, iz katere sta ljubiteljem nekonvencionalnih zvočnosti, ki so dišale po starodavnem in ljudskem, s široko roko stregla v čadrškem narečju zapete pesmi. Bile so hudomušne, zafrkljive, zbadljive in zabavne, a tudi skrajno resne in angažirane. Dotikale so se tako nekdanjega vaškega življenja kakor tudi vsiljive modernizacije. Še dvema albumoma v tandemu je leta 2016 sledil Španabije, na katerem sta k sodelovanju povabila številne in raznovrstne goste.

Iz tega zametka se je nato porodila starejša sestra, Bakalina Velika, v kateri so se Janiju in Renati pridružili izkušeni glasbeniki, znani iz priznanih etno, jazz in rock zasedb. S širitvijo zasedbe se je na albumu Prvi krajec (2019) spremenila tudi glasba. Hvaljeni album Zviezdna srebruo (2022), sicer prvi, na katerem ni več harmonikarke Renate, je še bolj razširil in poglobil tematiko besedil. V njih se zdaj prelamljajo večna vprašanja o človeškem bivanju znotraj narave, vesolja in tistega mističnega, ki ga lahko izrazi le muzika. Zasedba trenutno pripravlja nov album, s katerega bodo na koncertu predstavili ščepec svežih pesmi.

Bakalina Velika - Zima

Siddharta

  • 13. april (Šempeter pri Gorici, Športni center Šempeter-Vrtojba)

Legendarna slovenska skupina Siddharta je po šestih letih v svet poslala nov studijski album X, na katerega je postavila 10 pesmi. V njem se dotikajo tako izgubljenih priložnosti, kot lepih in slabih ljubezenskih zgodb, pa tudi aktualnega hitrega tehnološkega napredka in tega, ali je človek sploh sposoben, da bi vse to sprocesiral v času svojega življenja. Pri ustvarjanju so znova sodelovali z Dejanom Radičevićem, s katerim so moči med drugim združili že za svoj prvi album ID. Tokrat so ga sicer razbremenili miksanja in masteringa – za to sta poskrbela Adam Greenspan in Robin Schmidt –, tako se je lahko posvetil zgolj produkciji in zvoku.

Nov album so naznanili že lanskega septembra s singlom Prepovedana, v letošnjem letu pa ga predstavljajo na vseslovenski turneji Prepovedana turneja. V aprilu jih bo mogoče ujeti na Primorskem, v Šempetru pri Gorici.

Siddharta - Prepovedana (Audio)

Sonica 2024

  • 18. do 20. april (Ljubljana, različne lokacije)

18. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA prinaša pester izbor izvajalk in izvajalcev, ki so v zadnjem času močno zaznamovali dogajanje na področju elektronske in eksperimentalne glasbe. Med drugim napovedujemo slovensko premiero Nicolása Jaara, enega največjih imen elektronske glasbe 21. stoletja, s projektom JAAR, ki ga opisuje kot »improviziran nastop za bas klarinet in elektroniko«.

Letošnja edicija prinaša štiri konceptualno zaokrožene večere. Na otvoritvenem večeru v Cukrarni se bo z avdiovizualnim spektaklom ‘Jbal Rrsas’ predstavila ambasadorka sodobne arabske elektronike, tunizijska producentka in glasbenica Deena Abdelwahed. Osrednji koncert v Kinu Šiška prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara, enega največjih imen avtorske elektronske glasbe 21. stoletja. Klubski dogodek v Channel Zeru obeta plesno vročico z didžejema re:ni in Lakso, predstavnikoma sodobne britanske techno/bass psihedelije. Za zaključek v velikem slogu in omamno masažo vseh čutil pa bo poskrbel zastavonoša sodobne ambientalne glasbe, kenijski producent in zvočni umetnik KMRU.

Čompe

  • 26. april (Ljubljana, Publika Bar Klub)

Čompe so šest do sedemčlanska etno, jazz skupina iz Ljubljane, ki je nastala leta 1994. Ime glasbene skupine je nastalo kot trenutni izmislek skozi leta delovanja, in sicer je to narečni izraz za krompir, ki je v rabi v Trenti in Ziljski dolini. Beseda čompe se danes že enači z glasbo in glasbeno skupino s tem imenom. Tako poved »grem na čompe« ne pomeni »grem jest krompir«, temveč »grem poslušat glasbeno skupino Čompe«.

