Orang Pendek: Bolj resničen mit kot Bigfoot?

Orang pendek ali bigfoot, kaj je bolj resnično
Orang pendek ali bigfoot, kaj je bolj resnično Foto: on usatoday

V ljudskem izročilu je veliko zgodb o velikih, skrivnostnih primatih, a morda najbolj obetavna naj bi živela v Indoneziji. Legendarno bitje, imenovano »Orang Pendek«, je dvonožna opica, za katero se govori, da tava po indonezijskem otoku Sumatra, o čemer poročajo lokalni prebivalci, vodniki, naseljenci in zahodni raziskovalci.

Kdo je Orang Pendek?

Orang Pendek, kar v indonezijščini pomeni »nizka oseba«, ima najboljše možnosti za odkritje izmed vseh skrivnostnih primatov, glede na »The Field Guide to Bigfoot and Other Mystery Primates«. Soavtor Loren Coleman, ustanovitelj in direktor Mednarodnega kriptozoološkega muzeja v Mainu, je povedal, da bo Oranga Pendeka težko najti, vendar je bitje, ki bi ga najraje iskal, če bi imel neomejena sredstva.

Upodobitev orang pendeka
Upodobitev orang pendeka Foto: on cfz

Sumatra je že dom orangutanov, znane skupine velikih opic. Ti rdečkasti primati živijo na drevesih in zdi se, da se njihov obseg v severni Sumatri ne prekriva z območjem, kjer naj bi Orang Pendek živel v osrednji Sumatri.

»Zdi se, da tam, kjer se orangutani pojavljajo, o njih praktično ni nobenih zgodb, zgodbe so samo tam, kjer se orangutani ne pojavijo. « je povedal Serge Wich, profesor biologije primatov na liverpoolski univerzi John Moores v Angliji, ki je raziskoval orangutane na Sumatri.

Wich je predlagal, da morda zgodbe Orang Pendeka govorijo o orangutanih, ki so živeli dlje proti jugu, preden je bil njihov obseg omejen na sever. Rekel je, da se mu zdi »izjemno«, da nihče ni našel Orang Pendeka, če sploh obstaja, glede na to, da so bili gozdovi, v katerih naj bi bili dom, nadzorovani z mrežami kamer. »To zame pomeni, da jih verjetno ni,« je dejal.

Jeremy Holden se je ukvarjal z Orang Pendekom

Oseba, ki je prepričana, da Orang Pendek je ali je vsaj bil, je Jeremy Holden, samostojni fotograf divjih živali. Trdi, da je bitje videl na lastne oči na Sumatri oktobra 1994.

Holden je povedal, da se je njegovo srečanje zgodilo v gozdu v narodnem parku Kerinci Seblat, kjer so ljudje poročali, da so videli Orang Pendek. »Žival je šla verjetno približno 7 metrov od mene,« je dejal Holden. »Hodil je po dveh nogah. Njegova glava je bila obrnjena stran od mene, kot da bi poslušal nekoga za mano.«

Holden je dejal, da je bilo »strašno bitje« visoko okoli 1,5 m, mogočne postave in poraščeno z lasmi rumenkaste barve »mrtve trave«. Medtem ko je imel Holden okoli vratu fotoaparat, je rekel, da ni posnel fotografije, ker ni želel, da bitje sliši klik fotoaparata in ga vidi.

»Bil sem tiho, ker se je takrat v mojih mislih pletla cela vrsta čustev, a eno izmed njih je bil pravzaprav strah,« je dejal. Najbližje živali, ki jo je videl, je gibon, ki je lahko enake barve, vendar je dejal, da ga zagotovo ni zamenjal z gibonom, ki je manjši.

Holden je bil med srečanjem leta 1994 turist. Leta 1995 je začel iskati dokaze o Orang Pendeku v triletnem raziskovalnem projektu, ki ga je financirala Fauna & Flora International (FFI), dobrodelna organizacija za ohranjanje narave s sedežem v Združenem kraljestvu.

Orangutan in the forest of Borneo Indonesia.
»Zmanjšanje biotske raznovrstnosti je lahko napoved še bolj uničujočega propada ekosistema.«
Foto: KatePhotographer iz iStock

Odkrivanje mitološkega bitja še vedno poteka

Podružil se je z naravovarstvenico Deborah Martyr, ki prav tako trdi, da je videla Orang Pendek, da bi dokumentirali pričevanja očividcev in poskušali fotografirati bitje s pomočjo pasti za fotoaparate. Glede na knjigo With Honorable Intent: A Natural History of Fauna & Flora International, projekt ni pridobil prepričljivih dokazov, razen več odtisov stopinj, za katere se zdi, da se ne ujemajo z nobeno znano vrsto primatov.

National Geographic je med letoma 2005 in 2009 financiral ločen projekt Orang Pendek. Ta projekt je prav tako uporabil pasti za kamero in ni dobil posnetka bitja. Alex Schlegel, ki je delal na projektu in je zdaj raziskovalec umetne inteligence v Bay Area, ni prepričan, ali Orang Pendek obstaja.

»Rekel bi, da bo enako ali bolj bizarno, da ne obstaja, kot da obstaja,« je Schlegel povedal za podcast Strange Phenomenon leta 2020. »Ne glede na to, kako težko je verjeti, da kaj takega obstaja in živi še vedno in ga zahodna znanost ni dokumentirala v sumatranskem deževnem gozdu, moja izkušnja je pokazala, da bi bil enako ali še bolj šokiran, če bi na koncu ostale le zgodbe.«

Holden je dejal, da je nadaljeval z iskanjem Oranga Pandeka od konca raziskovalnega projekta FFI. Čeprav mu ni uspelo fotografirati Orang Pendek, je našel vrste, ki so bile prej neznane znanosti, vključno z Nepenthes holdenii, mesojedo rastlino v Kambodži, ki je poimenovana po njem, poroča FFI . Vodil je tudi ekipe za lovljenje s kamero, ki so prvič fotografirale nove vrste, vključno s primati.

Rhesus macaques are familiar brown primates with red faces and rears. They have close-cropped hair on their heads, which accentuates their very expressive faces.
Foto: Robbie Ross iz iStock

Za zdaj je Holden uspešen – a drugače, kot je mislil

Pravzaprav je Holden uspešno posnel toliko živali, ki niso Orang Pendek, da misli, da je vse njegovo delo pri iskanju bitja mogoče razumeti kot dokaz, da ne obstaja, čeprav še vedno verjame, da obstaja.

3D rendering of a Sasquatch or Bigfoot isolated on white background
Foto: Vac1 iz iStock

Holden je pokazal na sumatransko kukavico kot utemeljitev, zakaj je Orang Pendek vsa ta leta lahko ušel dokumentaciji. Kritično ogrožena kukavica, ki živi na tleh, več kot 90 let ni bila opažena, dokler ni bil posameznik leta 1997 ujet v past, glede na spletno stran EDGE of Existence Zoološkega društva Londona .

»Potreboval sem od leta 1995, ko sem začel loviti s kamero, do leta 2015, da sem dobil svojo prvo fotografijo sumatranske zemeljske kukavice,« je dejal Holden. »Torej se te stvari dogajajo. Toda kdor mi ne verjame, lahko sočustvujem, saj nimam ničesar več za pokazati kot zgodbo

VIRLiveScience
Prejšnji članekNapoleon Stanleyja Kubricka: Najboljši film vseh časov, ki ni bil posnet
Naslednji članekNove funkcije na področju pametnega doma (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.