Mladinske izmenjave in treningi okoljskih tematik

Trajnostni razvoj je načelo, ki ga v zadnjih letih vse bolj opazimo. Pojavlja se na številnih področjih človekovega delovanja. Trajnostni razvoj nasprotuje onesnaževanju okolja in je takšen način razvoja, ki zadošča današnjim potrebam, ne da bi pri tem ogrožal možnosti prihodnih generacij. Trajnost pa je ideologija, ki ni nekaj novega, pač pa je v človeštvu prisotna že vrsto let in se prične s posameznikom.

Strateško partnerstvo, DA za trajnost (ang. YES to Sustainability) je financiran s strani Erasmus+, njegov namen je opolnomočiti mlade preko izkušenj v ekovaseh in trajnostnih iniciativah, ter jim predstaviti življenje na okolju in ljudem prijazen način. Projekt skozi mladinske izmenjave in treninge po celi Evropi izobražuje posameznike na temo vseh štirih dimenzij trajnosti (ekološke, ekonomske, socialne in kulturne). Mladinskih izmenjav se lahko udeležijo mladi med 18. in 30. letom, treningov pa tudi starejši od 30. leta.

Partnerstvo trenutno sestavlja 8 organizacij iz sedmih Evropskih držav, med katerimi se poleg RIVE (Italijanska mreža ekoloških naselij), RIE (Iberska mreža ekoloških naselij), Zelena Doba Srbija, Global Ecovillage Network Nizozemska, Global Ecovillage Network Nemčija, Global Ecovillage Network Evropa Nemčija in Global Ecovillage Network Evropa, nahaja tudi Slovenski Zavod Veles. Zavod Veles je zavod za trajnostni način življenja, ki ima sedež na permakulturni kmetiji. V ospredju so področja: ekološko kmetovanje, naravna gradnja, socialna ekonomija in socialne veščine.

Mladinske izmenjave in treningi

Kratkoročnih eno ali dvotedenskih mladinskih izmenjav in treningov v Sloveniji in po tujini se lahko udeležijo tudi mladi iz Slovenije, zgolj prijaviti se morajo preko Zavoda Veles.
Zaradi zgoraj omenjenega financiranja s strani Erasmus+ so vsi projekti brezplačni (krito je bivanje, prehrana ter prevoz na projekt in domov).

Mladinske izmenjave in treningiTematike se od projekta do projekta razlikujejo. V zadnjih letih so zajela področja kot so: naravna gradnja, permakulturno načrtovanje, odvajanje od digitalne zasvojenosti in povezovanje z naravo, krepitev vodstvenih sposobnosti, zavedanje sebe in skupine … Poleg določene tematike pa je na izmenjavah in treningih veliko prostora tudi za mreženje, druženje z vrstniki, organiziranje kulturnih večerov, predstavitve organizacij in lastnih projektov, kreiranje trajnostnih projektov, izletov v okoliške kraje …

Običajno se ene izmenjave ali treninga lahko udeleži med 20-30 mladih ali mladinskih delavcev iz številnih držav Evropske skupnosti, občasno pa sodelujejo tudi udeleženci iz nekaterih drugih držav.

Dolgoročni cilj projekta je prispevati k ustvarjanju nizkoogljične družbe v Evropi ter k vzdrževanju podnebnih sprememb v razumnih mejah ter vzpostavljati in vzdrževati kvalitetne medsebojne odnose.

Prihajajoče mladinske izmenjave in treninge lahko najdeš na:

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.