Otoček sredi (rdečega) jezera

Blejsko jezero
Foto: Jani Kolman

Jezero v enem izmed glavnih turističnih mest v Sloveniji, na Bledu, je obarvano rdeče. Rdečo barvo na površju jezera je povzročilo cvetenje vode, ki je ena izmed najbolj znanih oblik onesnaževanja okolja.

Povečana količina organskih snovi v vodi

Cvetenje vode ali evtrofikacija je pojav, ki ga povzroča pospešena rast populacije alg. Je naraven proces v slanih in sladkih vodah, ampak se zadnje čase pojavlja pogosteje in v večjem obsegu, kar ogroža okolje.

V Blejskem jezeru gre za rast populacij modrozelenih alg oziroma cianobakterij. Cianobakterije kažejo na to, da gre v jezeru za preobremenjenost z organskimi hranili. Po mnenju strokovnjakov naj bi organska hranila v jezero prinesel človek s hranjenjem labodov, rac in rib ter z odlaganjem neprimernih odpadkov v jezera.

Blejski otok
Foto: Jani Kolman

Ukrepi

Cianobakterij se je treba znebiti, saj zanje velja, da so škodljive in zaradi tega nevarne za ljudi in živeče organizme v jezeru, zato je treba ukrepati. Prepovedano je krmljenje rib in drugih živali, Blejska občina bo prav tako poskusila zmanjšati promet ob jezeru in poskrbeti za manjši obseg ptičje populacije.

Cesta ob jezeru
Foto: Jani Kolman

Ker je Blejsko jezero bivališče za živali in pomembno za turizem, rekreacijo in ribištvo je pomembno upoštevati ukrepe, saj ga nam tako lahko uspe rešiti.

 

Junior novinar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.