Najbolj nori filmi o študentskih zabavah

Najbolj nori filmi o študentskih zabavah
Najbolj nori filmi o študentskih zabavah Foto: on netflix

Kaj ponazori razliko med srednjo šolo in faksom bolje kot najstniške serije in filmi v jukstapoziciji s filmi o študentskih zabavah? Vsak žanr po svoje zanemarja celostno mladostniško izkušnjo: prvi so prenasičeni s tesnobnostjo in tegobami odraščanja, v drugih je več piva in univerzitetnih bratovščin kot predavanj.

Ameriška specifika je zanimiva, ker se srednješolske zabave od študentskih dostikrat ne razlikujejo preveč – zahvaljujoč zakonodaji, ki do dopolnjenega 21. leta, ko Američani skoraj že zaključijo študij, prepoveduje alkohol. A kdo se ni veselil študija, ko je gledal Ameriško pito ali Vana Wilderja? Slovenska izkušnja se od ameriške, ki se je spomniš z ekranov, seveda razlikuje, čeprav so ti filmi verjetno ostali toliko v spominu, da ob rdečih plastičnih kozarcih pomisliš na študentsko zabavo.

1Ameriška pita 2 (American Pie 2, 2001)

american pie 2
Foto: on IMDb

Prvi film o prijateljih, ki se odločijo do konca srednje šole izgubiti devištvo, je sprožil celo franšizo. V drugem delu se fantje odločijo poletje po prvem letniku faksa zaključiti v stilu. Jim, Kevin, Oz, Paul in Finch najamejo počitniško hišo ob jezeru, ki bo služila kot leglo razvrata. Na veselje vseh, ki so si ogledali prvi film, so v nadaljevanju predvsem znani obrazi – Nadia, Michelle, Sherman, Stiflerjeva mama. Vse kar manjka, je Stifler, ki se  tokrat odloči dokazati, da sta sosedi lezbijki.

2Van Wilder (2002)

Foto: on IMDb

Pojem »večni študent« ti je gotovo znan. Američanom, ki morajo za sekundarno izobrazbo odšteti krepko vsoto, je nekoliko tuj. Edini razlog, da Coolidge College Vanu Wilderju toliko let predstavlja dom, so globoki žepi njegovega očeta. Če si priden, se po sedmih letih lahko pohvališ z magisterijem, a Van po vsem tem času še nima diplome. Trda mu prede šele, ko odtujeni oče izve, da je njegov sin še na dodiplomcu, in mu odtegne sredstva. Vana čaka nekaj novega: prisiljen bo študirati in diplomirati. Za povrh mu štrene meša nova simpatija – študentska novinarka Gwen, ki se odloči zgodbi o večnem študentu priti do dna.

3Projekt X (Project X, 2012)

Foto: on IMDb

Desetletje star film, ki ne sme manjkati na seznamu ameriških študentskih filmov, sledi srednješolcem, ki se doma odločijo prirediti zabavo (tradicionalno prvi odgovor na vprašanje, kako postati popularen). Komedija se poslužuje tehnike »found footage«, ki je sicer bolj značilna za grozljivke. Snemalni stil daje vtis, da gledamo domači posnetek. Seveda se ne konča pri pivu in glasbi: Costa, J.B. in slavljenec Thomas se projekta lotijo resno. Droge in resna materialna škoda še niso vrhunec. Fantje pritegnejo dovolj pozornosti, da se vmešajo možje postave.

4Stara šola (Old School, 2003)

old school film
Foto: on IMDb

Kako hitro odrasli obudijo mladostnika v sebi, če jih vseliš v študentski kampus, izvesta prijatelja Mitch in Frank. Ko izgubita punco in soprogo, se vselita v hišo blizu univerze Harrison. Da bi neprijatelju iz srednje šole in trenutnemu dekanu univerze pokazala, kdo je glavni, v hiši ustanovita bratovščino.

5Animal House (1978)

animal house cast
Foto: on IMDb

Podobno kot srednješolski filmi niso študentski nič novega – dogajanje kultne klasike Animal House se odvija leta 1962. Študentskih bratovščin z grškimi hišami in včasih kar brutalnimi iniciacijskimi obredi pri nas ni. V Ameriki pa mnogokdo še danes rade volje odšteje par tisočakov in požre ponos, da se lahko šteje med člane bratovščine ali sestrščine. Bruca Larry Kroger in Kent Dorfman bi se rada včlanila v bratovščino Delta Tau Či. Občutek pripadnosti jima vztrajno odvrača misli od primarnega namena študija, ko sta se kot Delti prisiljena spopasti z Omegami in antagonističnim dekanom.

6Sprejeti (Accepted, 2006)

accepted
Foto: on IMDb

Bartleby Gaines se v zadnjem letniku srednje šole bolj kot z učenjem ukvarja z izdelavo ponarejenih osebnih. Ko se izkaže, da ni bil sprejet na nobeno univerzo, vseeno pa bi rad dobro izpadel pred zahtevnim očetom, si ustanovo, na kateri naj bi študiral, enostavno izmisli. Da bi vse skupaj izpadlo karseda realno, s pomočjo prijatelja postavi spletno stran. Zalomi se, ko se na SHIT (South Harmon Insitute of Technology) začnejo zares prijavljati Bartlebyju podobni, drugje nezaželeni maturanti.

7Sosedje (Neighbors, 2014)

neighbors 2014
Foto: on IMDb

Nova starša Mac in Kelly se vselita v hišo in odkrijeta, da sosedje pripadajo univerzitetni bratovščini. Ker jima sanje po miru in tišini hitro polzijo iz rok, prosita Teddyja, vodjo bratovščine, da hrup zmanjša, kolikor se da. Teddy je sprva prijazen in se strinja, v zameno za obljubo, da bosta vedno najprej poklicala njega namesto policije. Ko je Teddy med naslednjo zabavo nedosegljiv, poskusita Mac in Kelly anonimno vplesti policijo. Kako se bosta nespočita starša izkazala v vojni z vedno pripravljenimi in neobremenjenimi študenti?

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekVarno na spletnih poteh
Naslednji članekParjenje istospolnih kitov ujeto na fotografijah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.