SRNA: Nova aplikacija za nadzor prostoživečih živali

A deer in the middle of forest
Foto: harun asrori iz Unsplash

Monitoring pomeni načrtno in stalno opazovanje nekega pojava, v primeru živali gre za spremljanje razširjenosti, številčnosti itd. Opazovanje populacij prostoživečih živali je pomembno zaradi varstva živali, upravljanja populacij in tudi obveznosti, ki izhajajo iz slovenske in evropske zakonodaje.

Aplikacija SRNA je nastala v sodelovanju z Lovsko zvezo

logotip aplikacije SRNA
Foto: on Lovska zveza Slovenija

Za namene lažjega in bolj sistematičnega monitoringa izbranih vrst prostoživečih živali obstaja nova aplikacija z imenom SRNA (Spremljanje in Raziskovanje Narave z Aplikacijo). V sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije so jo razvili Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Fakulteta za varstvo okolja iz Velenja. Aplikacija uporabnikom omogoča beleženje vnosov opažanj živali v naravi in tudi preverjanje znanja prepoznavanja vrst preko kviza (ki bo kmalu dostopen tudi v angleškem jeziku).

Z beleženjem opažanja redkih ali ogroženih kot tudi pogostih vrst živali lahko vsak od nas prispeva k izboljšanju poznavanja njihove razširjenosti in številčnosti. »Ljubiteljski znanstveniki« lahko torej raziskovalcem pomagajo pri boljšem ocenjevanju gostot populacij in splošnih informacij glede posameznih vrst. Pridobljeno znanje bo prispevalo tudi k izboljšanju varstva in upravljanja živalskih vrst.

Aplikacijo SRNA je že mogoče prenesti in uporabljati

Aplikacijo SRNA si lahko preneseš preko QR kode ali spletne povezave in jo uporabiš že ob naslednjem sprehodu skozi gozd! Do aplikacije lahko dostopaš preko pametnega telefona ali računalnika s predhodno enkratno registracijo preko elektronskega naslova.

qr koda aplikacije
Foto: Univerza na Primorskem on SRNA: NOVA APLIKACIJA ZA MONITORING PROSTOŽIVEČIH ŽIVALI
VIRupr.si
Prejšnji članekPrva NASINA raketa iz Avstralije
Naslednji članekNajboljše aplikacije za poletje 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.