Rim bo zgradil največjo sončno elektrarno na svetu

Expo 2030 bo predstavil največjo sončno elektrarno v rimu
Expo 2030 bo predstavil največjo sončno elektrarno v rimu Foto: Carlo Ratti Associati on Inhabitat

Rim bo gostil mednarodno razstavo, bolj znano pod imenom EXPO 2030. V ta namen bodo zgradili največjo urbano sončno elektrarno, ki bo združevala tehnologijo in naravo ter nakazala pot v prihodnost.

Za slovesni EXPO 2030 zgodovinska gradnja

Na svetovno znanih EXPO dogodkih države vsakih 5 let predstavijo svoje projekte, tehnološke preboje, kulturne dosežke in pokažejo svoj prestiž svetu. Prvi EXPO-ji oz. svetovni sejmi (World’s Fair) so se pojavili med industrijsko revolucijo in vladarji so z njimi razkazovali tehnološki napredek svojih držav. V zadnjih 200 letih se je format in izvedba EXPO-jev spreminjala, a osnovni namen ostaja.

Tehnološki razvoj v zadnjih letih je naravnan k zeleni prihodnosti, obnovljivim virom energije, razogljičevanju, varovanju okolja. Spomnimo se vala pohval, ki ga je prejela Slovenija s svojim zelenim projektom na EXPO 2020 v Dubaju.

paviljon
Slovenski zeleni paviljon v Dubaju. Foto: on expo slovenija

Tudi EXPO 2030 bo obarvan zeleno, saj gostitelji v Rimu postavljajo največjo urbano sončno elektrarno, ki bo zagotovila dovolj elektrike za cel dogodek in okoliško predmestje. EXPO 2030 bo imel ničeln ogljični odtis, na njem pa se bosta prepletala narava in najmodernejša tehnologija.

Sončna elektrarna bo velika 150.000 kvadratnih metrov in delovala kot park. Umetna drevesa bodo imela namesto krošenj sončne celice, pod njimi pa bo prijetna senca. Med njimi bodo prava drevesa, zelenice, škropilniki osvežilne megle, gredice in klopi. V parku bo nekaj tematskih stavb kot je Pale Blue Dot, paviljon posvečen raziskovanju narave in našega mesta v njej. Urbana sončna elektrarna pa ne bo končala svoje zgodbe skupaj z EXPO 2030, saj bo ostala zeleno središče območja Tor Vergata v Rimu.

Sončna elektrarna za EXPO 2030, ki bo v Rimu
Sončna elektrarna za EXPO 2030, ki bo v Rimu Foto: Carlo Ratti Associati on Inhabitat

EXPO 2030 bo razdeljen na tri območja: Park, Bulvar in Mesto. Futuristična park-elektrarna bo namenjena sproščanju in druženju, z le nekaj paviljoni. Center dogajanja in povezovanja bo Bulvar. EXPO vas oz. Mesto pa bo na zahodni strani in tesno povezana s kampusom Univerze Tor Vergata. Organizatorji obljubljajo, da bodo materiali uporabljeni za izgradnjo infrastrukture služili drugim namenom tudi ko vse poti več ne bodo vodile v Rim.

Prejšnji članekNASA posnela eksplozijo na soncu
Naslednji članek3 najboljši zimski okusi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.