Parjenje istospolnih kitov ujeto na fotografijah

Parjenje istospolnih kitov
Parjenje istospolnih kitov Foto: on wiley

Fotografa na Havajih sta prvič posnela fotografije dveh samcev kita grbavca, ki sta se spolno vedla. Kaj se je zgodilo na Havajih in biologe postavilo na noge?

Prve fotografije parjenja istospolnih kitov

Fotografa Lyle Krannichfeld in Brandi Romano sta poslala posnetek Stephanie Stack, raziskovalki kitov pri Pacific Whale Foundation, ki je potrdila istospolno spolno vedenje.

Stack je v znanstveni reviji Marine Mammal Science objavila prispevek, ki pojasnjuje, da je istospolno spolno vedenje zelo razširjeno med kiti grbavci.

Istospolno spolno vedenje ni neobičajno in dobro dokumentirano za morske sesalce, kot so mroži, sivi tjulnji, amazonski rečni delfini, navadne velike pliskavke, atlantski pegasti delfini, kiti ubijalci, sivi kiti in grenlandski kiti.

Spolno vedenje kitov grbavcev
Foto: on wiley

Vendar pa je dokumentacija o kitih grbavcih izjemno redka.

Stack je napisala: »Kljub temu, da je bilo desetletja dobro raziskano, je spolno vedenje kitov grbavcev do zdaj večinoma ostalo skrivnost. To odkritje izpodbija naše predsodke o obnašanju kitov grbavcev. Medtem ko že dolgo prepoznavamo zapletene družbene strukture teh neverjetnih bitij, je prvič priča kopulaciji dveh kitovih samcev edinstven in izjemen dogodek.«

VIRhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/mms.13119?ref=9gag
Prejšnji članekNajbolj nori filmi o študentskih zabavah
Naslednji članek(Intervju) Stella predstavlja album Takšni smo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.