8 dejavnikov, ki dejansko vplivajo na bazalni metabolizem

Kaj vpliva na bazalni metabolizem?
Kaj vpliva na bazalni metabolizem? Foto: Prostock-Studio iz iStock

Bazalni metabolizem je odgovoren za večji del energije, ki jo porabiš preko dneva. Zato je logično, da ima velik pomen pri ohranjanju energijskega ravnovesja in ga mnogi navajajo kot razlog za pridobivanje kilogramov. Če želiš povišati svoj bazalni metabolizem, je pomembno razumeti, kateri dejavniki vplivajo nanj. Misliš, da bo kozarec limonine vode na tešče res čudežno pospešil metabolizem? Preberi si, kateri faktorji v resnici vplivajo na bazalni metabolizem.

Starost

Hitrost bazalnega metabolizma s starostjo nekoliko upade. Posledično starejši ljudje potrebujejo manj hrane kot mlajši.

GRANDPA'S ARMS
Foto: Johnny Cohen iz Unsplash

Geni

So ključni dejavnik, ki vpliva na bazalni metabolizem. Razlike med posamezniki bodo tako vedno obstajale, kljub potencialno enaki prehrani in aktivnosti.

Telesna temperatura

Za vzdrževanje telesne temperature je potrebna energija, zato je bazalni metabolizem odvisen od telesne temperature. Pri zdravih posameznikih je ta faktor približno konstanten. Pri povišanju temperature nad 37 stopinj pa se prične bazalni metabolizem nelinearno višati.

Temperatura zunanjega okolja

Iz prej napisanega sledi, da je pri nižji temperaturi okolja bazalni metabolizem višji. Telo mora namreč za zagotavljanje stalne telesne temperature proizvajati več toplote. Po drugi strani vroče okolje ne poviša bazalnega metabolizma, saj imamo mehanizme odvajanja toplote (na primer potenje).

winter, fog, dawn
Foto: jplenio iz Pixabay

Prehrana

Ne, tu ne gre za določena (po navadi ne preveč okusna) živila, kot so limonina voda, žlička masla v kavi ali jabolčni kis. Edini nezanemarljiv vpliv prehrane na metabolizem je znižanje metabolizma ob omejenem vnosu hrane. Če premalo ješ, se bo telo na spremembo skušalo prilagoditi tako, da bo manj porabilo za opravljanje osnovnih funkcij. Tega si vsekakor ne želiš.

Telesna aktivnost in fizični napor

Na bazalni metabolizem ima vpliv le intenzivna vadba in fizični napori visokih intenzivnosti (seveda tudi manj intenzivna vadba poveča porabo energije, a ne prek bazalnega metabolizma, temveč neposredno med izvajanjem aktivnosti). Posredno na bazalni metabolizem vplivajo tudi določeni efekti aktivnosti, na primer večja mišična masa, telesna teža, povišane vrednosti nekaterih hormonov in podobno.

Strong, wellness couple doing kettlebell weight exercise, workout or training inside a gym. Happy sports people or trainer motivation, exercising with fitness equipment for muscle, strength or health
Foto: PeopleImages iz iStock

Konstitucija oziroma telesna zgradba

Večja površina kože, večja telesna teža in manjši delež maščobe na račun večjega deleža mišične mase so vsi dejavniki, ki zvišujejo bazalni metabolizem. Višji in težji ljudje imajo zato pravilom višji bazalni metabolizem. Tudi moški imajo zaradi svoje telesne zgradbe običajno višji bazalni metabolizem od žensk. Različni izračuni (link do članka »Izračunaj svoj bazalni metabolizem«), s katerimi se ocenjuje bazalni metabolizem posameznika, najbolj upoštevajo prav ta dejavnik.

Hormoni

Najpomembnejši vpliv med hormoni ima tiroksin. Gre za hormon žleze ščitnice, ki aktivira gene z zapisom za sintezo encimov Krebsovega cikla, dihalne verige ter mitohondrijev. S svojim delovanjem povečuje bazalno energijo.

Prejšnji članekNajvečje leseno mesto na svetu: Projekt, kot ga zgodovina še ni videla
Naslednji članekOcena filma: Blue Beetle

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.