So ena bolj nekonvencionalnih slovenskih etno skupin, ki svojo odštekano avtorsko glasbo plete okoli tekstov Daneta Zajca, Milana Jesiha, Edvarda Kocbeka in Andreja Rozmana – Roze. Slovenskemu občinstvu jih ni potrebno posebej predstavljati, lahko pričakujete odličen etno kabaret, razglašeno uglašenost, sproščen in zabaven koncert, ki je obenem veliko veliko več, kot le to. Skupina ne priznava trendovstva, ampak v poplavi žanrov išče samosvoj muzikalni izraz in skozi raznovrstna glasbena tkiva poslušalcem podaja besede slovenskih poetov – Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha in drugih, se pa glasbeno še najbolj približa jazzu in etnu. Pri tem osrednje mesto pripada diatonični harmoniki in raznoliki vokalni interpretaciji Janeza Škofa, v kateri se kaže uspešen spoj poezije in glasbe. Skupina še zmeraj vedno znova navdušuje s svojevrstno in originalno cirkusantsko kabaretno glasbo, zavezano akustičnemu zvoku, s svojim edinstvenim repertoarjem, s hrupnim elanom ter razglašeno uigranostjo.

Letos obeležujejo tridesetletnico glasbenega ustvarjanja z nizom koncertov po vsej Sloveniji. Nedavno so nastopili v Celju in Mariboru, v aprilu pa jih lahko ujamete tudi v Ljubljani.

Čompe - Repa / Turnip

Vazz

  • 26. april (Izola, Hangar bar); 30. april (Idrija, Swenek)

VAZZ, najbolj udarna hip hop grupa na slovenskih tleh, se je marca vrnila z nepozabno predstavitvijo novega albuma v Kinu Šiška z naslovom Psiha. Basist Peter Smrdel, bobnar Žiga Smrdel, kitarist Filip Vadnu in klaviaturist Matic Štemberger z Markom J. Cavazzo na čelu, vedno znova popeljejo na nepozabno potovanje po neraziskanih, organskih zvočnih pokrajinah.

Album »Psiha« vsebuje deset novih skladb in paleto glasbenih doživetij – od uličnih himn do čustvenih balad, od instrumentalnih pokalic do hipnotičnih psihedeličnih groove-ov. Nove skladbe lahko v živi izvedbi v aprilu ujamete v Izoli in Idriji.

VAZZ - LJUBLJANA PODTALNO (Official video)

MRFY

12. april (Novo mesto, Lokal Patriot); 17. april (Ljubljana); 19. april (Slovenska Bistrica, Mladinski center); 26. april (Koper, CMK)

MRFY so 4-članski novomeški indie rock pop fenomen, ki ga sestavljajo vokalist in kitarist Gregor Strasbergar, bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič in bobnar Rok Klobučar. Fantje tresejo slovenske odre že 5 let. Septembra 2018 je skupina izdala prvenec Story. Po izidu mega uspešnega drugega albuma »Use« so leta 2022 prejeli tudi nagrado Zlata piščal za pesem leta (Prjatučki) in uvrstitev kar TREH singlov med deseterico najbolj predvajanih skladb leta 2022 na Valu 202.

Spomladi 2023 so snemali nov material v Londonu za svojo prvo ploščo v tujem jeziku. Oktobra 2023 so na svojem največjem koncertu do zdaj napolnili in razprodali novo dvorano Media Center v Ljubljani in skupaj s 3000 glavo množico skoraj 3 ure preigrali svoj nov in star material in na svoj poseben način obeležili prvi MRFY praznik! Nov material v angleškem jeziku so premierno predstavili na otvoritvi festivala Ment v Ljubljani, tudi novo pesem Poskočna, kjer sodelujejo s skupino Laibach. Trenutno koncertirajo po Sloveniji, v aprilu jih lahko poslušate vse od Dolenjske, Ljubljane pa do Podravske in Primorske.

MRFY + Laibach - Poskočna (Official Video)

 

Prejšnji članekNajvečji odprti kolesarski sejem v Evropi: FSA Bike Festival Riva del Garda 2024
Naslednji članekKdaj bomo pri nas videli popolni sončni mrk?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.