Netflix spustil cene v Sloveniji!

Netflix je začel tudi v Sloveniji ukinjati profile, ki si delijo gesla
Netflix je začel tudi v Sloveniji ukinjati profile, ki si delijo gesla Foto: Marvin Samuel Tolentino Pineda iz iStock

Netflix po uveljavitvi novih pravil deljenja profilov s svojim bojem proti deljenju gesel izgublja zaupanje uporabnikov. Vse kaže, da pri podjetju lovijo ravnovesje med prihodkom v tujini in novačenjem naročnikov. Netflix se je po lanskem dvigu cen v Severni Ameriki zdaj namreč marsikje pocenil. V tridesetih državah, pravzaprav, a ZDA ni med njimi.

Ponekod se je naročnina prepolovila

Pri Netflixu so znižali naročnine v nekaterih državah Bližnjega Vzhoda, Afrike, Evrope, Latinske Amerike in Azije. Med srečnicami so se znašle Libija, Jemen, Jordan, Iran, Kenija, Hrvaška, Bolgarija, Slovenija, Nikaragva, Ekvador, Venezuela, Malezija, Indonezija, Tajska in Filipini.

Platforma sicer že nekaj časa periodično zvišuje cene, so pa lanskega oktobra v dvanajstih državah (Slovenije ni med njimi) ponudbi dodali cenejši paket z oglasi.

Bangkok, Thailand - April 25, 2022 : iPhone 13 showing its screen with Netflix application.
Foto: Wachiwit iz iStock

Cene paketov v Sloveniji

Osnovni paket omogoča uporabo Netflixa na eni napravi in stane pet evrov. Standardni paket omogoča uporabo dveh naprav in stane osem evrov mesečno, paket Premium, ki vključuje štiri naprave, pa stane deset evrov na mesec. Prej je bilo treba za njih odšteti po osem, deset in dvanajst evrov mesečno.

Netflixova poteza v nasprotju s trendom

V luči zvišanja cen konkurenčnih platform, med njimi so Disney+, Hulu, Sling TV, je Netflixova poteza nenavadna. Medijski analitik John Hodulik je za Wall Street Journal povedal: »To je definitivno v nasprotju s trendi, ne le kar se Netflixa tiče, ampak  za industrijo pretočno predvajanih vsebin v širšem smislu. Znižanja so procentualno gledano znatna.«

Še pred kratkim so napovedovali zvišanje cen

Januarja je izvršni direktor Greg Peters Netflix opisal kot »nezamenljivo dobrino« in povedal, da iščejo področja, kjer bi lahko cene zvišali. Dobiček naj bi vlagali v nove projekte. Regulacija cen po regijah Netflixu omogoča rast števila uporabnikov v tujini. Globalno se namreč širi tudi konkurenca, predvsem Disney+ in HBO Max.

netflix, halloween, man
Foto: 10634669 on Pixabay

Boj proti deljenju gesel

Netflix uvaja mesečno doplačilo za ljudi, ki vpisne podatke uporabljajo izven stalnega prebivališča. Model so sprva preizkušali v Latinski Ameriki. Zdaj bodo za deljenje profila osem dolarjev plačevali v Kanadi in na Novi Zelandiji, na Portugalskem bodo morali odšteti štiri evre mesečno, v Španiji pa šest. V začetku leta naj bi spremembo uvedli še v ZDA.

VIREngadget
Prejšnji članekFeratanje: Vse, kar moraš vedeti o feratanju
Naslednji članekNASA posnela eksplozijo na soncu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.