Lahti, Helsinki in nočno plavanje v ledenem morju

Nedavno sem prvič obiskala Finsko. Šlo je za nekakšen naraven premik v smeri Evrope: po petih tednih Workawaya v Moskvi sem se nekaj dni mudila v Sankt Peterburgu, nato pa sem se z vlakom premaknila še v Lahti. Tam živi moja prijateljica z Erasmusa, Tiia. Poleg spominov so najboljša posledica Erasmusa prijatelji v tujini, ki ti nudijo zastonj prenočišče, lokalnega vodiča in družbo.

dekleti ob jezeru

Lahti

Lahti je mesto s 120.000 prebivalci, ki se nahaja sto kilometrov severno od Helsinkov. Leži tik ob velikem jezeru Vesijärvi in ima pristanišče. Znano je predvsem kot lokacija za tekme v smučarskih skokih. Najbolj zanimiva stvar, ki sem jo počela v Lahtiju, je bil sprehod od Tiinega doma proti centru kar po zamrznjenem jezeru. Center mesta ni nič posebnega, je pa mesto obkroženo s čudovito naravo.

Lahti
Lahti

Helsinki

Po dveh dneh v Lahtiju sva se s Tiio z vlakom odpravili v Helsinke. Nastanjeni sva bili v hostlu Cheap Sleep, ki je eden najbolj urejenih hostlov, v katerih sem kdaj spala. Kmalu sem ugotovila, da so Helsinki pravi raj za vegane, saj so polni različnih restavracij z veganskimi opcijami. Po sprehodu sva prvi večer zaključili v baru/restavraciji Tenho Restobar, ki je bil kljub temu, da je bila nedelja zvečer, nabito poln, potekal pa je tudi jazz koncert.

Katedrala v Helsinkih
Katedrala Helsinki

Drugi dan sva se odpravili na Free Walking Tour, kjer sva izvedeli veliko o zgodovini mesta ter si hkrati ogledali glavne znamenitosti. Sprehodili smo se po pristanišču in tamkajšnji pokriti tržnici, si ogledali glavno katedralo ter Uspensko katedralo, ki je pravoslavna.

Pristanišče v Helsinkih
Pristanišče v Helsinkih

Popoldne sva se z ladjo zapeljali do Suomenlinne, morske trdnjave, ki se razprostira čez osem otočkov. Zvečer sva se podali še v savno, zunanji bazen in morski bazen v pristanišču, kar je bila zame unikatna izkušnja.

Suoemenlinna
Suomenlinna
Zunanji bazen, Helsinki
Zunanji bazen, Helsinki

Finska kultura in hrana

Večina Fincev je nekoliko zadržanih, radi imajo svoj osebni prostor, mir in zasebnost. Ljubijo naravo, savno in tople jedi, kot sta ovsena in riževa kaša. V šoli se učijo švedščine, tudi napisi na ulicah so tako v finščini kot v švedščini. Finska je namreč dolga leta spadala pod Švedsko, še danes pa ima kar nekaj prebivalcev, ki jim je prvi jezik švedščina.

riževa kaša

Prejšnji članekPotres v Zagrebu prebudil tudi Slovence
Naslednji članekTop romani o zmajih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.