Največje leseno mesto na svetu: Projekt, kot ga zgodovina še ni videla

Stockholm Wood City bo največje leseno mesto na svetu
Stockholm Wood City bo največje leseno mesto na svetu Foto: on InHabitat

Lesene hiše v zadnjih letih spet prihajajo v modo. Les daje posebno estetiko, občutek topline, v kombinaciji s steklom in nekaj zelenja izgleda celo futuristično. Samo spomnimo se na slovenski paviljon v Dubaju leta 2020.

Do zdaj smo občudovali posamezne objekte ali v nekaterih primerih že pravo arhitekturno umetnost. Na Švedskem pa so se odločili da naredijo še korak naprej. V Stockholmu se s polno paro odvijajo načrti postaviti celo mesto iz lesa.

Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju
Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju Foto: on expo

Leseno mesto bo stalo v švedski prestolnici

Stockholm Wood City bo največji leseni projekt na svetu. Raztezal se bo na 250.000 kvadratnih metrih, kjer bomo našli stanovanja, pisarne, restavracije in trgovine. Natančneje, projektantje obljubljajo 7000 pisarniških prostorov in 2000 bivalnih enot.

Gradnja se bo pričela leta 2025 in predvidoma zaključila 2027.

maketa
Foto: on InHabitat

Urbana gradnja prihodnosti

Mesto bo stalo nekoliko južno od centra Stockholma, v kraju imenovanem Sickla. Tam se bo dokazalo, kako lahko inovativno in naravi prijazno gradimo človeška naselja v prihodnje. Stockholm Wood City bo samozadosten z energijo in bo premogel veliko zelenih površin. Po besedah družbe Atrium Ljungberg, ki vodi projekt, si prizadevajo ustvariti mesto prihodnosti in pokazati, da se inovacije in narava ne izključujeta.

maketa
Foto: on InHabitat

Les je odličen izolator, 10-krat boljši kot beton in 400-krat boljši kot jeklo. Poleg tega je poceni in, kvalitetno obdelan, premore več moči kot bi si mislili. Sodi med obnovljive naravne vire, zato bo tudi Stockholm Wood City nosilo naziv trajnostnega mesta.

maketa
Foto: on InHabitat
Prejšnji članek6 vremenskih teorij zarote zaradi poplav: Vreme ne obstaja, vreme so ščarali
Naslednji članek8 dejavnikov, ki dejansko vplivajo na bazalni metabolizem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.