Top 10 Stuttgart: Nujen ogled mešanice modernosti in zgodovine

Najboljše destinacije v Stuttgartu
Najboljše destinacije v Stuttgartu Foto: tichr iz iStock

Stuttgart je s 630.000 prebivalci in površino dobrih 200 kvadratnih kilometrov glavno mesto nemške zvezne dežele Baden-Wüurttemberg. Je eno izmed mest, ki bo julija gostilo evropsko nogometno prvenstvo, EURO 2024.

Ker mesto velja kot kulturna metropola, ki turistom ponuja številne znamenitosti, bo obisk zanimiv tako za ljubitelje nogometa kot tiste, ki uživajo v raziskovanju mest. Mestno središče je bilo skoraj v celoti uničeno med drugo svetovno vojno. Preživele so le redke stavbe, današnja podoba mesta pa je mešanica zgodovinske in moderne arhitekture. V zgodovinskem središču tako med drugim stoji Stara palača iz leta 941 – najstarejša zgradba v mestu. Tudi narodni muzej, Nova palača, in muzej umetnosti se nahajajo v neposredni bližini trga Schlossplatz.

Po mestu vozi tudi CityTour avtobus z odprto streho: za 20 evrov lahko kupiš dnevno karto, nato pa iz avtobusa izstopiš in ponovno vstopiš na tistih postajališčih, kjer želiš. Parki, gozdovi in vinogradi v bližini poskrbijo za ravnotežje mestu, zato je izlet v Stuttgart lahko predvsem zelo sproščujoč. Če imaš dovolj časa, si vzemi dan za voden ogled vinograda in vinskih kleti. Spodaj si poglej, katerih 10 znamenitosti Stuttgarta se najbolj splača ogledati!

Neues Schloss

Baročna rezidenca vojvod Württemberških je bila postavljena leta 1970, ko si je Karl Eugen von Württemberg zaželel lastno »Versajsko palačo«. Za delo je poiskal najboljše obrtnike, vendar je že dve leti po izgradnji prišlo do požara, zato se je vojvoda preselil drugam. Gradnja palače Neues Schloss se je nadaljevala desetletje kasneje. Uničena je bila leta 1944 in nato ponovno zgrajena leta 1964.

Stuttgart, Baden-Wuerttemberg, Germany - Aug 14, 2021 - New Palace Main Facade with Deer and Lion Heraldic Animal Statues, View from New Palace Ornamental Garden Palace Square, Traditional National Symbols of Baden-Wuerttemberg and Historic Swabia (Residence of the Dukes and Kings of Württemberg), Western Europe, European Union
Foto: Anna Linda Knoll iz iStock

Schlossplatz Stuttgart

Na osrednjem trgu Stuttgarta prevladuje arhitektura 19. stoletja. V središču stoji tudi steber v čast 25. obletnici vladavine Wilhelma I., v severnem in južnem delu pa so fontane, ki simbolizirajo dve glavni rečni arteriji Baden-Würtemberga. Trg z vseh strani obdajajo veličastne palače. Je tudi prizorišče različnih dogodkov in festivalov, kot je Mednarodni festival animiranega filma.

The Schlossplatz City Square in Stuttgart at early morning. HDR Look
Foto: tichr iz iStock

Königstraße

Če te bolj kot zgodovina privlači nakupovanje, je ta ulica pravi kraj zate. 1,2 kilometra dolga ulica se začne pri železniški postaji, prečka Palace Squre in nadaljuje v vzhodni predel Stuttgarta. Glavna ulica za pešce je priročna za nakupovanje, ob njej pa najdeš tudi številne zgodovinske in sodobne znamenitosti. Ustanovil jo je Friderik I., v želji, da Stuttgart postane bolj metropolitansko in slovesno mesto. Med številnimi restavracijami boš tu našel tudi veliko ponudnikov hitre hrane in kavarn.

Muzeja prestižnih avtomobilov v Stuttgartu

Si vedel, da se v Stuttgartu nahaja sedež avtomobilskega koncerna Daimler AG, ki proizvaja avtomobile Mercedez-Benz? Leta 2006 so zato tu odprli tudi muzej, posvečen zgodovini te svetovno znane blagovne znamke. Ta obsega 125 let zgodovine in poleg avtomobilov prikazuje tudi druge eksponate, povezane z zgodovino tovarne. Računaj pa na to, da je muzej v ponedeljkih zaprt.

Mercedes-Benz Museum Stuttgart

Poleg tega je na srečo avtomobilskih navdušencev v mestu tudi muzej Porsche. Tudi tu te čakajo prototipi, razstavni modeli, najrazličnejši eksponati in interaktivne razstave. Med drugim so razstavljeni legendarni modeli 356, 911 in 917. Muzej odlikuje že zanimiva zunanjost – podpirajo ga trije stebri v obliki črke V, konstrukcija pa vsebuje kar 6.000 ton jekla. Celo Eifflov stolp v Parizu nima toliko jekla! Po obisku enega izmed muzejev nujno shrani karto in jo predloži pri obisku drugega. S tem boš upravičen do 25-odstotnega popusta. Katera blagovna znamka te je bolj prepričala?

