Vsi recepti so preračunani na dve porciji.
1Aglio e olio
![aglio e olio. Italian Pasta Spaghetti, aglio olio e pepperoni ,spaghetti with garlics, olive oil and chilli peppers on plate on table](https://www.student.si/wp-content/uploads/2023/06/aglio-e-olio-italian-pasta-spaghetti-aglio-olio-e-pepperoni-spaghetti-with-garlics-olive-oil-and-chilli-peppers-on-plate-on-table-stockpack-istock-696x464.jpg)
- 250 g špagetov,
- 6 strokov česna,
- 6 jedilnih žlic oljčnega olja,
- parmezan,
- sol, poper, peteršilj.
Testenine skuhaj al dente po navodilih na embalaži.
Na oljčnem olju prepraži na lističe narezan česen. Pazi, da ne porjavi! Česnu dolij 6 žlic vode od kuhanja testenin. Pokuhaj in dodaj peteršilj, poper in sol po okusu.
V ponev s česnom stresi kuhane in odcejene špagete. Dobro premešaj, da se sestavine povežejo.
Postrezi z naribanim parmezanom.
2Pesto pasta
![Green peas, broccoli pasta with pesto sauce and parmesan cheese. healthy food](https://www.student.si/wp-content/uploads/2022/05/green-peas-broccoli-pasta-with-pesto-sauce-and-parmesan-cheese-healthy-food-stockpack-istock-696x464.jpg)
- 250 g svedrastih testenin,
- šopek bazilike,
- 100 g parmezana,
- 50 pinjol,
- 1 dl oljčnega olja in
- 3 stroki česna.
Testenine skuhaj po navodilih na embalaži.
Pinjole in olupljen česen na drobno nasekljaj, pomagaj si s sekljalnikom. Dodaj liste bazilike in olje ter vklopi sekljalnik. Pazi, da ne pretiravaš, saj ne želiš dobiti kreme, ampak pesto.
V posodi premešaj pesto, nariban parmezan in kuhane testenine. Po potrebi dolij nekaj žlic vode od kuhanja testenin.
3Carbonara
![Carbonara pasta. Spaghetti with pancetta, egg, parmesan cheese and cream sauce. Side view, copy space. Traditional italian cuisine.](https://www.student.si/wp-content/uploads/2023/06/carbonara-pasta-spaghetti-with-pancetta-egg-parmesan-cheese-and-cream-sauce-side-view-copy-space-traditional-italian-cuisine-stockpack-istock-696x464.jpg)
- 200 g špagetov,
- 2 jajci,
- kos pancete,
- 3 stroki česna,
- parmezan,
- 1 žlica olja,
- poper, sol in peteršilj.
Testenine skuhaj v osoljenem kropu po navodilih na embalaži.
V naprej si pripravi vse sestavine: naribaj parmezan, na drobne kocke nareži panceto in nasekljaj česen. Jajci dobro stepi z metlico in jima dodaj parmezan in sveže mlet poper.
Na olju popraži panceto. Dodaj česen in praži še pol minute, da zadiši. Odstavi z ognja in v ponev stresi odcejene testenine. Med intenzivnim mešanjem vlij še jajci s parmezanom. Pazi, da ti ne zakrknejo!
Testeninam dodaj nekaj žlic vode od kuhanja. Potresi s peteršiljem.
Novinar