Sveti boj znotraj osebe in v okolici

Nominiranec za nagrado kresnik Vlado Žabot je s knjigo Sveti boj, ki mu je leta 2018 nominacijo tudi prinesla, nekako zaključil svojo mitološko trilogijo. Kljub temu izrazu pa imajo knjige Sveti boj, Ljudstvo lunja in Sveta poroka bolj malo skupnega. Niso trilogija v smislu zgodbe, bolj so tematska trilogija s podobnim potekom. Kot pravi Vlado Žabot, je Sveti boj bitka med dobrim in zlim.

Knjiga vredna avtorja in obratno

Doktorski študent zgodovine Radovan Podolni se po navodilih mentorja poda na nekdanje vojno žarišče, da bi tam preučil arhive in raziskal obmejne trdnjave. Na videz jasna naloga odkriti objektivno resnico preteklosti pa postaja z vsakim korakom bolj zastrta in nevarna. Radovanov znanstveni pogled se lomi pod težo sanj in naključij, ki mu križajo načrte, dokler naposled ne spozna, da vojne v resnici še ni konec. Duh pobitih na bojišču, ki je v romanu imenovan zduh, še vedno živi, svojo energijo seli na preživele, ki, ugreznjeni v prastare boje, ne preizprašujejo globljih vzrokov vojne.

Sledimo študentu zgodovine Radovanu, ki želi s popolno objektivnostjo razreševati uganke starega mesta. Žabot se tu mojstrsko izogne kakršni koli povezavi s slovensko zgodovino in mesti, saj je dogajanje postavljeno v fiktivno mesto s fiktivno zgodovino. Ravno slednje pa, kot vsaka knjiga o vojni, vleče veliko povezav z dejansko zgodovino naših krajev. In to le doda globini, ki jo avtor s samo postavitvijo dogodkov in zgodovine postavi pred nas. Skupaj z Radovanom odkrivamo, da vse ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Fant, ki je strogo prepričan v nekaj, začne počasi odkrivati globlje strahove, za katere ni vedel, da jih ima.

Sveti boj: Vlado Žabot, založba Beletrina, 314 strani.

Bitka med dobrim in zlom pa se ne dogaja le med odkrivanjem zgodovine, ki jo preko Radovana izvemo z vsako novo stranjo. Žabot nam prikazuje, kako se oseba spopada z občutki, ko so njena prepričanja postavljena pod vprašaj. So Radovanova prepričanja in ugotovitve pravilne ali se dejanski dogodki močno razlikujejo od prepričanj?

Da bodo odkritja, na katera naleti Radovan, nanj vplivala močneje kot sicer, izvemo že na prvih straneh. Takoj smo priča razcepljeni osebnosti ali pa bolj neodločenosti glavnega lika. To se skriva v vsakem izmed nas in prav zaradi tega spada Radovan med bolj zanimive like v literaturi. Žabot je postal že mojster v prikazovanju padanja v lastnih mislih, plavanja v deliriju in iskanja samega sebe preko grozot stvarnosti. To ponovi in nadgradi tudi v knjigi Sveti boj.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNa teh mestih je dihanje nevarno, a lahko pomagaš
Naslednji članekKraft piva niso samo za hipsterje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.