četrtek, 1 oktobra, 2020
Doma Izpostavljeno Znanost Ali polna Luna vpliva nate?

Ali polna Luna vpliva nate?

Ne. Prvič, gravitacijski učinki Lune so precej premajhni, da bi ustvarili kakršne koli pomembne učinke na možgansko aktivnost, kaj šele na vedenje. Kot je opozoril pokojni astronom George Abell s kalifornijske univerze v Los Angelesu, komar, ki sedi na tvoji roki, izvaja močnejšo gravitacijsko silo nate, kot Luna.

Drugič, gravitacijska sila Lune vpliva samo na odprta vodna telesa, kot so oceani in jezera, ne pa na vire vode, kot so človeški možgani.

Tretjič, gravitacijski učinek Lune je isti in prav tako močan ob novi Luni ali mlaju, ko je ne vidimo. Vendar ne opažamo, da bi enako govorili o vplivih nove Lune, kot o polni.

Anekdote niso dokazi

Mnogi pomislijo na mistične moči polne Lune, ki izzove nerodna vedenja, sprejeme v psihiatrične bolnišnice, samomore, uboje, klice v dežurne službe, prometne nesreče, pretepe, ugrize psov in vse vrste nenavadnih dogodkov. Ena od raziskav je pokazala, da skoraj polovica vprašanih študentov verjame, da so ljudje pod vplivom Lune nagnjeni k nenavadnemu vedenju. Policija v Veliki Britaniji pa med polno Luno celo vpokliče dodatne policiste.

Problem gorečih vernikov v obstoj lunine norosti – ni dokazov, da obstaja

Psiholog mednarodne univerze na Floridi, James Rotton, astronom Roger Culver z univerze iz zvezne države Colorado in psiholog z univerze iz Saskatchewana Ivan W. Kelly, so raziskovali vse dosledne vedenjske učinke polne Lune. V vseh preučenih primerih so ostali praznih rok. Svojo študijo so primerjali z drugimi, ki so bile narejene v tej smeri, t.i. meta analiza, vendar se je izkazalo, da so bili vsi dogodki zgolj naključja.

Vztrajni kritiki se s tem sklepom ne strinjajo in opozarjajo na nekaj pozitivnih ugotovitev, ki izhajajo iz razpršenih študij. Kljub temu je peščica raziskanih trditev, za katere se zdi, da podpirajo učinke polne Lune, propadla pri natančnejši preiskavi. V eni izmed raziskav, objavljenih leta 1982, je raziskovalna ekipa poročala, da so bile prometne nesreče pogostejše ob polni Luni. Napaka študije? V obravnavanem obdobju so bile polne Lune pogostejše med vikendi, ko se je vozilo več ljudi. Ko so avtorji znova analizirali svoje podatke in odpravili ta dejavnik, je Lunin učinek izginil.

Kje se je začelo verovanje?

Če je torej učinek Lunine norosti zgolj astronomska in psihološka urbana legenda, zakaj je tako razširjen? Verjetnih razlogov je več. Medijsko poročanje skoraj zagotovo igra pomembno vlogo. Številni Holywoodski grozljivi prizori prikazujejo noči polne Lune kot čas volkodlakov in drugih grozodejstev, kot so vbodi, streljanja in psihotična vedenja.

Še najboljša razlaga prihaja iz raziskave psihiatra Charlesa L. Raisona, ki s kolegi ugotavlja, da je imela Luna mogoče pomen v preteklosti, ko so ljudje še živeli na prostem. Ob osvetljeni noči je imelo veliko ljudi težave s spanjem, tisti s psihičnimi težavami pa še bolj. Pomanjkanje spanja je, na primer pri ljudeh z manično depresijo, njihovo stanje še precej poslabšalo, kar so povezali z vplivi polne Lune. Raison je ta pojav poimenoval kar kulturni fosil.

Mogoče nikoli ne bomo vedeli, ali je ta razlaga pravilna. Toda zdi se, da učinek polne Lune ni nič bolje podprt kot misel, da je Luna narejena iz sira.

Journo, F1 and movie lover. Fight me on TW:)

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (20 ocen, povprečje: 2,65)
Loading...

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Odkritje tekoče vode na Marsu

Raziskovalci so našli dokaze o obstoječi tekoči vodi na Marsu. Jezero leži pod južno polarno ledeno kapo planeta in je široko približno 20 km....

Ocena filma: Prvič narazen

Prvič narazen je nadaljevanje najstniškega globalnega fenomena Prvič oziroma After. Film, ki je obudil slovenske kinematografe, mnoge kritike pa poslal v stanje hibernacije. Se...

Letos Pozdrav brucem preko spleta

Novih ukrepov zaradi koronavirusa smo že vajeni, zato nas ne preseneča, ko se dogodki preselijo na splet. Letos bo v spletni obliki potekal tudi...

Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se...