NASA posnela eksplozijo na soncu

Planet Earth, sun and stars (Nasa imagery)
Foto: egal iz iStock

Sonce je 17. februarja 2023 ob 15.16 po srednjeevropskem času oddalo močan sončni izbruh, ki je dosegel vrhunec. Nasin observatorij Solar Dynamics Observatory, ki nenehno opazuje Sonce, je posnel posnetek tega dogodka.

Fotografija eksplozije na Soncu, ki jo je posnela NASA

Sončevi izbruhi so močni izbruhi energije. Izbruhi in sončni izbruhi lahko vplivajo na radijske komunikacije, električna omrežja, navigacijske signale ter predstavljajo tveganje za vesoljska plovila in astronavte.

Ta izbruh je razvrščen kot izbruh X2.2. Razred X označuje najbolj intenzivne izbruhe, številka pa daje več informacij o njihovi moči.

Nasin observatorij Solar Dynamics Observatory je 17. februarja 2023 posnel to sliko sončnega izbruha, ki je viden v svetlem preblisku v zgornjem levem kotu. Slika prikazuje podmnožico ekstremne ultravijolične svetlobe, ki poudarja izjemno vročo snov v izbruhih in je obarvana v čajno barvo.
Nasin observatorij Solar Dynamics Observatory je 17. februarja 2023 posnel to sliko sončnega izbruha, ki je viden v svetlem preblisku v zgornjem levem kotu. Slika prikazuje podmnožico ekstremne ultravijolične svetlobe, ki poudarja izjemno vročo snov v izbruhih in je obarvana v čajno barvo. Foto: on NASA

Kaj je sončni izbruh?

Močan sončni izbruh je nenaden in intenziven izbruh energije, ki se sprosti s površine Sonca. Ti dogodki so posledica sproščanja magnetne energije, ki se je nakopičila v Sončevi atmosferi, in so običajno povezani s prisotnostjo sončnih peg.

Sončevi izbruhi lahko v kratkem času sprostijo ogromno količino energije, ki je enaka eksploziji več milijonov atomskih bomb hkrati. Oddajajo sevanje v celotnem elektromagnetnem spektru, vključno z rentgenskimi in gama žarki ter visokoenergijskimi delci, kot so protoni in elektroni.

Učinke močnega sončnega izbruha je mogoče čutiti po celotnem sončnem sistemu. Poleg izbruha elektromagnetnega sevanja lahko izbruhi povzročijo tudi geomagnetne nevihte na Zemlji, ki lahko motijo satelitske komunikacije, električna omrežja in drugo infrastrukturo. Zaradi interakcije nabitih delcev iz izbruha z Zemljinim magnetnim poljem lahko povzročijo tudi zore ali severni in južni sij.

Čeprav so sončni izbruhi naravni pojav, lahko pomembno vplivajo na sodobno tehnologijo in infrastrukturo. Zato znanstveniki pozorno spremljajo Sonce in si prizadevajo izboljšati razumevanje teh dogodkov, da bi ublažili njihove morebitne posledice.

VIRblogs.nasa.gov
Prejšnji članekNetflix spustil cene v Sloveniji!
Naslednji članekRim bo zgradil največjo sončno elektrarno na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.