Potres v Zagrebu prebudil tudi Slovence

slika zagreba
Potresu v Zagrebu ob 6.24 so sledili popotresni sunki.

Danes zjutraj je Zagreb ob 6.24 prebudil močan potres z magnitudo 5,3. Epicenter potresa je bil 7 kilometrov severno od Zagreba in 115 kilometrov vzhodno od Ljubljane, potresu pa so sledili popotresni sunki. Po prvih podatkih je bilo potres čutiti tudi po celotni Sloveniji.

S streh padal omet

Prvemu potresu ob 6.24 z magnitudo 5,3, ki je trajal 10 sekund, so sledili še popotresni sunki ob 7.01 (magnituda 4,3), ob 7.42 (magnituda 3,2) in ob 9.04 (magnituda 2,9).

Na Hrvaškem poročajo o veliki paniki med ljudmi, ki je mnoge prignala na ulice v strahu pred novim sunkom. Nastala je tudi materialna škoda, številne starejše zgradbe so poškodovane, omet s streh je padal na avtomobile, zagrebški katedrali pa se je porušil del stolpa.

Zagreb
Zagreb.

Precej škode je utrpela tudi porodnišnica na Petrovi ulici, ki so jo morali celo evakuirati. Nekateri deli mesta so brez elektrike in vode. Poškodovanih je tudi nekaj ljudi, 15-letna deklica pa je v kritičnem stanju na pediatrični kliniki v Zagrebu.

Najbolj zaskrbljeni Slovenci v bližini

Potres je bilo po prvih podatkih čutiti po vsej Sloveniji, najbolj pa so ga čutili na območju Občine Brežice oziroma v okolici Dobove, v Novem mestu, na Kozjanskem, Bizeljskem in Krškem. Večje škode na teh območjih potres ni povzročil, je pa močno vznemiril prebivalce.

V Nuklearni elektrarni Krško potres na srečo ni povzročil škode – elektrarna deluje varno in zanesljivo, a bodo vseeno opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Slovenci bomo pomagali

Slovenski premier Janez Janša je na twitterju sporočil, da je že govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč.

Potres je namreč Hrvaško v času pandemije še dodatno prizadel. Tam se trenutno spopadajo s podobno situacijo v zvezi s koronavirusom kot pri nas – potrjenih je 235 primerov in smrtna žrtev, zaprte so vse izobraževalne ustanove, prekinjen je javni promet, javno življenje je zaustavljeno.

Magnituda potresa 5,3

Magnituda 5,3 na Richterjevi lestvici, ki pozna stopnje od 1 (mikro potres, ki ga načeloma ni čutiti) do 9 in več (popolno uničenje), praviloma povzroča škodo na slabše zgrajenih/starejših zgradbah, na ostalih pa ne, potres pa čutijo vsi ljudje.

slika potres
Magnituda potresa je bila 5,3.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se na leto v povprečju zgodi 1319 potresov z magnitudo med 5,0 in 5,9.

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (8 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.