Okno v vulkansko podzemlje Marsa

Krater Mars
Luknja na Marsovi površini Vir: NASA, JPL, U. Arizona

Mars je precej divji, a tudi čudovit kraj. Fotografija tega tedna, objavljena na znanstvenem blogu Nase in Astronomy Photo of Day, pa je odličen primer obojega.  Na fotografiji vidimo krater, ki pa je popolnoma votel.

Kar gledaš je »strešno okno«, produkt starodavne vulkanske aktivnosti pod površjem Marsa.

Nahaja se na zahodnih pobočjih vulkana imenovanega Pavonis Mons, katerega okoliška območja kažejo kar nekaj osupljivih geoloških značilnosti. Tam se nahajajo tako imenovane lavne cevi, po katerih je tekla lava in velike prelome, ki so posledica delovanja tektonskih premikov.

Bližji pogled je razkril, da gre za streho in površinsko odprtino do votle cevi spodaj. Votla postane, ker se včasih tokovi lave strdijo na površini, medtem, ko se tok nadaljuje pod površjem. Lava odteče in za seboj pusti votle cevi. Sčasoma se lahko streha te cevi sesuje in za seboj pusti odprtino.

Analiza tega strešnega okna je pokazala, da je odprtina približno 35 metrov široka. Vrh strnjenega kupa ruševin, ki ga vidimo skozi odprtino, je na globini približno 28 metrov. Te ruševine so bile streha vulkanske cevi, ki se je sesula v notranjost.

Digitalni zemljevid terena je znanstvenikom omogočil, da izračunajo količino materiala, ki je odtekel iz nastalega lijaka. Na podlagi teh izračunov je kup ruševin visok vsaj 62 metrov, kar pomeni, da je bila jama pred sesutjem globoka vsaj 90 metrov.

To je veliko večje od katere koli cevi lave, ki jo najdemo na Zemlji!

Takšne jame in tuneli so zanimivi, saj nudijo nekaj zaščite pred močnim sevanjem, ki bombardira Mars in kot smo že pisali, tudi pred peščenimi vrtinci. To pomeni, da bi lahko bila dobra mesta za vzpostavljanje podzemnih oporišč.

Tudi, če bomo na Marsu iskali znake življenja, so morda jame najboljša možnost. So razmeroma zaščitene pred surovo površino Marsa, zaradi česar so dobre kandidatke, da vsebujejo življenje, ali vsaj ostanke le tega. Postale bodo glavni cilj bodočih vesoljskih plovil, robotov ali celo človeških raziskovalcev.

Medtem, ko je luknjo precej enostavno razložiti, obstaja še ena skrivnost glede tega posebnega okna. Tukaj na Zemlji so odprtine cevi bolj podobne sliki na levi. Kako natančno in zakaj ima to marsovsko strešno okno tak konični krater, je še uganka.

VIRUaHirise
Prejšnji članekKoralni grebeni lahko izumrejo že čez nekaj let, pravijo strokovnjaki
Naslednji članekHuaweiova baterija ženski rešila življenje

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.