Opice živijo dlje v družbi samic

panamanian white-faced capuchin, white-faced capuchin, monkey
Beloglavi kapucin (Cebus capucinus). Foto: lindaroisum on Pixabay

Domnevamo lahko, da imamo ljudje od stikov z drugimi neko korist. Verjetno ni naključje, da že od samega začetka razvoja živimo v najrazličnejših skupnostih. Pri tem se pojavljajo vprašanja, ali imajo razmerja, ki jih imamo z drugimi, sploh smisel. Težko bi bilo izmeriti ali dokazati, da odnosi z drugimi vplivajo na kakovost našega življenja in posledično tudi dolžino življenja. Vseeno pa lahko poskusimo.

Susan Perry z univerze UCLA že od leta 1990 vodi projekt na Kostariki, kjer njena ekipa raziskovalcev dokumentira vsakdanje življenje več sto opic. Čeprav so ljudem bolj sorodni šimpanzi in orangutani, opazujejo beloglave kapucine, saj živijo v družbenih strukturah, ki vplivajo na vedenje in življenje opic. Opice opazujejo tudi do 13 ur dnevno.

Susan Perry
Susan Perry. Foto: UCLA

Kateri odnosi vplivajo na dolžino življenja opic?

Najnovejše ugotovitve njihovega opazovanja so se osredotočile na povezavo med socialnimi stiki samic opic in njihovim preživetjem. Njihova ključna ugotovitev po 18-ih letih opazovanja je, da odrasle samice kapucinov, ki so bolje vključene v socialne mreže z drugimi odraslimi samicami, živijo dlje. Pri opazovanju so upoštevali stike med opicami kot so medsebojna pomoč in nega, iskanje hrane in sodelovanje v konfliktih.

Obstajajo tudi dokazi, da so samice, ki so bile bolj socialno vključene v celotno skupino (torej so imele stike s samci in samicami), preživele dlje. Vseeno pa raziskave kažejo, da so na preživetje najbolj vplivali odnosi med samicami.

VIRscience daily
Prejšnji članekNajboljši recepti z mangom
Naslednji članekUniverza na Primorskem sprejela 84 tujcev v drugem prijavnem roku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.