Razkrivanje čarovnic navdušuje s prepovedano ljubeznijo

Vampirji so vrhunec svoje slave dosegli s Somrakom in TV serijo Vampirski dnevniki. Žal sta obe zgodbi (predvsem pa Somrak) vampirjem pustili slab pečat. Obstaja namreč še veliko drugih knjig, ki ta magična bitja prikažejo v veliko bolj zanimivi luči (ne dobesedno, ker se samo vampirji v Somraku lesketajo na soncu).

Vampirji so spet seksi

Čudovit primer dobro izpeljane zgodbe o vampirjih je knjiga Razkrivanje čarovnic. Gre za prvi del trilogije Vse duše, po kateri so posneli tudi televizijsko serijo, o kateri smo na našem portalu že pisali. V knjigi obstajajo tri vrste magičnih bitij: vampirji, čarovnice in demoni. Naša glavna junakinja je čarovnica, ki se zaljubi v vampirja.

Moški se z roko drži drevesa in smeji

Diana je profesorica zgodovine, ki v Oxfordu preučuje zgodovino alkimije. Čeprav je čarovnica, svojih moči ne uporablja. Ko ji pot prekriža skrivnosten (in neverjetno šarmanten) vampir Matthew, se med njima začnejo kresati iskrice. V ozadju je lov na dolgo skrito knjigo, ki v sebi skriva hudo pomembne skrivnosti.

Deborah Harkness: Razkrivanje čarovnic, prevedla Aleksandra Kocmut, založba Triskelion, 556 strani.

Prepovedana ljubezen je vedno najbolj sladka

Čeprav je v knjigi prisotna tudi napetost in dramatičen boj med vampirji, čarovnicami in demoni, gre v osnovi za zgodbo o prepovedani ljubezni. V knjigi se namreč magična bitja ne smejo zapletati. Diana in Matthew pa ta nenapisani zakon porušita na celi črti.

Glavna junaka serije plešeta

Knjiga je sicer debela, ampak se bere zelo hitro, ker je tako napeta in polna nepričakovanih odkritij. Je zgodba za odrasle in s tem ne mislim na to, da po svoji vsebini spominja na Petdeset odtenkov sive. Glavna junaka sta oba odrasla, ne najstnika (hvala Deborah Harkness, da v ospredje nisi postavila najstnikov – take literature je že več kot dovolj!) in njuno razmerje je precej resnejše in zrelo.

Kje je drugi del?

Konec knjige je seveda napet, ker se konča s cliff hangerjem. To je za pričakovati pri trilogiji. Knjigo priporočam vsem, ki obožujejo fantastično literaturo (predvsem urbano fantastiko) in iščejo dobro ljubezensko zgodbo. Diana in Matthew sta čudovit par in komaj čakam, da preberem, kaj ju čaka!

Recenzijo nam je omogočila Založba Triskelion.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekSimon Popek: »Letos je bilo netipično leto za Liffe.«
Naslednji članekPrvi lovci v zgodovini so bili pravzaprav ženske

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.