Najmanjši dinozavri, ki so tavali po Zemlji

Najmanjši dinozavri v zgodovini
Najmanjši dinozavri v zgodovini Foto: on science news

Ko pomislimo na dinozavre, se nam izrišejo podobe tiranozavra, triceratopa, brahiozavra in drugih. Kaj pa tisti miniaturni dinozavri, ki so tekali po Zemlji pred več milijoni let? Izbrali smo nekaj najmanjših dinozavrov v zgodovini, ki so na svoj način ustrahovali ta planet.

Pendraig Milnerae

Ta dinozaver, ki so ga v petdesetih letih 20. stoletja našli v valižanskem kamnolomu je bil šele pred kratkim imenovan za novo vrsto. Malček zvira iz obdobja poznega triasa, pred več kot 200 milijoni let. Domneva se, da je bil velik približno kot piščanec, saj je v dolžino meril približno en meter (vključno z repom) in je eden od zgodnejših mesojedih dinozavrov. Njegovo ime, Pendraig, pomeni “glavni zmaj” v stari valižanščini, pri čemer se milnerae nanaša na dr. Angelo Milner, ki je pomagala preseliti vzorce kosti.

Pendraig Milnerae
Pendraig Milnerae Foto: on sci news

Kompsognat

Drugi malček na seznamu je Kompsognat. S strokovnim imenom Compsognathus longipes, je dinozaver meril približno meter v dolžino in imel telo v velikosti purana. Fosili te vrste, ki so jih našli v Franciji in Nemčiji, kažejo, da ni tehtal več kot 3,5 kg – to je približna teža novorojenčka! Hodil je po zadnjih nogah in je bil verjetno pokrit s perjem. Njegovo ime pomeni “elegantna čeljust”, živel pa je pred približno 150 milijoni let v jurskem obdobju. Videla smo ga tudi v filmu Jurski park: Izgubljeni svet.

Compsognathus dinosaur standing on a rock by cloudy day - 3D render
Foto: Elenarts108 iz iStock

Epidexipteryx hui

Epidexipteryx hui, ki je živel na območju današnje Mongolije v srednjem do poznem jurskem obdobju (pred približno 160–168 milijoni let) je v dolžino meril le 44,5 cm in tehtal med 164 in 391 g. To je manj kot majhna vrečka sladkorja! Ta dinozaver naj bi bil zelo podoben ptici, njegova pomembna značilnost pa so bila štiri dolga repna peresa, ki so zagotavljala ravnotežje, ko je plezal po drevesih. Epidexipteryx hui verjetno ni bil sposoben letenja – če bi že zapustil tla, bi verjetno prej jadral kot letel.

Epidexipteryx
Epidexipteryx Foto: on planetdinosaur

Mikroceratop

Mikroceratop je bila najmanjša znana vrsta ceratopov, kar so jih odkrili do danes. Tehtal je približno dva kilograma in bil visok le meter in pol. Hodil je po dveh nogah. Ta navihani dinozaver je živel v obdobju krede.

Mikroceratop
Mikroceratop Foto: on thoughtco

Anchiornis huxleyi

Drugi pernati in krilati dinozaver na seznamu najmanjših dinozavrov v zgodovini je Anchiornis huxleyi. Po mnenju številnih znanstvenikov je nekakšna evolucijska vez med dinozavri in pticami. Živel je na območju Kitajske v času pozne jure in tehtal med 110 in 700 g, v dolžino pa ni meril več kot 40 cm. Tako kot za mnoge druge dinozavre tistega obdobja se domneva, da je bil jadralni letalec in ne dejanski letalec, kljub temu da je imel dolgo perje na sprednjih in zadnjih okončinah. Znanstveniki vedo celo, kakšne barve je bil, saj so na nekaterih fosilih našli pigmentne celice. Zdi se, da je bil večinoma temno siv in črn, z rdečo krono (malo podobno kokošjemu) in belimi črtami na krilih.

Anchiornis huxleyi
Anchiornis huxleyi Foto: on amnh

Microraptor zhaoianus

Eden prvih pernatih dinozavrov, ki so jih odkrili, Microraptor zhaoianus, je meril do 1,2 metra v dolžino in imel perje na krilih in nogah. Pigmentne celice na fosilih kažejo, da je bil črn z mavričnim odtenkom, podoben sodobnim škorcem, študije pa kažejo, da so bili ti dinozavri sposobni leteti.

Mikroraptor je najpogosteje prepoznan kot najmanjši živeči ropar. Mikroraptor je s štirimi krili tehtal manj kot kilogram in bil dolg približno dva metra od konice gobca do repa. Ta ujeda se je prehranjevala z žuželkami in živela v obdobju krede.

Computergenerierte 3D Illustration with the dinosaur Microraptor
Foto: MR1805 iz iStock

Raptorex

Raptorex je najmanjši doslej znani tiranozaver. Čeprav je zagotovo večji od kilogramskega Mikroraptorja, je Raptorex tehtal približno 70 kilogramov, kar je precejšnja razlika od Tiranozavra Rexa, ki je tehtal več kot štiri tone. Raptorex je bil mesojedec iz obdobja krede, ki si že zaradi primerjav s sorodniki zasluži mesto na seznamu najmanjših dinozavrov v zgodovini.

Raptorex je bil najmanjši tiranozaver
Raptorex je bil najmanjši tiranozaver Foto: on raptorex

Evropazaver

Europasaurus ali Evropazaver je najmanjši znani zavropod, ki je v dolžino meril približno deset metrov in tehtal manj kot 900 kilogramov. Ta majhen dolgovrati dinozaver je živel v poznem jurskem obdobju. Raziskovalci menijo, da je bil pri svoji velikosti omejen zaradi geografske izolacije. Še posebej, če ga primerjamo z drugimi zavropodi.

Europazaver je bil sicer velikan, a eden najmanjših zavropodov
Europazaver je bil sicer velikan, a eden najmanjših zavropodov Foto: on dinosaurpictures

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 Stuttgart: Nujen ogled mešanice modernosti in zgodovine
Naslednji članekZakaj vse več ljudi roma k našim sosedom?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.