Na teh mestih je dihanje nevarno, a lahko pomagaš

Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropski uniji, saj vpliva na kar 400.000 prezgodnjih smrti na leto, pri nas pa 1700. Povprečen odrasel človek dnevno vdihne in izdihne med 10.000 in 20.000 litri zraka.

Ljubljana je kot stičišče Slovenije najbolj prometno obremenjena, kar negativno vpliva na kakovost zraka, saj se več kot 120.000 ljudi vsak dan pripelje na delo v Ljubljano, od tega večina s svojim avtomobilom. Ko dodamo še promet, ki ga povzročimo prebivalci in prebivalke Ljubljane, to predstavlja dolge kolone avtomobilov in goste oblake izpušnih plinov. Glavni vzrok za visoke koncentracije zdravju škodljivega dušikovega oksida v zraku je motoriziran promet oziroma natančneje emisije dizelskih vozil.

Focus, društvo za sonaraven razvoj, in Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj zato pripravljata kampanjo merjenja onesnaženosti zraka z dušikovim monoksidom (NO2). Pri tem pa želijo tvojo pomoč pri izbiri dodatnih lokacij, kjer se bodo izvajale meritve. Tako so pripravili spletno aplikacijo POZOR: Tukaj je dihanje nevarno!, kjer lahko vneseš predlagane točke. Izbrali bodo najbolj pogoste in v začetku leta 2021 izmerili onesnaženost na 200 lokacijah.

Podobno akcijo so izvedli že lani v sodelovanju z nemško organizacijo Deutsche Umwelthilfe. Takrat so izvedli raziskavo na 50 lokacijah po širšem središču Ljubljane, kjer so namestili difuzne vzorčnike in 4 tedne merili koncentracije NO2 v zraku. Rezultati so bili slabši od pričakovanega, zato so se odločili, da merjenje ob prometnih vpadnicah in cestnih koridorjih ponovijo in tudi povečajo število lokacij.

Dušikovi oksidi (NOx) so strupeni in zelo škodljivi za zdravje. Onesnažen zrak je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za obolenje za najbolj pogostimi kroničnimi boleznimi, ki vključujejo rakava in srčno-žilna obolenja, bolezni dihal, sladkorno bolezen, težave v nosečnosti in tudi demenco. Najbolj rizična skupina so otroci, ker so manjši in s tem bližje plasti avtomobilskih izpuhov. Malčki vdihnejo zrak pogosteje kot odrasli, še posebej med igro in tekom. Starejši ljudje, ljudje s predhodnimi obolenji in kroničnimi boleznimi, kot je astma, nosečnice in še nerojeni otroci so prav tako hitro prizadeti ob izpostavljenosti onesnaženemu zraku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.