Odkrili vlakna poliestra na Arktiki

Pranje sintetičnih oblačil v Evropi in Severni Ameriki predstavlja resno grožnjo za favno Arktike. Raziskovalci so namreč v vodah te zmrznjene severne regije odkrili šokantno količino vlaken poliestra.

Plastika je že čisto povsod

Kar 96 od 97 vzorcev morske vode, ki so bili vzeti na globini arktičnega morja od 3 pa do 8 metrov, je pokazalo sledi umetnih vlaknin. 92 % najdene mikroplastike so vlakna, od tega pa je kar 73 % vlaknin narejenih iz poliestra in so enake velikosti in barv, kakor poliester, ki se uporablja v oblačilih.

Plastika na dnu morja.

Ocenjuje se, da naj bi 3.500 ton mikroplastike v obliki vlaken, končalo v morjih, ki objemajo ZDA in Kanado, plastični odpadki Združenega kraljestva pa naj bi v kar dveh letih dosegli arktično regijo. Zanimivo bi bilo tudi vedeti, če smeti iz našega Jadrana lahko kako končajo v arktičnem morju.

Plastika v morju.

Človeške odpadke smo tako odkrili po vsem svetu, tudi v »čisti divjini«. Človeški odpadki so posuti po Everestu, najdemo jih na dnu Marianskega jarka (najnižja točka zemeljske skorje), tudi Arktika in Antarktika nista ubežali tej usodi. Še samo vesolje smo onesnažili s »vesoljskimi smetmi«, ostanki različnih človeških objektov v vesolju.

Slike smeti in ekoloških katastrof.

V globini arktične morske vode, kjer so raziskovalci jemali vzorce, se nahaja in hrano išče ogromno živali, od planktona, morskih ptic, seveda rib in tudi vodnih sesalcev. Plastika dokazano ubija živali, kot so na primer kiti, albatrosi, morske želve in tjulnji, velikost delcev plastike pa naj ne bi igrala vloge pri smrtonosnosti, je za The Guardian povedal Peter Ross, član Ocean Wise Conservation Association v Kanadi.

Kako lahko zmanjšamo plastično škodo?

Ross tudi trdi, da lahko k preprečitvi onesnaževanja arktičnega morja pomaga vsak posameznik, izdelovalci oblačil, podjetja za čiščenje odpadnih voda in svetovne vlade. In kako lahko pomagaš ti?

Posnetek moškega, ki meče naokoli oblačila v tovarni oblačil.

Preveri, kako škodljivo okolju je pranje tvojih oblačil in ne kupuj sintetičnih oblačil. Kot kupec ima vsak posameznik moč, ki jo lahko uporabi, da od ponudnika tekstila zahteva bolj ekološke materiale. Seveda pa tudi pametno, varčno nakupovanje oblačil lahko prihrani ogromno odpadkov, ki končajo v oceanih.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPrimerjava splošne in poklicne mature
Naslednji članekMatePad Pro: Idealni tablični računalnik za učenje, delo in zabavo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.