Odkrito novo tveganje za prostoživeče živali

Polar bears on the blue ice. Bear on drifting ice with snow, white animals in nature habitat, Svalbard, Norway. Animals playing in snow, Arctic wildlife. Funny image in nature. Bear lying on ice.
Foto: Ondrej Prosicky iz iStock

Norveški arktični led je onesnažen z zaskrbljujočimi ravnmi strupenih policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PFAS), te kemikalije pa lahko predstavljajo velik okoljski stresor za divje živali v regiji, je pokazala nova raziskava.

S taljenjem ledu se kemikalije z ledenikov prenesejo v ekosisteme v spodnjem toku

V študiji, ki jo je vodila Univerza Oxford, so z meritvami ledu okoli Svalbarda na Norveškem odkrili 26 vrst spojin PFAS in ugotovili, da se lahko ob taljenju ledu kemikalije z ledenikov prenesejo v ekosisteme v spodnjem toku, kot so arktični fjordi in tundra.

Talilna voda lahko vsebuje koktajl onesnaževal, ki vključuje PFAS in vpliva na celoten prehranjevalni splet, vključno s planktonom, ribami, tjulnji in vrhunskimi živalmi, kot so polarni medvedi, pri katerih so že prej ugotovili visoke vrednosti PFAS v krvi.

»Do izpiranja onesnaževal prihaja sezonsko … in zdi se, da so nekateri PFAS med taljenjem mobilni, kar bi lahko bilo pomembno za ekosisteme v spodnjem toku,« je dejal Dr. William Hartz, glavni avtor študije, ki je opozoril na dvojni učinek na živali zaradi podnebnih sprememb in taljenja ledu. Podnebje na Svalbardu se segreva hitreje od svetovnega povprečja. »Polarni medved je izpostavljen strupenim kemikalijam, ki jih je ustvaril človek, in stresu zaradi spreminjajočega se življenjskega okolja,« je dodal.

"Polar bear photographed in the Svalbards islands, Norway"
V študiji, ki jo je vodila Univerza Oxford, so z meritvami ledu okoli Svalbarda na Norveškem odkrili 26 vrst spojin PFAS in ugotovili, da se lahko ob taljenju ledu kemikalije z ledenikov prenesejo v ekosisteme v spodnjem toku, kot so arktični fjordi in tundra. Foto: Lanaufoto iz iStock

Kaj so kemikalije PFAS?

PFAS so skupina približno 12.000 kemikalij, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo na tisoče potrošniških izdelkov, odpornih proti vodi, madežem in vročini. Imenujejo se večne kemikalije, ker se naravno ne razgradijo, povezane pa so z rakom, boleznimi jeter, obremenitvijo ledvic, zapleti pri plodu in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Red road traffic sign with Polar bear. “Gjelder Hele Svalbard” means “Over All of Svalbard (watch out for polar bears)”. Polar bear with snowy mountain, Svalbard. Travelling in the Arctic.
PFAS so skupina približno 12.000 kemikalij, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo na tisoče potrošniških izdelkov, odpornih proti vodi, madežem in vročini. Na Norveškem ogrožajo okolje. Foto: Ondrej Prosicky iz iStock

Med spojinami PFAS, ki so jih raziskovalci našli v ledu v količinah, ki presegajo priporočene mejne vrednosti za pitno vodo v ZDA, sta bili tudi PFOS in PFOA, ki veljata za dve najnevarnejši.

V študiji so bile ugotovljene tudi izjemno visoke vsebnosti TFA, stranskega proizvoda hladilnikov. V okviru Montrealskega protokola iz leta 1987 so se številne države dogovorile, da bodo postopoma ukinile klorofluoroogljikovodike ali CFC, močan toplogredni plin, ki se uporablja za hlajenje. Ti so bili na koncu nadomeščeni s fluoroogljikovodiki (HFO).

An ugly of adult walruses on the fast ice around Svalbard, a Norwegian archipelago between mainland Norway and the North Pole. Space for text
PFOS in PFOA veljata za dve najnevarnejši. Foto: Rixipix iz iStock

Ko se HFO, ki so prav tako toplogredni plin, znajdejo v okolju, se lahko spremenijo v TFA, vsebnost TFA pa se na Arktiki povečuje, je bilo ugotovljeno v študiji in rezultatih prejšnjih meritev. TFA in druge spojine PFAS so zelo mobilne in se lahko premikajo skozi ozračje ter se odlagajo na Arktiki ali drugod po svetu.

Čeprav naj bi bila TFA manj strupena od številnih drugih PFAS, ta kemikalija ni bila temeljito raziskana, zato nihče ne ve, kakšno škodo lahko te spojine povzročajo.

»Omejeno znanje o varnih ravneh TFA v okolju je treba obravnavati,« so navedli avtorji.

Two polar bear cubs are jumping over bits of sea ice and snow in the high arctic region of Svalbard, Norway
»Omejeno znanje o varnih ravneh TFA v okolju je treba obravnavati,« so navedli avtorji. Foto: June Jacobsen iz iStock
VIRThe Guardian
Prejšnji članekMoški umrl zaradi napada kokoši
Naslednji članekČloveštvo trepeta pred okužbo iz serije The Last of Us, ki se lahko zgodi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.