Palmino olje – zakaj je tako osovraženo?

»No palm oil« je fraza, ki jo pogosto opazimo na embalaži živil. A kaj točno je palmino olje zagrešilo, da si je prislužilo tako negativen sloves? So živila brez palminega olja bolj zdrava, okolju prijaznejša? Spodaj si preberi nekaj dejstev o tem nepriljubljenem rastlinskem olju.

Kje vse najdemo palmino olje?

Palmino olje najdemo praktično povsod: v čokoladi, pici, slaščicah, šamponu, zobni pasti in celo v črnilu za tisk časopisov. Približno polovica vseh pakiranih produktov v supermarketih vsebuje palmino olje, najdemo pa ga tudi v živalski krmi in v vlogi biogoriva. Kljub številnim kampanjam, ki bojkotirajo njegovo uporabo, gre za rastlinsko olje, ki ga po svetu porabimo največ.Pult , na katerem je veliko slaščic (krofov, kolačkov)

Zakaj je palmino olje problematično?

Pridelava palminega olja je bila in je še vedno poglavitni krivec za krčenje nekaterih najbolj raznovrstnih gozdov po svetu, kjer domujejo ogrožene vrste. Pridobivanje palminega olja po poročanjih Svetovne zveze za varstvo narave ogroža skoraj 200 vrst, med drugim orangutane, tigre in afriške gozdne slone. Proces je povezan z izpusti milijonov ton toplogrednih plinov v atmosfero, kar prispeva h klimatskim spremembam. Poleg tega je pri proizvodnji še vedno prisotno izkoriščanje delavcev in otroško delo.Dva orangutana sedita v drevesnih krošnjah

Torej bodo morali v prihodnost vsi izdelki ustrezati kriteriju »no palm oil«?

Čeprav je na prvi pogled najbolj očiten odgovor na omenjene probleme prenehanje uporabe palminega olja, to ni prava rešitev. Ker je pridelava palminega olja tako učinkovita, bi zamenjava z drugimi rastlinskimi olji lahko povzročila še več škode, saj bi bilo potrebnih več obdelovalnih površin. Za pridelavo enake količine olja iz drugih rastlin (na primer iz soje, kokosa ali sončnic) bi potrebovali med 4 in 10-krat večjo površino. Dodaten problem je, da se mnogo kmetov preživlja s pridelavo palminega olja.Steklena posodica z oljem, ob kateri je nekaj oliv

Kaj je potem prava rešitev?

Celo osovraženo palmino olje je lahko pridelano na trajnosten način, vprašanje pa je, ali se bodo podjetja, vlade in nenazadnje mi, potrošniki, vedli odgovorno in izbrali nekoliko dražje proizvode. Leta 2004 je bila ustanovljena organizacija RSPO (angleško The Roundtable on Sustainable Palm Oil), ki s svojimi standardi proizvodnje skrbi za certificiranje izdelkov, ki vsebujejo le trajnostno pridelano palmino olje. V letu 2020 je več kot 20 odstotkov olja prejelo certifikat, a le polovica dovolj kupcev, ki so bili pripravljeni zanj odšteti več denarja.

Prejšnji članekNajden ihtiozaver je prvi velikan Zemlje star kar 240 milijonov let
Naslednji članekJavni razpis za program Fulbright za leto 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.