Park Killesberg

Mestni park Killesberg je najbolj znan po futuristični zgradbi, ki so jo postavili leta 2000. Načrte zanjo je priskrbel J. Schleich. 40-metrski stolp je sestavljen iz dveh spiralnih stopnic, ki povezujeta diskaste ploščadi. Te so nameščene na podporno os, čez celotno konstrukcijo pa je napeljan železen okvir, ki spominja na pajkovo mrežo. Povzpni se na vrh in občuduj razgled na park! V parku je razporejenih tudi več fontan, lično urejenih vrtov s cvetlicami in odprtih površin, ki se prepletajo z gozdom. V nekaj ogradah prebivajo tudi živali: koze, lame in flamingi. Po parku vozi tudi manjši vlak, ki ti omogoča sproščen ogled in počitek.

Wilhelma

Wilhelma obsega kompleks palač z botaničnim in živalskim vrtom. V njem domuje približno 5.800 rastlinskih in 1.200 živalskih vrst, med drugim žirafe, povodni konji, orangutani in pingvini. Živalski vrt se močno zavzema tudi za ohranjanje živalskih vrst in izobraževanje javnosti. Kompleks v neoromanskem slogu je bil zgrajen pod vladavino Wilhelma I., zasnoval pa ga je arhitekt CL Wilhelm Zant. Nič čudnega, da se imenuje »Wilhelma«. Danes je v njem tudi prirodoslovni muzej.

Lion with beautiful mane resting at Wilhelma zoological garden, Stuttgart, Germany
Foto: CStorz iz iStock

SchweineMuseum Stuttgart

Prirodoslovni muzej, etnografski muzej, muzej avtomobilov … In muzej prašičev? V Stuttgartu obstaja tudi to! V Nemčiji prašič namreč velja za simbol sreče (morda si zato tako radi privoščijo svinjsko kračo 😊). V muzeju te namesto živih prašičev čakajo smešne figurice iz različnih materialov – teh je preko 40.000!

Mestna knjižnica

Mestna knjižnica močno presega vlogo izobraževanja mladine in glasbene knjižnice. Že arhitektura poskrbi za unikatnost knjižnice in jo uvrsti med najzanimivejše znamenitosti Stuttgarta. Zanjo je značilna bela notranjost in stopnice, ki povezujejo štiri nadstropja knjig in drugih materialov. Če iščeš kraj za sprostitev in sanjarjenje, no knjižnica prava rešitev.

"Stuttgart, Germany-July 2, 2012: Inside the Stuttgart City Library in Stuttgart, Germany. The library, opened in October 2011, was designed by Yi Architects and has more than 500,000 books."
Foto: robwilson39 iz iStock

Tržnica Stuttgart

Tržnica v Stuttgartu je pravo podobo dobila leta 1914, danes pa velja za eno najlepših v Nemčiji. V pokriti dvorani na površini 5.000 kvadratnih metrov najdeš široko ponudbo sadja, zelenjave, mesa, rib, sirov, olja, čajev in začimb. Pri tem ne gre le za lokalne pridelke, temveč specialitete s celotnega sveta. Četudi ne potrebuješ teh živil, se sprehodi po tržnici in uživaj v pisanem vrvežu ter zanimivem ambientu. Poleg različnih specialitet na tržnici prodajajo tudi knjige in pohištvo. Po ogledu tržnice si privošči še kosilo in izberi kulinariko, ki ti najbolj ustreza. Boš izbral mediteransko restavracijo »Empore«, španski Tapas-Bar ali »Marktstüble« z originalnimi nemškimi jedmi?

Karlshöhe: po razgled na jug Stuttgarta

Priljubljena razgledna točka in izletniški cilj Karlshöhe se nahaja na jugu mesta. V preteklosti je bil tu odprt kamnolom. Kamne so med drugim uporabili pri gradnji glavne cerkve v Ulmu (Ulmer Münster). Danes je kraj priljubljena točka prebivalcev Stuttgarta in tudi turistov. Ideja za sproščen izlet: vzemi si dan za oddih od mestnih znamenitosti. V tamkajšnjem baru in restavraciji Panorama Biergarten uživaj v odličnih jedeh in pijači z razgledom na mesto.

View from the Karlshoehe Park to the southern part of Stuttgart city with the TV Tower.
Foto: mmuenzl iz iStock
Prejšnji članekNasveti za vsak dan v tednu, s katerimi bo šlo lažje in hitreje
Naslednji članekNajmanjši dinozavri, ki so tavali po Zemlji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.