Slovenija zaslužna za svetovni dan čebel

20. maj je od leta 2017 svetovni dan čebel. Za to je zaslužna prav Slovenija, ki si je v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) skladno s pobudo Čebelarske zveze Slovenije prizadevala razglasitev svetovnega dneva čebel. Te si s svojo neizmerno pomembno vlogo v naravnih ciklusih svoj »praznik« več kot zaslužijo.

Brez čebel ni življenja

In tega se ljudje premalo zavedamo! Ravno zato so se slovenski čebelarji zavzeli za razglasitev svetovnega dneva čebel, katerega namen je ozaveščanje o pomenu čebel in čebelarstva.

»Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene. Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora,« so o neizmernem pomenu teh drobnih živalc zapisali na uradni spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Čebele na delu.
Foto: Jošt Gantar.

Zakaj ravno 20. maj?

Za izborom tega datuma stoji več ozadij. Na eni strani je mesec maj čas bujnega razcveta narave in čebel na severni polobli, medtem ko je takrat na južni polobli jesenski čas, ko čebelarji pobirajo čebelje pridelke in se začne sezona uporabe medenih izdelkov.

Na ta dan se je leta 1734 rodil tudi Anton Janša, slovenski čebelar in pionir sodobnega čebelarstva. Pod Marijo Terezijo je učil na takrat novi Čebelarski šoli na Dunaju, njegova moderna pedagoška doktrina za učenje čebelarstva pa se je široko uveljavila že v času njegovega življenja.

Bee Engaged! Svetovni dan čebel 2020

Letošnji svetovni dan čebel lahko obeležiš iz udobja tvojega doma! V sredo, 20. maja, se ob 12.00 priklopi na mednarodno virtualno konferenco, ki jo skupaj s Kitajsko akademijo za kmetijske vede in Apimondiem organizira FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Cilj konference, ki so jo naslovili  »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele), bo letos spodbuda k angažiranju družbe za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

Konference se lahko udeležiš na povezavi Bee Engaged.

Vabilo 3. obeležitev svetovnega dneva čebel.

Prejšnji članekProkrastinacija izvira iz čustev, ne pa iz slabe časovne organizacije
Naslednji članekŠtudiraj na šoli, ki je top 1% na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.