Zakaj vse več ljudi roma k našim sosedom?

women meditating pastel on high mountain in sunset background
Foto: ipopba on iStock

Nič novega ni, da se naša sosednja država ponaša z nekaterimi izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij, tako v evropskem kot svetovnem merilu. A ko gre za turiste, ki na potovanju bolj kot oddih iščejo duhovno rast, recimo s pomočjo joge, smo morda bolj vajeni, da jih vleče na vzhod.

Za vhodno modrost pa danes ni treba daleč. Datu wellness v od nekdaj opevani Toskani združuje sprostitev in priložnost za duševni preporod, med drugim preko ajurvede in joge.

Digitalni odklop le nekaj sto kilometrov proč

Vsakič, ko klikneš na novice, je verjetno, da naletiš na novo zgodbo o vzponu umetne inteligence in dilemah, ki jih ta prinaša. Ni presenetljivo, da je umetna inteligenca prodrla tudi v svet wellnessa: zdravje in počutje zdaj analizirajo aplikacije in chatboti. A vzporedno s tehnološkim razvojem Zahoda se je razvila neke vrste protikultura, ki se obrača k starim filozofijam Vzhoda. Za dobro počutje se njeni pripadniki poslužujejo holističnega pristopa in praks, kot je kopanje v gozdu, zdravljenje z zvokom, čiščenje čaker in terapija s kristali. Težnja po bolj poduhovljenem načinu življenja kaže na spoznanje, da tekma za materialni uspeh ne prinaša nujno sreče.

Landscape shot at sunset in the Crete Senesi (Senese Clays) near Siena in Tuscany (Italy)
Foto: Alessio Barsotti iz iStock

Košček Indije v Italiji

Datu Wellness obratuje od jeseni 2023. Njegov ustanovitelj je Constantin Bjerke, ki je srednjeveško vasico Laticastelli – ta se idilično nahaja na vrhu hriba v Toskani – preuredil v ajurvedsko letovišče. Beseda ayur v sanskrtu pomeni življenje, veda pa znanje. Ajurveda je sistem naravne medicine, ki celostno obravnava um, telo in duha. Stara je več kot pet tisoč let. »Kar dobite, je starodavna modrost,« razlaga Bjerke.

Ajurveda je dostopna drugod po Evropi, a tedenski oddih v sanjski Toskani je nekaj posebnega

Bjerke je svoji poti od medijskega producenta do holističnega guruja dobrega počutja sledil v Indijo in nazaj – pa spet nazaj v Indijo, da bi v Toskano pripeljal skupino ajurvedskih zdravnikov in terapevtov. Dnevi na oddihu minevajo s konzultacijami z zdravniki, učnimi urami joge, pranajamo (dihanje) in meditacijo.

Pozdrav soncu se izvaja pri bazenu z razgledom na s topoli posute hribe, za jogo nidro (spalna meditacija) pa so gostje zaviti v odeje v sobi s klavirjem, kjer stare stebre in okna dopolnjujejo plapolajoče bele zavese. Zdravljenje z zvokom, ki poteka pod drevesi na vrtu, upočasni misli in spodbudi telo, da pade v sanjsko stanje, medtem ko v vinski kleti iz 12. stoletja ponavljajo mantro Om. Vasico vseskozi preplavlja zvok indijske glasbe, ki te ponese v daljno eksotično deželo.

ayurveda massage alternative healing therapy.beautiful caucasian female getting shirodhara treatment lying on a wooden table in India salon
Foto: IURII KRASILNIKOV iz iStock

Gostje v beli pižami in ponču

Za goste se dan začne ob sončnem vzhodu, s ceremonijo Agnithora, kjer v bakrenem loncu kurijo kravje iztrebke in maslo ghi, zraven pa ponavljajo sanskrtske mantre, da bi odgnali negativno energijo. Ob vzhodu in zahodu dobijo gostje zeliščni zvarek, ki je posebno predpisan za vsakega posameznika.

Dan se konča s poukom o prehrani

Ob ognju se zvečer izvaja Satsang (poučno srečanje), kjer beseda teče o prehrani in filozofiji. Dr. Ramadas iz Vaidyagrame, ajurvedske bolnišnice v Indiji, razlaga o prebavnem ognju in načelih ajurvedske diete. Goste uči, kako poslušati svoje telo. Natančneje, kako združevati živila za optimalno prebavo. To lahko pomeni, da ne jejo svežega sadja z mlečnimi izdelki ali žitaricammi, ker se prebavljajo različno hitro. Tako se izogneš plinom, napihnjenosti in drugim prebavnim tegobam.

Various Spices like turmeric, cardamom, chili, bayberry, bay leaf, paprika, ginger, cinnamon, cumin, star anise and clove on grunge background
Foto: byheaven iz iStock

Zahodni pristop se osredotoča na cilje, na vzhodu gledajo širše

Psihiatrinja Therese Augsburger je nekoč vodila ajurvedske oddihe v švicarskih gorah. Nauk je postavila v zahodni kontekst: »Ajurveda usmeri misli k širši sliki,« pravi. »Zahodni pristop je ciljno usmerjen – je ravna črta ali puščica. Ajurveda je krog, potovanje. Zahodnjakom lahko povzroča frustracije, ker so nam všeč priročniki. Um moramo odpreti nečemu, kar je večje od nas.«

Vzhodna modrost je gostom razkrita ob skodelici zeliščnega čaja

»Joga je nadzorovana travma, ki uči telo, kako se s travmo v življenju soočati z dihanjem,« razlaga terapevtka Chiara Napolatano. Gostje mišice in telo sprostijo z obiskom termalnih vrelcev, a ajurvedsko zdravljenje sega globlje. »Abhyanga nadi, masaža celega telesa, izboljša prekrvavitev in kri s hranili usmeri od srca v okončine, a deluje tudi na bolj subtilnem nivoju, iz srca sprošča čustva,« pojasni Chiara. »Učinek ni vedno takojšen – stvari lahko pridejo na plan naslednji dan ali v sanjah.«

modern 30 years old woman with tea at modern green home.
Foto: CentralITAlliance iz iStock

V posteljo s termoforjem in toplim mlekom

Pred spanjem goste čaka še zadnji obred. Pod odejo jih greje termofor, na nočni omarici pa jih čaka toplo mleko, skupaj s citatom duhovnega vodje, kakršen je pesnik Rumi: »Ko tekam za tem, kar mislim, da želim, so moji dnevi žerjavica stresa in tesnobe; če sedim v svojem prostoru potrpljenja, kar potrebujem, teče k meni brez bolečine.«

VIRNational Geographic
Prejšnji članekNajmanjši dinozavri, ki so tavali po Zemlji
Naslednji članekSlušalke, ki te osvobodijo motečih zvokov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.