Prvi lovci v zgodovini so bili pravzaprav ženske

Že stoletja so si bili zgodovinarji in znanstveniki enotni: moški so lovili in ženske nabirale. Odkritje devet tisoč let starega pokopnega mesta pa prikazuje drugačno sliko. Najdišče v gorovju Andi v južni Ameriki je ekipi raziskovalcev prikazalo izključno ženske lovke. Svoja odkritja so člani ekipe zapisali tudi v študiji z naslovom Ženske lovke zgodnje Amerike.

Večja vloga žensk kot so mislili

Med arheološkim izkopavanjem sredi najdišča Wilamaya Patjxa, ki se nahaja na visoki nadmorski višini Peruja, so našli zanimivo okostje. Po preiskavah, ki jih je opravil osteolog najdišča, je okostje pripadalo ženski. Ob njej so bile pokopane puščice, orodja za lov in predelavo mesa. Leta izkopavanj na najdišču pa so jih naučila, da so bili ob pokopani osebi vedno tudi predmeti, ki jih je ta oseba uporabljala za časa življenja.

Najbolj presenetljiva pa so bila odkritja, da je ženska pripadala tropu lovk. Po pregledu dokumentov vseh najdišč poznega Pleistocena so lahko določili vzorec, ki se je ponavljal. Našli so 27 lovcev, od katerih je bilo petnajst moškega in enajst ženskega spola. Odgovor pa je jasen: doprinos ženske med lovom je bil veliko večji kot s(m)o mislili do sedaj. Nadaljnja analiza je žensko lovko iz najdišča Wilamaya Patjxa označilo kot najstarejšega lovca v Ameriki.

Brisanje meje deljenja opravil glede na spol

Statistična analiza je pokazala, da je bilo kar 30 do 50 odstotkov takratne populacije lovcev pravzaprav ženskega spola. Tako je dobesedno na glavo obrnjeno prepričanje, da so bili prvi lovci izključno moški.

Najdba pa postavlja nova vprašanja o celotni strukturi plemen in ljudstev tistega časa. Po besedah ekipe jih najbolj zanima vpliv spola na vlogo v plemenu in posledico na ostala odkritja, ki ga je prineslo njihovo.

Busting the Myth of "Men Hunt, Women Gather"

Urednik portala Student.si

VIRScience Daily
Prejšnji članekRazkrivanje čarovnic navdušuje s prepovedano ljubeznijo
Naslednji članekŠtudent priporoča: najlepše enciklopedije založbe Morfem

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.