Okoljski vpliv 5 najbolj priljubljenih diet

a plate of food with bread and salad
Foto: Freunde des Snacks e.V. iz Unsplash

Prehrana in vsak korak njene priprave ima vpliv na naš planet. Ne le voda in kmetijske površine, ki jih zahtevata gojenje rastlin in živali, problematična je tudi odpadna embalaža, izpusti toplogrednih plinov med transportom in podobno. Različne diete se med drugim močno razlikujejo tudi po svojem vplivu na okolje. Preberi si, kako tvoj stil prehranjevanja vpliva na prihodnost planeta:

1Veganstvo

vegetable skewer, paprika, tomato
Foto: RitaE iz Pixabay

Izmed vseh načinov prehranjevanja je ravno veganstvo najbolj okolju prijazno. Z odpovedjo mesu in vsem ostalim produktom živalskega izvora ne zahteva živinoreje. Ta je pomemben dejavnik, saj živinoreja porabi velike količine vode, kmetijskih površin in krme, živina pa hkrati izpušča velike količine toplogrednih plinov, ki prispevajo h globalnemu segrevanju.

2Vegetarijanstvo

Greek village salad horiatiki with feta cheese and vegetables, vegeterian mediterranean food, low calories dieting meal, side view, close up

Takoj za veganstvom je na drugem mestu vegetarijanstvo. Tudi vegetarijanci ne uživajo mesa in rib, kar pomeni manj zgoraj omenjenih okoljskih problemov. Vegetarijanska dieta pa še vedno vključuje določene živalske produkte, na primer jajca, mleko, sir, jogurt in maslo. To pomeni, da ta način prehranjevanja še vedno zahteva gojenje določenih živali, predvsem krav in kokoši. V splošnem pa gojenje živali zahteva več vode kot pridelava poljščin.

3Keto in Atkins dieta

keto, breakfast, english breakfast

Obe dieti temeljita na velikem vnosu maščob in posledično manjšem vnosu ogljikovih hidratov. Pri tem načinu prehranjevanja imajo tako veliko vlogo olja, maslo in siri, prav tako se spodbuja uživanje večjih količin rdečega mesa, perutnine in rib. Vse to prispeva k prekomernemu ribolovu in porabi virov, ki jo zahteva živinoreja. Ker v keto dieto lahko vključiš tudi oreščke, temno čokolado ter določene vrste sadja in zelenjave, je njen vpliv na planet v veliki meri odvisen od osebnih preferenc in odločitev. Z izbiro omenjenih živil lahko namreč precej zmanjšaš porabo mesa in ostalih produktov živalskega izvora.

4Peskatarijanstvo

salmon, dish, food

Ta hibridna dieta je podobna vegetarijanstvu, a dovoljuje uživanje rib. Na prvi pogled nedolžna razlika pa ob trenutnem upravljanju ribolova pusti pomemben pečat. Prekomeren ribolov, onesnaževanje oceanov in ribogojstvo so problematike, ki potrebujejo večjo pozornost, da bi uživanje rib postalo trajnostno.

5Fleksitarijanstvo

closeup of a signboard with the text flexitarian on a pile of some different raw vegetables, such as cauliflower of different colors, broccolini, or french beans, and some eggs and slices of meat
Foto: nito100 iz iStock

Dieta sicer temelji na živilih rastlinskega porekla, dovoljuje pa tudi uživanje manjših količin mesa, rib in mlečnih izdelkov. Iz tega logično sledi, da je njen vpliv na okolje večji kot pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja. Ker pa se mnogi lažje odločijo za fleksitarijanstvo kot vegetarijanstvo lahko dieta pomembno pripomore h globalnemu zmanjšanju porabe mesa.

Okoljski vpliv diet

Prav noben način prehranjevanja pa ni popolnoma nedolžen za okolju. Celo veganstvo zahteva določene vire za pridelavo poljščin. Trenutno okoli 40 odstotkov uporabnih površin služi pridelavi in predelavi hrane. Še vedno pa poljedelstvo precej manj obremenjuje planet in zahteva manj površine od živinoreje.

VIRINHABITAT
Prejšnji članekInstagram dodaja funkcijo, ki mnogim ne bo všeč
Naslednji članekMini Fjällräven Classic ob predstavitvi nove kolekcije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.