Koralni grebeni lahko izumrejo že čez nekaj let, pravijo strokovnjaki

Wonderful and beautiful underwater world with corals and tropical fish.
Foto: VitalyEdush iz iStock

Podnebne spremembe bi lahko uničile vse koralne grebene v nekaj letih, pravi najnovejša študija Univerze Havaji. Približno 70 % obstoječih grebenov, naj bi izginilo v naslednjih 20 letih. Zaradi vedno toplejših oceanov, kislosti vode in onasneževanja, pravijo znanstveniki, ki so sodelovali pri študiji.

»Prihodnost grebenov je zelo temna,« pravi Renee Setter, ena izmed raziskovalk na univerzi. Tako se je ogromno znanstvenikov združilo pri ideji obnavljanja koralnih grebenov. Gojenje živih koral v laboratoriju in nato premikanje v morje. A to morda še vedno ne bo dovolj pravijo strokovnjaki. Nova študija tako preiskuje področja, kjer bi bilo najbolj primerno »odložiti« nove korale. Pri tem so v obzir vzeli temperaturo vode, kislost, ribolov in populacijo ljudi. Možnih je le res nekaj malih krajev, kjer bi to lahko poizkusili. Med njimi del zaliva Kalifornije in Rdečega morja. A to nista idealna kraja, saj je blizu izliva reke. »Nadaljevati moramo z raziskavami in očiščevanjem okolja. A na koncu dneva je najbolj pomembna stvar rešitev podnebja, saj bomo lahko le tako rešili prihodnost grebenov.« je zaključila Setter.

Opozorjeni smo bili že večkrat

Znanstveniki nas že leta opozarjajo na odmiranje koralnih grebenov, in kako velik vpliv imajo na morski svet. S segrevanjem ozračja in morja so grebeni blizu izumrtja, in planet bližje katastrofi. Najbolj znan greben je Veliki koralni greben, ki že nekaj let doživlja krčenja. Greben je približno enako dolžine kot Italija, in predstavlja dom tretjini vseh morskih vrst. Lahko si samo predstavljamo, kaj bi sprožilo izumrtje takega ekosistema. Če mislite, da to vpliva na ljudi ne bi imelo, se motite. Od koralnih grebenov je posredno in neposredno, odvisnih več kot 1,5 milijarde ljudi.

V zadnjih letih so se pojavile mnoge bilke odrešenja. Farme koral, ki so jih ustanovili, da bi celili grebene. V vodo so bili postavljeni zvočniki, ki oddajajo enake zvoke, kot jih spušča zdrav koralni greben. S tem trikom privabljajo ribe k izumirajočim grebenom, in jim tako dajo drugo možnost. Vse možnosti so delno uspešne. Pridobile so nam nekaj časa, da se spravimo k sebi. Nič ne bo pomagalo, če ne popravimo podnebnih sprememb.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAli polna Luna vpliva nate?
Naslednji članekOkno v vulkansko podzemlje Marsa
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.